Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Berättar sanningen om "Let's dance"-kaoset

Thorsten Flinck, 56, fick inte vara med i "Let's dance" av hälsoskäl.

Nu är skådespelaren tillbaka med en ny uppsättning av Doktor Glas, en musikturné och en jullåt – dessutom förhandlar han om att återvända till Melodifestivalen. 

Nu berättar Thorsten Flinck om sorgen över att ha förlorat kontakten med sina döttrar, hur det känns att spela Christer Pettersson, sprickan mellan honom och vännen Mikael Persbrandt och när han slutade ta droger.

– Opiater är en dödsdrog och det svåraste att bli av med, säger han.

Thorsten Flinck har alltid varit en rubrikernas man. Så även när skådespelaren oväntat presenterades som ny deltagare i "Let's dance" tidigare i år. Äventyret slutade med att Thorsten Flinck stoppades av läkarna och därmed missade han en rekordersättning på nära 600 000 kronor från TV4.

–  De har verkligen velat ha med mig i så många år, det var därför jag kunde ta ut en så skyhög summa pengar. Jag är urdålig på att förhandla men här var jag som en riktig amerikansk superstjärna, jag tog så mycket deg. Jag gav dem ett erbjudande som de inte kunde säga ja till, trodde jag, berättar Thorsten Flinck.

"Jag har varit ganska orädd om min kropp"

Sitt dåliga blodvärde – anledningen till att han inte klarade läkarundersökningen – förklarar Thorsten Flinck med att han är halvafrikan.

– Jag har varit ganska orädd om min kropp men på ett sätt är den jättetränad för att vara 56 år men jag har jättedåliga blodvärden och det är inget nytt. De har ju försökt tvångsbehålla mig ibland på sjukhus för att de fruktar för mitt liv. Jag har haft kompisar som har fått smyga ut mig för att jag ska komma ut.

Thorsten Flinck har inget ont att säga om TV4:s läkare – tvärtom beskriver han honom som seriös. Däremot är han besviken på att han inte kunde vara med i programmet.

– Jag har haft de här dåliga blodvärdena i hela mitt liv och det har ändå hållit för att knarka i 15 år, springa maraton och fyra Lidingölopp till exempel. Det var jävligt synd och det känns tråkigt för det är ingen som tror på att det berodde på mitt blodvärde. "Jaha nu är han i gång" och så där, det gör mig jävligt ledsen.

Foto: EMIL NORDIN

När Expressen når Thorsten Flinck är det dock sämre med kroppen efter ett diskbråck som nyligen började göra sig påmint igen.

– Det har jag inte haft på jävligt länge tack och lov men det har gjort att jag har glömt bort hur jävligt det är. Det är något fruktansvärt. Det är inte bara smärtan utan det blixtrar upp i testiklarna när man går. Det är så obehagligt, är det någonstans det inte ska blixtra så är det för fan i testiklarna, säger han och skrattar.

Får morfin på sjukhus

För att klara smärtan får Thorsten Flinck morfin på sjukhus.

– Jag vågar inte hålla i sådant där själv eftersom morfin är min huvuddrog så jag åker upp till sjukan och får det intravenöst där. Jag får två sprutor om dagen i tre dagar.

Det låter jobbigt?

– Ja, skitjobbigt. Men jag tar hellre den extratiden än att torska på opiater igen för det är en dödsdrog och det svåraste att bli av med.

Thorsten Flinck la av med drogerna för två och ett halvt år sedan. Det är tredje gången han slutat och skådespelaren har varit ren sedan dess.

– Nu har jag mycket erfarenheter av att vara utan droger och det är skitkul.

Får du mer gjort nu?

– Haha ja, bara den tiden det tar att fixa de där grejerna. När jag tog det tog jag det i spruta. De flesta narkomaner tar ju det i venen, men det gör inte jag, jag tar det i fläsket, intramuskulärt som det heter. Jag kan sakna den där processen, det var Dr. Flinck, säger han och skrattar.

Han fortsätter:

– Det var ju vuxenlekar men en jättegrej för mig, jag saknar det mycket. Ett tag i början sprutade jag in vatten i stället bara för att jag fick abstinens. Men det är borta nu.

Thorsten Flinck hyr ett torp i andra hand

Sedan tre år tillbaka bor Thorsten Flinck, som berättar att han varannan månad drabbas av panikångest och torgskräck, i ett torp på Värmdö som han hyr i andra hand.

– Det är billigt men hade gärna fått vara lite närmare stan.

Thorsten Flinck har två döttrar, Happy Jankell, 23 och Felice Jankell, 25, som han fick tillsammans med sitt ex Annika Jankell.

– Kontakten med barnen är en känslig grej som jag är väldigt, väldigt ledsen för eftersom den är obefintlig. Men de finns med mig hela tiden.

Happy Jankell har följt i sin pappas fotspår och arbetar bland annat som skådepelare.

Foto: OLLE SPORRONG

– Jag såg henne på Strindbergs Intima Teater och hon skulle kunna bli en riktigt bra scenaktris om hon tar det här på allvar, till exempel om hon frågar sin pappa någon gång.

– Hon har tagit ett sådant avstånd från mig men jag minns en historia från när tjejerna var 6-7 år. Då frågade Felice mig om jag inte ville att de skulle bli skådespelare. Jag svarade "jo, om ni verkligen vill bli det, men ni måste veta att det är jättetufft att jobba med teater och särskilt om man är tjej". Och så berättade jag att alla vi som håller på med teater är lite ledsna. Och är vi inte det när vi börjar så blir vi det.

Thorsten Flinck ska ut på turné 28 oktober

Den annalkande vintern innebär ett fullspäckat schema för Thorsten Flinck. Den 28 oktober ger skådespelaren sig ut på en turné tillsammans med den tidigare Mando Diao-medlemmen Mats Björke (som Thorsten Flinck beskriver som "sataniskt bra på piano"). Bland annat ska duon spela i Lund och Göteborg.

I mellandagarna går också startskottet för en ny vända med Thorsten Flincks uppsättning av Doktor Glas. Turnen pågår ända till mars.

Hur ser turnélivet ut för dig nu för tiden?

– Det har ju legat i träda förutom enstaka föreställningar men nu kommer det ju. Jag tycker om att turnera och älskar att åka genom Sverige. Men jag går aldrig ut, säger Thorsten Flinck som berättar att han i stället hyr filmer som han ser på sin portabla DVD-spelare på hotellrummet.

Foto: JENS L'ESTRADE

– Att vara på scen suger så mycket kraft så jag är helt dränerad efteråt. Om jag gjort det rätta vill säga och det innebär att jag vridit allt ur mig och offrat mig själv för publiken.

Du låter nytänd?

– Ja när det gäller teater är jag nytänd varannan dag. Jag älskar det här yrket något så fasansfullt mycket. Farligt mycket till och med. Det kommer kosta mig livet till slut. Det är det vackraste och finaste yrket som finns samtidigt som det är det vidrigaste. Det är fullsmetat av människor som jag och andra, alltså riktiga skithögar. Men jag älskar det, säger Thorsten Flinck och skrattar.

"Jag fattade fan ingenting"

Thorsten Flinck ska därtill släppa en jullåt som köpts av skivbolaget Sony Music. Han förhandlar också med SVT om att återvända till Melodifestivalen.

– Det är inte klart än men jag vet att de vill att jag ska vara med. Det är Thomas G:son som skrivit musiken, säger Thorsten Flinck.

Dessutom spelar han huvudrollen i den kommande spelfilmen "Christer P - en misstänkt mördares berättelse". Inspelningen börjar nästa sommar men på Youtube finns redan klipp där Thorsten Flinck porträtterar den misstänkte Palme-mördaren.

– Det som skrämde mig väldigt det var att jag satte på mig en peruk, en tröja och en lösmustasch, inget annat. Och jag såg ut som Christer Pettersson. Jag fattade fan ingenting.

Foto: LUDVIG THUNMAN / KVP/EXPRESSEN

– Jag känner väldigt många kriminella och många poliser också. Det är ungefär samma människosorter tycker jag. Nu pratar jag om kriminella på gatuplanet. En gång i tiden umgicks jag med dem, det gör jag inte i dag. Pettersson tillhörde ju de gatukriminella och han var jävligt obehaglig men han hade också vissa försonande sidor. Bertolt Brecht (regissören, reds anm.) sa ju "sök det goda i det onda och det onda i det goda", det är min uppgift.

Jag har sett "Sökarna" säkert hundra gånger, hur var det att vara med i den?

– Jag tycker inte att jag är så bra på film men jag tycker att jag har varit bra i två filmer, den ena är "Sökarna" och den andra är Stig Larssons tv-film "Grötbögen". Där är jag jävligt bra och det är av den anledningen att jag är så fruktansvärt påtänd på morfin att jag bara orkade göra det absolut nödvändigaste. När det gäller "Sökarna" var jag en barnrumpa i den där världen, jag visste ingenting om den.

– Jag tränade sex dagar i veckan och var hälsokostare, jag drack knappt en mellanöl. Knark började jag första gången med när jag var 40 år, det var morfin. Och jag tror att det är så man ska vara om man ska göra en roll som Tony. Antingen ska du göra världens research eller så ska du inte kunna någonting. Det var skitkul.

Thorsten Flinck om kontakten med Persbrandt

Har du någon kontakt med Mikael Persbrandt nu för tiden?

– Förr eller senare kommer vi alltid till varandra på något sätt men jag träffar inte honom. Det dumma i det här är att jag tyckte att han förrådde mig en gång. Det har alltid varit en helig pakt mellan oss och en sådan kan man bara bryta en gång. Gör man det kommer det inte tillbaka, det är som att magin bryts i ett förhållande när man är otrogen. Släpper du in en tredje part i sängkammaren är det något som för alltid är borta. Men jag älskar Micke och kommer alltid göra det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.