Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bergfeldts uppgörelse med SVT: ”Ser mellan fingrarna”

Här tar talibanerna över gym och nöjesparker
Carina Bergfeldt berättar om hur hon starkt har påverkats av den senaste tidens händelser i Afghanistan.
Foto: KAJSA GÖRANSSON / SVT
”Som SVT-medarbetare får man egentligen inte tycka någonting om någonting, men i morse så tänkte jag bara ”fuck it, jag gör det”, säger Carina Bergfeldt om den insamling hon startat till den Svenska Afghanistankommittén.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT säger att Bergfeldt inte brutit mot någon regel.
Foto: Eva Edsjö / SVT
”Jag hade tagit skäll från SVT om jag hade fått det, det hade det varit värt”, säger Carina Bergfeldt.
Foto: Kajsa Göransson / SVT

Journalisten och programledaren Carina Bergfeldt har svårt att inte beröras av den senaste tidens händelser i det krigshärjade Afghanistan. 

Därför har hon startat en insamling hos Svenska Afghanistankommittén till förmån för alla de barn vars framtid nu hotas efter talibanernas maktövertagande.

– Som SVT-medarbetare får man egentligen inte tycka någonting om någonting, men i morse så tänkte jag bara ”fuck it, jag gör det”.

Carina Bergfeldt, 41, som fram till förra året var SVT:s USA-korrespondent, har tidigare rapporterat från bland annat Afghanistan.

När talibanerna nu tagit över huvudstaden Kabul och bilder kablas ut på desperata människor som gör allt för att fly, är Bergfeldt en av många som reagerar starkt.

De senaste dagarna har hon bland annat postat flera inlägg på Instagram om händelseutvecklingen och de känslor som det väcker hos henne.

För Expressen berättar hon om ett särskilt möte för åtta år sedan.

– Jag träffade en liten flicka där som hette Shaista, som jag aldrig kommer att glömma. Hon pratade om att hennes största dröm i livet var att vara en pojke så att hon skulle ha en framtid. För hon skulle bara få gå i skola i fyra månader till, sedan var hennes tid slut. För flickor i Afghanistan får inte gå i skola mer än så. Hon berörde mig så himla mycket där. Och nu 20 år efter att den här skiten började så har talibanerna tagit över igen. 

”Inget skäll av cheferna”

Carina Bergfeldt belyser de just nu kanske extra tydliga kontrasterna då barn i Sverige återvänder till skolorna efter sommarlovet, medan situationen för de utsatta barnen i Afghanistan är en helt annan.

– Det bara gjorde så jävla ont i hjärtat så jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Så jag startade en swish-insamling direkt till Svenska Afghanistankommittén. Och jag fick ett fint mejl från SVT:s etikavdelning att de ser mellan fingrarna med det här.  Så i dag får jag inget skäll av cheferna i alla fall, det är skönt.

SVT: ”Kan påverka ens arbetsuppgifter”

Enligt Public Services riktlinjer ska medarbetare inte ta ställning eller göra värderande uttalanden i kontroversiella frågor. 

Expressen frågar Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT, om Carina Bergfeldt har brutit mot någon regel.

– Nej, utan... ibland blir det missförstånd. Som SVT-anställd har man självklart yttrandefrihet. Och sen kan det påverka bevakningsområdena eller arbetsuppgifter. Och det är någonting som vi har en ständig diskussion om, säger Lagercrantz.

Efter publiceringen har SVT återkommit – för att förtydliga sin syn på Carina Bergfeldts initiativ.  

Samlat in över 800 000 kronor

Beslutet att försöka samla in pengar började egentligen i samband med sonen Hamiltons födelsedagskalas i helgen – en dag som enligt Bergfeldt själv väckte många tankar kring barn och deras rätt till kärlek och trygghet.

”Vårt barn har varma famnar vart han än vänder sig. I morse åkte vi till Systembolaget och returnerade varenda droppe som folk inte druckit upp, och satte in pengarna hos en välgörenhetsorganisation som jobbar med båda länderna”, skrev hon i ett inlägg som handlade om både Afghanistan och nyligen jordbävningsdrabbade Haiti, ett annat land som Bergfeldt tidigare också har rapporterat från. 

”Folk är helt otroliga”

På tisdagskvällen, när insamlingen bara var några timmar gammal, hade över 800 000 kronor kommit in.

– Folk är helt otroliga. Jag är skitglad. Jag hade tagit skäll från SVT om jag hade fått det, det hade det varit värt.

Carina Bergfeldt är i höst aktuell med nya programmet ”Här är ditt land” där hennes amerikanska bror reser till Sverige för att lära sig mer om landet och undersöka om det i framtiden skulle kunna bli hans nya hemland. 


https://www.instagram.com/p/CSqef9yDGxL/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.