Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bergfeldt: ”Det gick käpprätt åt skogen”

Carina Bergfeldt får ”begränsade uppgifter” efter insamlingen till Afghanistan.
Carina Bergfeldt.
Foto: SVT

SVT:s Carina Bergfeldt har fått stark kritik för sin insamling till Svenska Afghanistankommittén – och för att ha umgåtts privat med Annie Lööf.

Nu talar hon ut efter kritikstormen i ”Medierna” i P1.

– Det gick käpprätt åt skogen, säger hon.

I augusti samlade SVT:s programledare Carina Bergfeldt in över en miljon kronor till Svenska Afghanistankommittén. Hon sa tidigare i Expressen att hon struntade i om det skulle bryta mot SVT:s linjer för opartiskhet.

– Som SVT-medarbetare får man egentligen inte tycka någonting om någonting, men i morse så tänkte jag bara ”fuck it, jag gör det”, sa hon då.

Det har kommit intern kritik och Bergfeldt har fått restriktioner om vilka ämnen hon får bevaka. I ”Medierna” i P1 säger hon att hon dagarna innan insamlingen var berörd efter sin sons namngivning och ville ”rädda alla barn i hela världen, och bara tappade det.”

”Tänk om 99 personer kan ge 57 kronor ihop med mig”, skrev Bergfeldt.

– Och så bara gick det käpprätt åt skogen, säger hon i ”Medierna”.

”Utåt sett duger inte det”

Hon berättar vidare att hon ett par dagar efter inlägget fick ett samtal från arbetsgivaren, som sa att det ”inte var särskilt smart” gjort. 

Carina Bergfeldt sa då att hon förstod, bad om ursäkt, och att hon accepterade att hon inte kommer att få bevaka Afghanistanfrågor framöver. 

– Och sen är vi okej med varandra. Och för mig är ju det här någonting jättebra att det kan funka så, och det har varit så intressant att se att utåt sett så duger inte det.

Om middagskritiken

Programledaren har tidigare berättat om sin tuffa barndom. I ”Medierna” säger hon att hon är en person som vill fly bråk och destruktivitet, och som i stället söker konstruktiva relationer. Därför har hon tyckt att det varit svårt att förstå och hantera den storm av kritik som blossat upp i veckor efter inlägget.

– Det känns lite som att vi löste det på ett bra sätt, på ett konstruktivt sätt. Men sedan är det en liten grupp människor som vill ha det där, det som jag har försökt fly ifrån hela livet, säger Carina Bergfeldt.

Carina Bergfeldt fick kritik på nytt, när hon delade en bild på hur hon var på en middag tillsammans med bland andra C-ledaren Annie Lööf och Mona Sahlin. Den diskussionen provocerade Bergfeldt, säger hon i programmet.

– Jag tror inte att man blir en bra journalist av att isolera sig helt ifrån andra människor. Om jag kommer till en tillställning och det är en person där, då tror jag att jag kan småprata med den personen i 10 minuter och sen kan jag gå ut och göra mitt jobb för att jag är en människa som kan mitt jobb.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.