Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Benny Anderssons hemliga stöd till Josefin Nilsson – in i det sista

Systrarna levde tätt ihop under Josefin Nilssons sista år
Systrarna Marie Nilsson Lind och Josefin Nilsson.Foto: STAFFAN JOHANSON
Marie Nilsson Lind berättar i ”Sommar i P1” om tiden på Gotland tillsammans med sin syster.Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Benny Andersson och Josefin Nilsson arbetade tillsammans, men var även goda vänner.Foto: GUNNAR SEIJBOLD
Medlemmarna i Ainbusk tillsammans med Benny Andersson.Foto: JENS ASSUR

Josefin Nilsson levde tätt ihop med systern Marie Nilsson Lind under sina sista år i livet.

Nu berättar Marie Nilsson Lind nya detaljer från den svåra sista tiden tillsammans – däribland om Abba-Bennys generösa gest.

– Benny Andersson var också vår gode man, säger hon i ”Sommar i P1”.

Sina sista år i livet spenderade artisten Josefin Nilsson tillsammans med sin syster Marie Nilsson Lind hemma på Gotland.

I ”Sommar i P1” berättar nu storasystern Marie om de värdefulla åren tillsammans.

– Dom sista fem åren i Josas liv delade vi allt. Vi flyttade hem till Gotland, hem till vår trygghet och frihet. Hem till närhet och familjen, säger Marie Nilsson Lind i ”Sommar i P1” och fortsätter:

– Men jag besökte min man för er som undrar. Vi höll ihop ändå. Men jag behövde komma ifrån Stockholm.

Benny Anderssons drag – för att hjälpa systrarna

Hemma på Gotland kunde systrarna äntligen andas ut efter 25 framgångsrika år med kvartetten Ainbusk.

– Ainbusk är för mig så heligt och så stort, ja som livet själv. All den kärleken och all den musiken, det går inte att sammanfatta i ord, säger Marie Nilsson Lind i ”Sommar i P1”.

Trots succén behövde systrarna flytta hem till ön där deras liv handlade främst om att må bra och att ta hand om varandra.

– Vi var både systrar, och sjuksystrar, och terapeuter och god man till varandra, förklarar Marie Nilsson Lind i ”Sommar i P1”.

Systrarna hade inte bara varandra. Nu berättar Marie Nilsson Lind att de även fick hjälp från vännen Benny Andersson:

– Benny Andersson var också vår gode man. Han hade hjälpt oss att hyra ett hus. Vi bara levde och gick ut med hunden och såg film och lyssnade på Radio Gotland.

Systrarnas sista stora projekt

Under de här åren föll och reste sig systrarna ihop. Men tanken på att ställa sig på en scen igen tillsammans kändes främmande.

Tills en dag då systrarna sprang in i vännen Thomas Sundström, teaterchef på Länsteatern på Gotland – som övertalade dem om att sätta upp succéföreställningen ”Systrarna Sisters”.

– Vi var så tveksamma. Nu utan hår, och överviktiga och halta, säger Marie Nilsson Lind i ”Sommar i P1” och fortsätter med att beskriva känslan när det väl stod på scen tillsammans igen:

– Det var så roligt och befriande.

Expressen har sökt Marie Nilsson Lind som avböjt att kommentera vidare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.