Het kärleksscen mellan Dominic Cooper och Amanda Seyfried - till musik av Abba. Nu tar de klassiska låtarna ett nytt steg: från scen till bio. "Människor tycks inte tröttna på låtarna", säger Benny Andersson. Foto: PETER MOUNTAIN
Het kärleksscen mellan Dominic Cooper och Amanda Seyfried - till musik av Abba. Nu tar de klassiska låtarna ett nytt steg: från scen till bio. "Människor tycks inte tröttna på låtarna", säger Benny Andersson. Foto: PETER MOUNTAIN

Benny: Den är jättebra

Publicerad
Uppdaterad
Här är första bilderna ur sommarens storfilm "Mamma Mia".
Efter att ha spelats i 170 städer världen över tar musikalen ny fart - och Abba-fenomenet bara växer.
- Det är otroligt egentligen. Att vara en del av det här är något att vara stolt över, säger Benny Andersson till Expressen.
Musikalen "Mamma Mia" är en av världens mest framgångsrika musikproduktioner.
Expressen kan i dag visa ett urval exklusiva bilder ur filmatiseringen, svensk premiär 11 juli på 125 biografer.
- Jag tror att den är jättebra, men vad vet jag, säger Benny Andersson.
Han har jobbat in i det sista med musiken.
- Det känns skönt att den är klar. Jag har jobbat sedan februari förra året med all musik, och vi blev klara för två veckor sedan efter fyra veckors slutmix i New York, säger Benny som hoppas och tror att även filmen blir en succé.
- Den är levande och har ett fantastiskt bra skådespelargäng, säger han.

Trodde det var över

Grunden till filmen, musikalen "Mamma Mia", går för sjunde året på Broadway. Sista veckan i maj drog den in drygt fem miljoner kronor.
Med alla uppsättningar och turnéer i 170 städer världen över har den blivit en av de mest framgångsrika musikalerna.
- Det är otroligt egentligen. Att vara en del av det här är något att vara stolt över, säger Benny.
Björn Ulvaeus och Benny Andersson var från början inte intresserade av musikalprojektet.
- När vi bröt upp 1982 trodde jag att det var över, att de där poplåtarna var precis så flyktiga som man förväntar sig av poplåtar, har Björn tidigare berättat.

Ulvaeus hade fel

Under 1980-talet var Abba ute. Och rädslan fanns att en svag musikal skulle dra låtarna med sig i fallet.
Men i början av 1990-talet släpptes samlingsskivan Abba Gold. Den har sålt i 27 miljoner exemplar och var ytterligare ett bevis för att Björn Ulvaeus hade fel om sångerna.
- Jag skulle vilja veta själv vad det är som gör att människor inte tycks tröttna på låtarna, men jag vet inte det, säger Benny Andersson.
Varför blev det en film?
- Jag tror att det är ganska naturligt när en föreställning blir en sådan succé som "Mamma Mia", förr eller senare börjar folk prata om att se det på film. Men vi ville att Meryl Streep visar spänst i fartfyllt sångnummer. Foto: PETER MOUNTAINföreställningen skulle hinna spela för publik först och det har den gjort i tio år nu, säger Benny Andersson.
Vad har du för förhoppningar på filmen?
- Jag tycker bara att det har varit en sådan otroligt lärorik och intressant tid att få vara inblandad i en sådan här stor filmproduktion och jag har fått lära mig mycket som jag inte hade en aning om tidigare. Jag hoppas att det går bra för alla som har varit inblandade. Jag tror att det gör det. Det skulle förvåna mig om det inte gjorde det, med tanke på hur kul den är.
Kan det tänkas att det blir film av något annat i framtiden - "Kristina från Duvemåla" kanske?
- Vi får se, det är inget vi pratat om. Men det är bra att ni tar upp det...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag