Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Benjamin Ingrosso skänker bort sitt krisstipendium

Benjamin Ingrosso.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Benjamin Ingrosso.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Flera etablerade artister har fått hård kritik för att ha sökt krisstödsstipendium under coronakrisen. 

Benjamin Ingrosso är en av dem – och nu skänker han bort pengarna. 

”Jag önskar att alla kunde känna mig på riktigt och förstå att jag är den sista personen som är girig efter pengar”, skriver han på Instagram.

Benjamin Ingrosso skänker bort pengarna på 50 000 kronor som han tidigare beviljats i krisstödsstipendium från Konstnärsnämnden. 

”Jag önskar att folk kunde ta reda på mer fakta i rubriker innan man börjar hata... För några veckor sedan fick mitt management info om att det fanns bidrag att söka för förlorad inkomst i och med Corona. Mitt management sökte för mig och flera andra artister för att vi skulle få lite plåster på såren för stort inkomstbortfall för mig och alla andra som jobbar inom live-scenen”, skriver Benjamin Ingrosso på Instagram. 

”Fördela mitt bidrag på mina musiker och crew”

Artisten skriver vidare att han inte hade tillåtit sitt stipendium om han varit fullt införstådd med hur systemet fungerar. Pengarna kommer i stället att fördelas mellan artistens musiker och team.  

”Jag kommer hur som att fördela mitt bidrag på mina musiker och crew som kämpar mer än någonsin ekonomiskt just nu och inte ta en enda krona till mig själv såklart! Jag önskar att alla kunde känna mig på riktigt och förstå att jag är den sista personen som är girig efter pengar. Nu är allt som det är och jag hoppas ni kan visa förståelse för situationen och i fortsättningen inte tro på allt som skrivs i tidningarna och försöka sprida kärlek istället för hat”. 

Nanne Grönvall gav tillbaka pengarna

Artisten Nanne Grönvall gick i går ut med att hon skänker tillbaka pengarna som hon beviljats i krisstöd, i hopp om att de skulle gå till någon som behövde dem bättre. Konstnärsnämndens direktör Anna Söderbäck säger till DN att hennes pengar kommer att bli återbetalade. 

– Jag vet inte om det redan skett, men hon har varit i kontakt med oss och jag vet att hon kommer att betala tillbaka. Vi har ett antal andra sökande som också återbetalar sina stöd efter att ha fått till exempel stipendier från Kulturrådet, Författarfonden eller A-kassa. Deras stipendier delas nu ut till andra sökande.  

Anna Söderbäck säger också till tidningen att det är tråkigt att kritiken mot Konstnärsnämnden handlar om ett fåtal artister.

– Det är ett trettiotal personer som lyfts fram som icke-behövande av stipendierna av de totalt 2000 sökande som är lyckliga över att de har fått stödet och som gör god nytta för dem, säger hon.

På frågan om hur urvalet till mottagare gått till svarar hon: 

– Det här är ett krisstöd, ett väldigt speciellt stipendium som vi aldrig haft tidigare. Normalt har vi arbetsgrupper som bedömer den konstnärliga kvaliteten hos de sökande. I det här fallet fick vi ett beslut från regeringen att stödet skulle hanteras skyndsamt och att begära in konstnärliga alster för bedömning hade lett till att vi inte haft en chans att bli klara innan midsommar, säger hon.

Expressen har sökt Benjamin Ingrosso.

https://www.instagram.com/p/CCDnbyPg_6_/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.