Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Benjamin Ingrossos revansch – drömmen om framtiden

Från ”skitunge” i Kanal 5 till folkkär profil i TV4.

På måndag är det premiär för Benjamin Ingrossos matshow som blir nästa steg i en revansch som pågått sen ”Så mycket bättre” i höstas.

– Jag var mig själv, och folk tyckte om den Benjamin, säger han själv i en intervju om framtidsdrömmarna, låtskrivandet och kvinnornas betydelse i hans liv.

Benjamin Ingrosso

Benjamin Ingrosso, 23, borde ha disciplinerade premiärnerver. Men i första avsnittet av ”Benjamin’s”, så misslyckas han faktiskt med carbonaran. Den italienska pastaklassikern blir översaltad. Men vad gör det? Artisten har ju fått eget matprogram som lockat en imponerande samling gäster. Något han knappt hade kunnat drömma om för bara två år sen:

– Då hade nog ingen velat titta på det. Men jag tror att folk antagligen kan förstå mig på ett annat sätt i dag. 

Varför vill du göra matmys i tv?

– När frågan kom, så var det samma känsla som med ”Så mycket bättre”: Att det här ska jag göra om tjugo år. Men så var det pandemi, och jag tänkte att om jag ska göra det, så ska det bli på mitt sätt, och då var musiken en viktig del. Jag tror att tittarna kommer bli förvånade över att vi vågar köra en hel låt, och att det låter bra – att vi inte bara sitter och jammar. 

Jag gillar att så många begåvade kvinnor gästar – Zara Larsson, Lisa Nilsson, Molly Sandén, Miriam Bryant med flera. Är det ett medvetet drag?

– Jag umgås mycket med tjejer, och har nästan alltid gjort det. Jag är inte så grabbig av mig, och har inte haft så mycket killkompisar. Jag är i grund och botten en liten musikalkille som hade John Travolta och Gene Kelly som idoler. Dessutom är jag uppvuxen med två starka kvinnor, så det var inget jag tänkte på.

Den 21/2 har Benjamin Ingrossos nya matprogram premiär i TV4.
Foto: Magnus Ragnvid

Du hade precis återhämtat dig från covid när ni spelade in. Hur mådde du?

– Under den tiden fungerade man som något slags maskin. Det blev mycket, och man hade mycket ansvar. 

– Jag skulle hålla i gång ett samtal och laga mat samtidigt. Man ville att kamerateamet hade det bra, och att producenterna fick vad de ville ha. Att gästerna skulle vara avslappnade nog att kunna jamma utan att det blev klyschigt, och att de inte skulle komma dit bara för att promota sig själva, utan för att det var ett skönt program. Det var mycket press. Till slut kändes det som att jag bara ville sova.

Hur sjuk var du i corona?

– Första fem dagarna var som en grov influensa, ont i kroppen, ont i halsen – bara sov. Sen hade jag feber, var förkyld och hade svårt att andas i två dagar.

Det låter obehagligt?

– Jo. Samtidigt vågade jag inte ta det på för stort allvar, för då hade jag nog fått panik. 

”Jag är uppvuxen med två starka kvinnor”, säger Benjamin Ingrosso.
Foto: FABIAN WESTER / DPLAY

Hur ser du på kulturens situation i pandemin?

– Jag har ju familj både i kultur- och restaurangbranschen. Som tur är så kan inte jag klaga över att jag som artist går på knäna, och det tackar jag för. Men jag måste fortfarande kunna stå upp för min bransch som verkligen inte har det lätt just nu. Samtidigt är det svårt att göra det när folk dör av den här sjukdomen.

– Men det finns ju folk bakom scenen och dansare som måste skaffa nya jobb eller inte har jobb. Vid det här laget borde man ju kunna hitta coronasäkra sätt att göra det på. Det måste börja hända något snart innan det försent.

Du tog inte chansen att konfrontera Stefan Löfven om det när ni gästade Carina Bergfeldt i SVT?

– Det gjorde jag. Men det klipptes bort. 

– Jag tog tillfället i akt i tv, och frågade honom: Sa att det hade varit tacksamt om de kunde se till att det löste sig. Det var inte som att jag skällde ut honom. Jag sa det på ett väldigt snällt och lite skämtsamt sätt. 

Benjamin Ingrosso gästade ”Carina Bergfeldts” i SVT nyligen.
Foto: PILLAN THELAUS / SVT

Blev du besviken när det blev bortklippt?

– Jo. Just för att många kanske undrar varför man inte säger något när man faktiskt sitter där med Stefan Löfven.

Enligt SVT ställdes aldrig en konkret fråga till Stefan Löfven och Benjamin Ingrossos ord om musikbranschen klipptes bort på grund av platsbrist i programmet.

”Under intervjun hade han ett kortare resonemang om att många i musikbranschen har det tufft just nu och det vore fint att kunna hitta en lösning på problemet. En konkret fråga till Stefan Löfven ställdes aldrig”, säger Hamon Hosseini, pressansvarig för ”Carina Bergfeldt”, i ett sms. 

Om vi går tillbaka till pastafantasten Benjamin. Maten verkar vara en trygghet för dig, som i låten ”Barnasinnet” där du skriver om hur du lagar pasta ”med lite smör och parmesan”.

– Exakt! Det var nog den enda raden på den plattan som jag aldrig trodde skulle komma med. Jag skrev den som ett skämt till polarna. Men många verkar tycka den är kul.

Din senaste skiva är på svenska, vilket gör att man kommer nära dig. Har nära och kära reagerat på texterna?

– Absolut. Sen får man inte glömma att låtarna man skriver relaterar till hur man var för ett tag sen, och inte alltid just nu. Men det finns ju alltid folk där ute som mår som man mådde då, och då hoppas jag att det betyder något för dem.

En del kritiker har tyckt att texterna är lite banala. Bryr du dig?

– Gud, nej. Jag är ingen poet.

Det kanske är lite medvetet också? Att du strävar efter oskuldsfullheten hos Ted Gärdestad?

– Ja, och utan att avslöja för mycket så kommer folk få höra mer av den delen av mig.

Gärdestad slog igenom som 15-åring och mådde inte alltid så bra i rampljuset. Kan du relatera till honom?

– Absolut. I mitt fall har jag haft både turen och oturen att ha arbetat i den här branschen sen jag var åtta år, och innan dess följde jag med min mamma. Det är skönt att kunna kliva in i ett rum och ha känt folk sen man var ung. Men det blir ju också det här att man vill ”pleasa” folk, och alltid har ögonen på sig.

Tommy Körberg blev tårögd när Benjamin Ingrosso sjöng ”Judy min vän” i ”Så mycket bättre”.
Foto: TV4

Som en Wahlgren/Ingrosso är man symbol för så mycket. Det måste vara tufft ibland?

– Så är det ju. Man måste alltid tänka två tre varv innan man säger saker eller gör något. Men ju äldre man blir, desto mindre styrs man av andras åsikter. Det var fint med ”Så mycket bättre” att många skrev saker som ”förlåt för mina förutfattade meningar”.

Det var ett erkännande?

– Ja, verkligen. Det var fint, men konstigt att programmet för mig kändes som en revansch. Jag var mig själv, och folk tyckte om den Benjamin.

Här är alla medverkande i programmet

Avsnitt 1: Zara Larsson, Thomas Sjögren och Thomas Stenström.

Avsnitt 2: Danny Saucedo, Carolina Gynning och Per Andersson. Extragäst: Linus Wahlgren.

Avsnitt 3: Petter, Lisa Nilsson och Parisa Amiri.

Avsnitt 4: Markoolio, Amie Bramme Sey och Kaliffa.

Avsnitt 5: Cherrie, Bianca Ingrosso och Edvin Törnblom.

Avsnitt 6: Molly Sandén, Miriam Bryant och Daniel Hallberg. Extragäst: 1.Cuz.

Avsnitt 7: Markus Aujulay, Sabina Ddumba och Amanda Bergman + Amason.

Avsnitt 8: Oscar Zia, Felix Sandman och Molly Hammar. Extragäster: Pernilla Wahlgren, Bianca

Ingrosso, Oliver Ingrosso och Theo Wahlgren.

Programmet har premiär 22/2 på TV4 och TV4 Play. 


Många imponerades över din respekt för äldre. Varifrån kommer den?

– Från att jag har jobbat med det här sen jag var liten. Jag har sett hur branschen fungerar, och har megarespekt för alla som hållit sig kvar. Sen har jag en mormor och morfar som också jobbat i branschen. 

Tommy Körberg började gråta av din ”Judy min vän” och hoppades sen på att du med den hade skrivit ditt ex ”ut ur ditt liv”. Blev det så?

– Det hade jag! 

– Det var kanske nån låt efter det. Men någonstans handlar det ju om musik, och ibland kan man ha nytta av att gå tillbaka till de känslorna när man skriver. 

Generellt verkar du vara en person som har svårt att gå vidare?

– Gud, ja! Jag är väldigt romantisk och bygger upp en bild av hur det ska vara. Och sen går jag i sorg i stället för att säga ”ja, ja okej, det blev inte så”. Men man lär sig.

Som artist är du mer ombytlig. Vad ska du bli när du blir stor?

– Ha, ha! Det finns fortfarande otroligt mycket jag vill testa på, men allt kretsar kring kultur. Sen har man ju snuddat lite vid det här med mat. Jag vet inte. Det jag gör nu? Fast lite bredare och runtom i världen.

Drömmer du om familj? Det var så fint i DN-intervjun där det stod att du sparat en Svensk Damtidning från 1992 med dina föräldrar på omslaget.

– Jag har redan tänkt att jag ska ha två, tre barn och bo i någon villa. Men jag måste hitta kärleken först. Det är också något jag ska ha när jag är mycket äldre. Nu är det nog bra att jag är själv. Jag jobbar och har så mycket saker, så jag tror inte en tjej skulle orka vara tillsammans med mig.

Men det måste kännas bra att du hittat till publikens hjärta via musiken och maten?

– För mig har det varit viktigt att göra saker med hjärtat på rätt ställe. Bemöta folk så som man själv vill bli bemött. Försöker man göra saker gott, så tror jag att man så småningom får det tillbaka. 

Finns det något du önskar att den lille utfryste killen du var som barn, hade vetat?

– Inte riktig. Han lärde sig mycket av allt som hände. Av alla motgångar. Jag hade nog inte varit där jag är i dag om jag inte hade varit killen som inte hade några kompisar och fick gå sin egen väg. 


Nysläppt album

Benjamin Ingrosso

Ålder: 23 år.

Familj: Mamma artisten Pernilla Wahlgren, pappa restaurangägaren Emilio Ingrosso, syskonen Oliver Ingrosso, Bianca Ingrosso och Theo Wahlgren.

Bor: Etta i centrala Stockholm (som syns i första ”Benjamin’s”).

Bakgrund: Artist sen åtta års ålder. Vann Lilla Melodifestivalen 2007, och medverkade i ett gäng musikaler redan som barn. Vann ”Let’s dance” 2014. Släppte sin första singel 2015. Kom femma i Melodifestivalen 2017 med ”Good lovin”. Vann året därpå med ”Dance you off” som slutade sjua i Eurovision. Samarbetat med Felix Sandman vilket genererat hittar som ”Tror du att han bryr sig”. Var en av de mest omtyckta och hyllade artisterna i senaste ”Så mycket bättre” i TV4.

Aktuell: Med egna matprogrammet ”Benjamin’s” som har premiär i TV4 21/2. Släppte nyligen albumet ”En gång i tiden”.

Benjamin Ingrosso om nya programmet: ”Nervöst och naket”

Di Weekend äter frukost hemma hos Benjamin Ingrosso