Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Benny Andersson om den kommande skivan

Benny Andersson tillsammans med Expressens Anders Nunstedt.

Abba är ett avslutat kapitel, däremot har Benny Andersson försökt övertala Agnetha Fältskog att spela in en skiva med eget material.

Sångerskan vägrar dock.

– Hon vill inte lyssna på mig, säger Benny Andersson.

I fjol kom "A", Agnetha Fältskogs första soloalbum med nyskrivet material på 26 år.

När 30-talet journalister i går samlades i Bennys studio på Skeppsholmen för att lyssna på det kommande livealbumet "Abba live at Wembley Arena" passade Benny på att ge en snabbrecension av Agnethaskivan.

–Den är okej, men jag gillar hennes egna låtar bäst. Hon är en duktig låtskrivare.

–När hon var här för att lyssna på livematerialet sa jag åt henne att spela in sina egna låtar, men hon vill inte lyssna mig, säger Benny med ett snett leende.

På det kommande livealbumet med Abba, som ges ut den 29:e september, går det åtminstone att lyssna på en "ny" inspelning med och av Agnetha.

På skivan finns "I’m still alive", en raritet som förblivit outgiven under alla år.

–Det är en bra sång faktiskt. Jag tror att Agnetha skrev den speciellt för den turnén, säger Benny sedan han spelat upp den.

Populära

Att en uppspelning av 35 år gammalt livematerial lockar journalister från England, Tyskland och Australien är ett bevis på att Abba fortfarande är hett nyhetsstoff utomlands. För den internationella pressen slår Benny ännu en gång fast att en återförening av Abba aldrig kommer att bli av.

– Vi är alla jättestolta över vad vi åstadkom, och jag blev överraskad av hur bra det lät live när jag lyssnade igenom det gamla materialet, men vi har inget intresse av att återförenas och vi har inga outgivna låtar kvar att ge ut.

"Abba live at Wembley Arena" dokumenterar Abbas sista konsert i London, på världsturnén i november 1979. En spelning som det sägs att både Joe Strummer (The Clash) och Jimmy Page (Led Zeppelin) besökte. Delar av den filmades av SVT, men detta är första gången konserten finns tillgänglig i sin helhet.

Bennys son Ludvig Andersson har gjort urvalet, och även mixat materialet.

– Grundidén var att behålla allt. Ingenting har ändrats eller lagts till i efterhand, utom ett trumljud som saknades på en låt.

Har sålt 400 miljoner skivor

• Abba bildades 1972 och tog ett "break" 1983. Det uppehållet har hållt i sig sedan dess.

• Bandet bestod av Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog och Annifrid "Frida" Lyngstad.

• När bandet upplöstes 1983 hade kvartetten sålt 180 miljoner album. I dag har de sålt över 400 miljoner, mycket tack vare monstersamlingen "Abba gold" och musikalsuccén "Mamma mia".

• 1986 kom lp:n "Abba live", ett hopplock av liveinspelningar från olika turnéer. Skivan kritiserades för att publikjubel och synttrummor lagts på i efterhand.

• "Live at Wembley arena" släpps internationellt den 29:e september. Albumet rymmer en hel konsert - totalt 25 låtar - och ges ut på dubbel-cd och trippel-vinyl.

Tre höjdare

• "Gammal fäbodapsalm"

Abbas intro till konserterna var en svensk folkvisa - omarbetad av Benny "Bao" Andersson till en syntfluffig Jean-Michel Jarre-macka. Går elegant över i discodängan "Voulez-vous".

• "I’m still alive"

Agnetha spelar själv piano och sjunger sin egen ballad, en vemodig - vad annars? - visa med snygga ackord som vecklar ut sig när kören och bandet ansluter.

• "Money, money, money"

Benny jazzar till det bakom pianot i ett nummer som avslöjar att åtminstone hälften av medlemmarna i Abba hade seriösa musikalambitioner redan på den här tiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.