Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Benjamin Ingrossos ändring i livet – insikten

Benjamin Ingrosso.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En som inte legat på latsidan det senaste året är Benjamin Ingrosso.

Han har inte bara hunnit släppa två hyllande album, han har även fått ett eget tv-program och höll förra sommaren årets mest lyssnade sommarprat.

Nu är artisten återigen albumaktuellt – men den här gången har han siktet inställt på något ännu större.

– Då känner jag inte att jag har samma måste, att jag måste bevisa något, säger han. 

För knappt en månad sedan var det en chockad Benjamin Ingrosso, 24, som gick upp på Grammisscen i Annexet för att ta emot pris för ”Årets artist” – musikgalans allra tyngsta pris.

– Det var något jag inte hade förväntat mig så jag blev väldigt glad över det. Man blir glad över varje nominering och pris man får, men just det priset och den kategorin är väl lite så det största man kan få i musikprisväg.

Men att ha vunnit ett så stort pris kommer också med en viss press, menar Benjamin Ingrosso.

– Det betyder mycket, men samtidigt är det också ett sätt att visa att nu måste jag fortsätta leverera. När man har vunnit något så får man inte lägga sig på latsidan.

Känner du att du måste bevisa något? 

– Nej, den känslan har jag ju haft i hela mitt liv. Men det är väl det som jag kan minska på nuförtiden. Nu när man fått bekräftelse och märker att folk lyssnar på ens musik, de kommer till ens konserter. Då känner jag inte att jag har samma måste, att jag måste bevisa något, säger han och fortsätter:

– Dock är det så att jag känner att jag vill fortsätta bli bättre på det jag gör. Bara för att jag fått ett pris betyder inte det liksom ”så, nu är jag klar”, utan snarare tvärtom. Nu vill jag bli bättre på det jag gör. Jag strävar alltid efter att bli bättre både som person, men också som artist och låtskrivare varje dag.

Ingrosso i sitt eget program ”Benjamin's”.
Foto: TV4

”När jag skriver på engelska är jag rätt gränslös”

Förra året släppte Benjamin Ingrosso inte bara ett, utan två, album på svenska. Det var egentligen inte tanken från början, men sedan kom coronapandemin.

– Pandemin kom in och då blev det två svenska album. Som var, tack vare pandemin om man får säga så. Det fanns ingen möjlighet till att kunna promota musik utomlands, det var någon slags skörhet att man gick tillbaka till sitt första språk och plockade gamla låtar man skrivit när man var liten. Det blev väldigt nostalgiskt och idylliskt över det.

Den 17 juni släpper han sitt tredje album på ett och ett halvt år. Men den här gången har han bytt språk till engelska – igen.

Ingrosso säger att de tidigare albumen hade en tydlig början och slut. Det nya albumet å andra sidan ”spretar åt alla olika håll”.

– När jag skriver på engelska är jag rätt gränslös. Jag inspireras av alla möjliga olika artister, låtar och genrer. Vilket gör att när man sedan ska sätta ihop en platta med sina favoritlåtar kände jag att det mer var en spellista än ett album.

Vill slå igenom utomlands

Albumet har därför fått det passande namnet ”Playlist”.

– Det är väl det som är skönt i dag. Alla album behöver inte vara ett verk med en början och ett slut. Musiken i dag är så himla fri, vilket känns väldigt skönt. Man kan lyssna från början till slut och få en viss känsla, men min tanke är att skivan ska kunna lyssnas på hursomhelst. Det är min spellista.

Trots att de svenska albumen var en stor succé tycker Benjamin Ingrosso inte att det är läskigt att nu gå tillbaka till engelskan.

– Det är snarare att jag känner att det finns en chans att en större publik kan få höra min musik utan att de måste kunna ett specifikt språk.

En dröm har alltid varit att slå igenom utomlands och förhoppningsvis är ”Playlist” ett steg mot drömmen.

– Jag tar det bara steg för steg och om den här skivan är den som gör att jag ”breakar” eller i alla fall tar mig framåt, då har jag gjort mitt jobb.

Ingrosso och mamma Pernilla Wahlgren.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

”Har varit nära 'väggen' några gånger”

Att säga att Benjamin Ingrosso har många bollar i luften är en underdrift. Ett succéprogram på TV4, framgångar med musiken, utsålda konserter, förra årets mest lyssnade sommarprat och konstant nya planer på gång.

– Mitt jobb är ju mitt liv, det är min livsstil och min passion. Det är sällan jag inte jobbar.

För en annan låter det lite jobbigt, att hjärnan hela tiden går på högvarv?

– De flesta runtomkring mig undrar när jag får vila, för jag vilar nästan aldrig. Jag tror inte riktigt att jag har hunnit komma dit än. Jag kör på konstant medan jag har energi och tycker det är kul.

Samtidigt menar artisten att han tar sig tid till återhämtning, så att bägaren inte rinner över.

– Jag har varit nära ”väggen” några gånger, då har jag en väckarklocka som säger till att jag måste vila. Då kanske jag ser till att ta en vecka ledigt från studion eller jobb generellt. Då ser jag till att vila, kolla filmer och äta god mat och inte tänka så mycket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.