Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Benny Andersson: Jag älskar Ulf Lundell

Tidigare klipp: Benny Andersson är en av initiativtagarna till Stiftelsen Taubes Värld.
”Han är min favorit, alla kategorier”, säger Benny Andersson om Ulf Lundell i en ny SVT-dokumentär.
Foto: SVT / Skärmdump
Ulf Lundell i SVT:s dokumentär.
Foto: SVT / Skärmdump

Benny Andersson kommer ut som stor beundrare av Ulf Lundell – och hyllar honom i en ny SVT-dokumentär.

– Han är min favorit, alla kategorier. Jag älskar Ulf Lundell, säger Benny Andersson i filmen.

Enligt producenten Marie Nyreröd råder ”ömsesidig respekt och beundran” mellan de båda storheterna.

Benny Andersson, ett av de största namnen i den svenska musikvärlden, avslöjar överraskande att han beundrar en annan stor svensk ikon: Ulf Lundell.  

I den nya SVT-dokumentären ”Ulf Lundell – friheten och ensamheten” höjs Lundell till skyarna av en lång rad musiker och författare – och av statsminister Stefan Löfven.

”Har läst allt”

– Jag har läst allt som Uffe har skrivit. Han är så bra, en fantastiskt fin författare, säger Benny Andersson i filmen.

– Han är min favorit, alla kategorier. Jag älskar Ulf Lundell. Han är en rock'n'roll-Taube, säger han.

Benny Andersson betonar Lundells författarskap och säger att han inte läste genombrottsromanen ”Jack” när den kom ut 1976, utan först senare.

– Jag läste ”Sömnen” när den kom och tyckte att den var fantastiskt bra. Jag är otroligt fascinerad av ”Vardagar”. Det är liksom att snacka med någon som talar med en, otroligt bra, säger han.

”Ömsesidig respekt”

Enligt Marie Nyreröd, programseriens producent, visar också Ulf Lundell uppskattning för Benny Andersson. 

– Det är ömsesidig respekt och beundran mellan dem. Lundell spelade Abba-låten ”When all is said and done” i sitt Sommarprogram i somras som jag producerade, säger hon.

Expressen har utan framgång sökt både Benny Andersson och Ulf Lundell för att få kommentarer.

Marie Nyreröd säger att det troligen är första gången som Benny Andersson offentligt uttrycker sin beundran för Ulf Lundell.

Första gången

– Jag känner Benny sedan tidigare så jag vet att han är ett stort fan av Ulf. Han kastar sig över alla Ulfs böcker, han uppskattar honom otroligt. Jag tror det här är första gången han berättar det offentligt, säger hon.

Musikjournalisten Håkan Lahger, som bland annat skrivit en bok om Ulf Lundell, är en av personerna bakom dokumentären. Han anser att det är intressant att två av de största i den svenska musikvärlden på detta sätt indirekt möts i programserien.

– Det är superintressant att Benny Andersson är med och säger det här i programmet för de är verkligen två av de största vi har i Musiksverige. Det är fantastiskt roligt, säger Håkan Lahger.

Inget samarbete

Görel Hanser är vd för ett musikbolag som hon driver tillsammans med Benny Andersson samt är Abbornas nära vän och inofficiella talesperson sedan många år. Hon säger sig inte känna till något samarbete mellan Benny Andersson och Ulf Lundell.

– Det är möjligt att Ulf Lundell har använt Bennys studio. Men de har inte haft något musikaliskt samarbete, säger hon.

Bland de andra som hyllar Lundell som musiker och författare i programmen märks Leif GW Persson, Eva Dahlgren, Lena Andersson, David Lagercrantz och Niklas Strömstedt.

Löfven köpte tavlor

Statsminister Stefan Löfven berättar att han läste ”Jack” fem gånger. Och han visar fyra Lundell-tavlor som han köpt och hängt i sitt kontor i Rosenbad.

Dokumentären ”Ulf Lundell – friheten och ensamheten” består av två delar – ”Från folkhemsbarn till nationalskald” och ”Från kaos i stan till lugn i havet” – och finns på SVT Play.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.