Foto: EMIL NORDINFoto: EMIL NORDIN
 Foto: EMIL NORDIN

Benny Fredriksson slutar som chef för Stadsteatern

Publicerad

Benny Fredriksson slutar som chef på Stadsteatern.

Efter kritiken om trakasserier och skräckvälde avslutar han sitt uppdrag. 

– Det är med stor sorg som jag bett att få bli entledigad från min tjänst. Jag gör det av omsorg om Kulturhuset Stadsteaterns framtid, säger han i ett pressmeddelande.

Lena Joelsson går in som tillförordnad teaterchef. 

Nu kräver skådespelaren Ulf Brunnberg att teaterns styrelse avgår. 

Under torsdagen kom beskedet: Benny Fredriksson slutar som chef på Stadsteatern. 

Han har kallats en oberäknelig diktator som sextrakasserat personal och upprepade gånger har låtit manliga skådespelare begå övergrepp utan åtgärd, enligt en artikel i Aftonbladet.

Nu meddelar Benny Fredriksson att han kommer att avsluta sitt uppdrag: 

– Låt mig vara tydlig; jag lämnar med gott samvete. Jag är stolt över det som åstadkommits under den tid jag varit chef. Men nu har tonläget nått en punkt där detta hotas, säger Benny Fredriksson i ett pressmeddelande.

 

LÄS MER: Dramaten och Stadsteatern tvingas blixtutbilda personal

 

Fredriksson: Stadsteatern "en fantastisk plats"

I ett brev till medarbetarna uttrycker Fredriksson sin förhoppning om att Stadsteatern kan fortsätta vara "den fantastiska plats som vi har skapat tillsammans”.

Lena Joelsson, tidigare HR-chef, kommer att föreslås till styrelsen att med omedelbar verkan gå in som tf chef för verksamheten. 

I pressmeddelandet står: 

"Den utredning som staden tillsatt är fortfarande i sitt inledningsskeende. Utredningen kommer att fortsätta och tillföras externa resurser. I uppdraget ligger att utreda arbetsmiljö, ledarskap och styrning av verksamheten".

 

LÄS MER: Brunnbergs attack mot teaterchefen: ”Avgå nu”

 

Hårda kritiken från skådespelarna

Efter anklagelserna riktades mot Benny Fredriksson, meddelade Stockholms stad att hans chefskap ska granskas.

– Jag kommer omedelbart att tillsätta en utredning, förklarade stadsdirektör Ingela Lindh i ett mejl till Expressen under tisdagen.

Marie Göranzon är aktuell med en föreställning på Stadsteatern i början av nästa år, och har därför inte arbetat under Benny Fredriksson. Något hon är tacksam för efter hon hört rapporteringen.

– Det är förstås beklagligt att det blir så här. Jag är troligen den sista personen som han har anställt, säger hon.

Siw Malmkvist förbereder sig just nu för en kommande cabaret på Stadsteatern och blev chockad av uppgifterna kring teaterchefen.

– Jag blev lika snopen som alla andra. Jag är väl inte hans typ. Han är inte min typ, säger hon och kommenterar anklagelserna:

– Han har väl tagit nån i häcken så där. Antingen tycker man att inte det inte betyder ett skit eller så blir man förbannad. Men jag har inte märkt nåt.

Brunnberg: "Manipulativ och demagogisk"

Redan 2011 kallades Benny Fredriksson "feodalherre" och anklagades för att ha gjort Stadsteatern en "tystnadens hus" i en artikel i Dagens Nyheter. Bakom orden var skådespelaren Ulf Friberg.

Och han får medhåll i sin kritik. Skådespelaren Ulf Brunnberg, med 17 års erfarenhet från Stockholms stadsteater, ger Benny Fredriksson hård kritik.

– Benny Fredriksson är en manipulativ och demagogisk person. Han har inte den kultur som krävs för att driva sin teater. Han är dessutom konspiratorisk och feodal. Han har uppträtt respektlöst och oförskämt. Det finns en som är viktig – och det är han själv. Jag tycker att det är dags att sätta ner foten, sade Brunnberg till Expressen på torsdagsmorgonen.

Efter beskedet om Fredrikssons avgång säger Brunnberg:

– Grattis till alla. Men jag är ilsken för jag tycker att styrelsen är minst lika skyldig som Benny. Kommunpolitikerna har inte koll på någonting. 

Ulf Brunnberg kräver styrelens avgång

Han kräver nu att Kulturhuset Stadsteaterns styrelse, samt ansvariga kommunpolitiker, avgår. De har rimligtvis vetat om vad som pågått på teatern, men inte agerat, menar Ulf Brunnberg: 

– Jag tycker att de ska avgå. Det är mitt råd. Man kan inte sitta kvar om man missköter sitt arbete. Det är det som är problemet i det här samhället, man ser genom fingrarna. Det här är bara början. De borde avgå med blixtens fart, börja om från början och gör rätt. 

Allan Svensson har jobbat på Stadsteatern sedan 2011 och togs in av Benny Fredriksson. Han har själv goda erfarenheter av hans chefskap, men tycker att anklagelserna mot honom är allvarliga.

– Sakerna som nämns är graverande. Jag har alltid vetat att Benny var en chef med stor auktoritet, det har han alltid varit. Han kunde kräva enorma arbetsinsatser. Men vi hade väldigt bra samarbete.

Allan Svensson ser Benny Fredriksson som en chef med ett auktoritärt styre, och ibland tycker han att det gick för långt

– Det är viktigt att framhålla att vi har haft bra samarbete, men man måste ta anklagelserna på allvar. Han var tuff, ibland för tuff. Man måste ta det på allvar. Det är tråkigt att det har kommit fram så väldigt mycket. Men han brann verkligen för teatern.

Utredningen fortsätter

Kulturhuset Stadsteatern har de senaste dagarna hänvisat till stadsdirektör Ingela Lindh, vd för Stockholms stadshus AB, för frågor rörande Benny Fredriksson.

Hon säger i en skriftlig kommentar att utredningen fortsätter, och att Stockholms stad inte kommer kommentera ytterligare innan den är klar. 

"Benny Fredriksson har idag meddelat att han vill lämna sitt uppdrag som VD och chef för Kulturhuset/Stadsteatern. Lena Joelsson kommer att föreslås till styrelsen att med omedelbar verkan gå in som tf chef för verksamheten", skriver Ingela Lindh. 

"Den utredning som staden tillsatt är fortfarande i sitt inledningsskeende. Utredningen kommer att fortsätta och tillföras externa resurser. I uppdraget ligger att utreda arbetsmiljö, ledarskap och styrning av verksamheten. Staden kommer inte att kommentera detta vidare så länge utredningen pågår."

Anna Takanen: "Stor respekt" 

Anna Takanen, teater- och scenkonstchef för Kulturhuset Stadsteatern, skriver i ett sms till Expressen:

"Jag har precis fått beskedet. Jag och Benny Fredriksson har haft ett gott samarbete, hans betydelse för Svensk scenkonst har varit mycket stor. Jag har respekt för det svåra beslut han har fattat om att avgå".

Hon fortsätter:

"Läget är omtumlande för alla på Kulturhuset/ Stadsteatern och i hela kultursverige. Kulturhuset/ Stadsteatern är ett nav i Svenskt teaterliv och jag kommer att göra mitt yttersta för att säkerställa vårt uppdrag gentemot vår publik, konsten och alla våra medarbetare". 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag