Berggren uppträdde på hyllningsgala till militären

Hybridkriget • Propagandafilmerna • Flyktingarnas desperation. Inslaget är från 13 november.
Ace of Base-stjärnan Jenny Berggren uppträdde på galan, som sändes i polsk tv.
Foto: TVP
Jenny Berrgren under sitt uppträdande.
Soldat intervjuades under galan.
Foto: TVP
Publiken bestod av soldater.
Foto: TVP
Flera artister spelade.
Foto: TVP

Vid den polska gränsen stoppas migranter som vill ta sig in i EU från Belarus.

På söndagen hyllades de polska trupperna på en tv-sänd konsert i landet.

En av artisterna som uppträdde var Ace of Base-stjärnan Jenny Berggren.

Konserten sändes på söndagskvällen i polska TVP, en statligt ägd tv-kanal som också är landets största. Det hela beskrivs som en hyllning till de soldater som vaktar den polsk-belarusiska gränsen.

”Den första konserten i sitt slag – på den polska arméns flygbas – i solidaritet och hyllning till soldaterna, officerarna och poliserna som vaktar den östra gränsen”, twittrade tv-chefen Jacek Kurski och påstod att den sågs av 3,5 miljoner tittare.

Flyktingarna vid gränsen har haft som mål att ta sig in i Polen och därmed EU. Belarus president Aleksandr Lukasjenka har av EU anklagats för att utnyttja migranterna som en del i ett maktspel. Polen har också pekat ut ryske presidenten Vladimir Putin som ytterst ansvarig för situationen.

I början av november befann sig tusentals migranter vid gränsen, men antalet har sedan dess minskat. I stället har Belarus börjat skicka mindre grupper av migranter till olika platser, enligt polska gränsmyndigheter.

Flera internationella artister

FN:s flyktingorgan UNHCR beskrev i november situationen som ”alarmerande” och polska styrkor har använt vattenkanoner och pepparspray mot migranterna, när hundratals personer försökte ta sig in över gränsen och stenkastning förekom.

På hyllningskonserten uppträdde tidigare Ace of Base-medlemmen Jenny Berggren tillsammans med internationella artister som Lou Bega och Las Ketchup.

Det polska försvarsdepartementet stod som medarrangörer till evenemanget, som också hölls på flygbasen i Mińsk Mazowiecki i östra Polen. I publiken fanns också tjänstemän iklädda militärkläder och flera nationellt kända artister stod på scen.

”Bisarr”

Tillställningen har mötts av kritik. Den polska musiksajten Onet Muzyka beskriver galan som ”bisarr” och frilansjournalisten Franziska Grillmeier, som bevakar migrationsfrågor, twittrade att den pågick samtidigt som ”dussintals migranter är fast i skogen utan vatten, mat, värme eller sjukvård”. Hon poängterade också att vare sig reportrar eller människorättsobservatörer har fått komma nära gränsen sedan i september.

Expressen har sökt Jenny Berggren.

Beskyller polska styrkor – experten: ”Propagandasyfte”. Inslaget är från början av november.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.