Benny Andersson berättar om sina alkoholproblem

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fredrik Skavlan och Benny Andersson under inspelningen av fredagens "Skavlan".
Foto: Mikael Sjöberg

ABBA-profilen Benny Andersson, 64, och hans son Ludvig, 29, berättar i kvällens "Skavlan" om sina alkoholproblem. 

Båda avslöjar att de sökte professionell hjälp för att komma ur missbruket. 

- Jag visste att om jag fortsätter att dricka så finns risken att jag förlorar allt, säger Benny Andersson.

Det är My Skarsgård som i SVT:s "Skavlan" börjar berätta om sin mörka historia med alkoholmissbruk som pågick under många år. Trots att hon är läkare med beroendefrågor som specialområde blev hon själv alkoholist.

 - För mig kan man tydligt se samband med att jag fick  cancer. Jag hamnade i en livskris och blev väldigt rädd för att dö. Jag visste inte hur jag skulle kunna hantera det. Sen började jag dricka för att dämpa min ångest, berättar hon.

"Slutade dricka för nio år sen"

 Hennes öppenhjärtiga samtal om missbruket fick far och son Andersson att berätta om sina egna problem.

 - Jag slutade dricka för nio år sen. Jag tänkte: Jag har ett fantastiskt liv, fantastisk familj och allt går på räls. Ska det rakt ner i källaren för att jag inte kan sluta dricka alkohol? Det kom en tid då jag visste att jag inte mår bra utan alkohol, så jag var illa ute, berättar ABBA-profilen.

 - Jag sökte hjälp och fick det och nu är jag bra.

 Han fortsatte konstatera att det inte spelar någon roll vem man är, när det handlar om den svåra striden mot missbruket.

 - Jag hade allt kvar, jag hade inte förlorat något ännu men jag visste att om jag fortsätter att dricka så finns risken.

 - Om du dricker tillräckligt mycket, tillräckligt ofta under lång tid, då åker man dit. Det spelar ingen roll vem man är.

"Man ärver sånt här"

 Sonen Ludvig Andersson, som i programmet spelade med sitt band Atlas, avslöjade att även han varit missbrukare.

 - Man ärver sånt här av sina föräldrar. Jag har varit nykter alkoholist i sju år. Jag kunde ta mig ur för att någon i min närhet visste något om det här.

 Efter programmet berättar Ludvig Andersson för Expressen att missbruket började  när han bara var 14 år. Han säger att det kanske verkar konstigt att han var så ung, bara 22 år, när han satt så hårt fast  i beroende att han behövde hjälp.

 - Men om man har taskiga gener som jag har, och man anstränger sig tillräckligt som jag dessutom gjorde - så kan man dricka på sig det där ganska snabbt.

 - Om man dessutom tar mycket droger som jag gjorde så skyndar man på den där processen. Så när jag var 22 år hamnade jag för första gången på beroendekliniken på S:t Görans. Då får man tänka om man tycker att det är värt det.

Vad var det för droger?

 - Jag tog allt som fanns.

 För att ta sig ur fick Ludvig Andersson stor hjälp av sin familj och nära vänner.

 - Jag kunde väldigt snabbt träffa rätt personer som kunde hjälpa mig. Jag hamnade i AA:s tolvstegsprogram, som är ett fantastiskt program.

Vad betyder din pappas stöd?

 - Det betyder naturligtvis jättemycket. Hela AA:s princip bygger på att man pratar med andra som är i samma situation, då blir det mycket lättare. Om man då har någon som man träffar ofta, en familjemedlem som i mitt fall som man kan prata om det här med hela tiden, underlättar det otroligt naturligtvis.

Bestämde sig inför

 Benny Andersson vill efter sändningen inte gå djupare in på sitt missbruk utan nöjer sig med det han sagt i "Skavlan".

 Ludvig Andersson säger att han gärna delar med sig av sina erfarenheter från missbruket.

 Han och pappan bestämde sig för att prata om alkoholen när de inför programmet fick veta vad My Skarsgård skulle prata om.

 - Det är modigt att berätta men det är också otroligt viktigt att människor får veta att det inte är så jävla konstigt, säger Ludvig Andersson.

"Viktigt att sprida"

 - Det är många som skulle behöva veta mer om det här. Och det är viktigt att sprida kunskapen om det, så det inte blir fult eller otäckt, utan någonting vi kan prata om precis som vi kan prata om diabetes eller va fan som helst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.