Berättar om övergrepp: ”Lamslagen av skräck”

Parisa Amiris sommarprat sänds den 1 augusti i Sveriges radio.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Parisa Amiri, 31, är journalist inom kultur och samhälle.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under metoo-vågen 2017 var Parisa Amiri en av rösterna som tog tydlig ställning.

I ”Sommar i P1” berättar hon om ett övergrepp hon själv utsatts för innan hon ens fyllt tonåring. 

– Lamslagen av både skräck och pliktkänsla, beskriver hon i programmet. 

När Parisa Amiri, 31, var elva år gammal träffade hon vad hon trodde var en jämnårig flicka på ett chattrum online, och gav sitt telefonnummer till denne. Kort därefter fick hon ett röstmeddelande på telefonsvararen från en vuxen man som flåsande beskrev olika sexuella handlingar han ville utföra på henne. 

– Efter en hel dags hysteriskt gråtande lämnar jag skamset över telefonen till mig pappa. Den jämnåriga flickan i chattrummet visar sig vara en 30-årig man i Karlskrona, berättar Parisa Amiri i ”Sommar i P1”.

Som vuxen har Parisa Amiri engagerat sig i frågor som rör sexuella övergrepp och mäns våld mot kvinnor. Bland annat har hon gjort tv-program på SVT med fokus på våldtäktskultur i spåren av metoo. 

I sitt sommarprat berättar journalisten om flera övergrepp som både hon och hennes nära vänner har utsatts för genom åren. 

Hon berättar om ett tillfälle:

– Jag är tolv år gammal och tränaren på min idrottsklubb säger att jag måste få vad han kallar ”massage” efter träningarna, om jag verkligen är angelägen om att bli bättre. Det är obehagligt och ömmar, men jag vågar inte säga någonting. Jag ligger med bar överkropp på det hårda, kalla linoleumgolvet på hans kontor. Som vuxen förstår jag att så som mannen trycker sig mot mig är ett övergrepp, där jag ligger lamslagen av både skräck och pliktkänsla. 

Parisa Amiri: ”De upplever mig som stötande ful”

I sitt sommarprat talar Parisa Amiri också om rasism. Som dotter till en förälder med utländsk bakgrund har hon ständigt behövt tackla fördomar och okunskap. I ”Sommar i P1” vittnar hon om samhällets stereotyper såväl som kollegers personliga frågor om hennes ursprung.

Redan som barn gjorde omgivningen det tydligt för Parisa Amiri att hon var annorlunda, berättar hon. Hon älskade skolan och att plugga, men hade svårt att passa in.

– Jag stortrivs, förutom på en punkt. Plågoandarna i klassen har gjort klart att de upplever mig som ”stötande ful”. När jag kliver in i rummet verkar de tänka: ”Hur vågar hon?”. Mitt mörka, busiga hår, min kropp, ansikte, näsan – allt är för annorlunda och fel. Tydligen en enda stor olycklig kombination.

I dag har Parisa Amiri en lång karriär som kultur- och samhällsjournalist bakom sig. Hon kan numera beskrivas som folklig, kanske mest känd för att ha vunnit ”På spåret” med sin parhäst Gunnar Wetterberg – två år i rad.

– Om inte nördarnas revansch, så uppstod en liten ”nördkonferens”. Jag fick hitta likasinnade, konstaterar Parisa Amiri. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.