Benny Andersson om sin kamp mot alkoholen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
NYKTERIST. Benny Andersson kände inte igen sig själv utan alkohol i kroppen. Därför beslöt han sig 2001 för att bli helnykterist.
Foto: Cornelia Nordström

Benny Andersson bestämde sig för att börja ett nytt liv. 

I en öppenhjärtig intervju med Tidningen Vi berättar han om vad som ledde fram till beslutet att inte dricka en droppe till. 

- Hade jag inte slutat hade jag nog inte suttit här i dag.

I det nya numret av Tidningen Vi berättar ABBA-legendaren Benny Andersson, 63, i en exklusiv intervju- gjord av reportern Kristina Lindström - om allt från tacksamheten till sin mor, till hur det var att bli pappa redan i tonåren. Världskompositören tar också upp det faktum att han i fjol stöttade Fi med en miljon kronor inför EU-valet. Inför årets riksdagsval fick de ytterliga 300 000 kronor att kampanja för.

Blev helnykterist

 För första gången berättar han nu också om det fram till nu okända faktumet att han för nio år sedan tog beslutet att helt sluta dricka alkohol.

 2001 bestämde han sig för att byta livsstil. Han blev helnykterist.

 - Det är det bästa jag har gjort med mig själv. Om man märker att man inte känner sig som sig själv om man inte har alkohol i kroppen, då är det dags att sluta, säger han till Tidningen Vi.

 Tidningen Vi skriver att: En del kan dricka. Andra inte. Benny Andersson förklarar sedan vidare:

 - Hade jag inte slutat hade jag nog inte suttit här i dag. Alkohol är ett slags filter som lägger sig i vägen för verkligheten. Nu är det borta, det är skönt. Men "livet är inte så enkelt som nykteristerna tror", som Sandemose sa, berättar han vidare.

Planerar för Broadway

 Benny Andersson har för tillfället en rad bollar i luften. Succén "Kristina från Duvemåla" ska sättas upp i Finland och "Mama mia!" har om några veckor premiär i Köpenhamn. Tillsammans med Björn Ulvaeus jobbar han också med konsertprojektet rörande engelska versionen av "Kristina från Duvemåla", det som redan satts upp i Carnegie Hall i New York och Royal Albert Hall i London och släppts som skiva. Planer finns på att ta steget fullt ut och göra en Broadway-uppsättning av det hela.

 I intervjun med Tidningen Vi berättar Benny Andersson vidare om den stora kärleken till sin fru, Mona Nörklit, som han träffade på en fest när han fortfarande var gift med Anni-Frid "Frida" Lyngstad.

 - (...) Jag var gift med Frida då och inte intresserad av att spela under täcket så det tog tre fyra månader innan det blev Mona och jag.

 - Mona har förändrat hela mitt sätt att se på verkligheten. Hon har fått mig att Se. Jag var så mycket inne i min värld, min ABBA-värld, säger han.

 I dag har Mona Nörklit och Benny Andersson varit ett par i 30 år, och kärleken är fortfarande lika stark.

 - Jag gillar Mona. Hon har betytt oerhört mycket för mig. Att ha fått träffa en människa som öppnar världen för en. Som är klokare än man själv, säger han.

 Tidningen Vi:s chefredaktören Annelie Rogeman:

 - Benny Andersson har läst och godkänt intervjun, den finns inspelad på band.

 Benny Anderssons manager Görel Hanser berättar även hon att kompositören och världsstjärnan själv läst och godkänt hela intervjun i Tidningen Vi.

 - Han har läst, och är nöjd med, intervjun i tidningen Vi, och vill inte prata något ytterligare om det.

Längtar efter nytt projekt

 Benny Andersson berättar om sina framtidsplaner:

 - Jag vill komma vidare med musiken. Jag har inte gjort något stort musikaliskt projekt sedan "Kristina från Duvemåla". Jag har ju min orkester och det är underbart. Det är en stor glädje med hela orkestern och den stämning vi har. När vi uppträder åker vi i väg med våra respektive och barn. Vi bor bra, äter gott, umgås - och spelar. 

 - Men jag längtar efter att sätta tänderna i någonting riktigt svårt. Något jag nästan inte klarar att gå i land med!

FAKTA

Har sålt mer än 375 miljoner album världen över


1964 upptäcktes Benny Andersson när han speladei Elverkets Spelmanslag, och han blev medlem i popbandet Hep Stars.
1966 mötte han Björn Ulvaeus i Linköping och de inledde ett samarbete.
Till inspelningen av "Hej gamle man" tog Benny och Björn med sina respektive flickvänner Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog som bakgrundssångerskor.
1970 bildades ABBA i konstellationen Festfolket.
1974 vann ABBA Eurovision Song Contest med "Waterloo", den framgångssagan skulle sedan vara hela 13 år.
1983 upplöstes ABBA, efter världshits som "Dancing Queen" och "Money Money Money". Efter Abba fortsatte Andersson sitt samarbete med Björn Ulvaeus, bland annat i musikalerna "Chess" och "Kristina från Duvemåla".
2001 bildades Benny Anderssons Orkester, bestående av 16 av hans musikervänner.
2008 gjordes filmen "Mamma Mia", Benny var själv med under arbetet med det musikaliska.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.