Bengt Alsterlind Foto: VIKTOR DAVIDSON/TV4 / Viktor Davidson/TV4Bengt Alsterlind Foto: VIKTOR DAVIDSON/TV4 / Viktor Davidson/TV4
Bengt Alsterlind Foto: VIKTOR DAVIDSON/TV4 / Viktor Davidson/TV4
Bengt Alsterlind Foto: SVTBengt Alsterlind Foto: SVT
Bengt Alsterlind Foto: SVT

Bengt Alsterlinds nya liv efter ”Hajk”

Publicerad

Tjipp!

För 15 år sedan sände SVT det sista avsnittet av ”Hajk”.

Nu berättar Bengt Alsterlind, 75, om sitt nya liv och hur han säkrat pensionen genom klipp på börsen.

– När jag börjar bli gammal och känna att jag är på väg åt det hållet tänker jag starta en kurs i hur man bygger sin egen kista. Det är bra att få en personlig kista eller hur? 

Växte du upp under 70-, 80- och 90-talet kan du knappast ha missat ”Hajk”. I över 30 år var Bengt Alsterlind synonymt med sommar, sol och lärande.

Nyligen fyllde Bengt Alsterlind 75 år – men värmlänningen har inga planer på att slå av på takten. Faktum är att han han inte ens hade tid att fira sin egen födelsedag.

– Det var väl bra att fylla år men jag var i Stockholm och jobbade så jag hade inte tid att fira, konstaterar Bengt Alsterlind på bred värmländska.

Framför allt är det turnerandet med bandet Bengt-Ingvars ”mä” Anders, en trio som förutom Bengt Alsterlind även består av Sven-Ingvars grundare Ingvar Karlsson och Anders Kyrkander, som tar tv-mannens tid i anspråk.

 

LÄS MER: Bengt ”Mr Hajk” Alsterlind stoppas av TV4 

 

Och Bengt Alsterlind har inga tankar på att gå i pension.

– Jag är ju frisk och mår bra. Dessutom har jag en ung fru (13 år yngre, reds anm.) som jobbar så vi har inget pensionärsliv ihop utan ett arbetsliv, säger han och fortsätter:

– Många av oss har ju en bas i försörjningen så att vi kan ägna oss åt våra intressen och det tycker jag är jättebra. Det finns så mycket att göra i skog och natur som jag alltid har varit intresserad av. Det är fiske och allt möjligt.

Bengst Alsterlinds plan för pensionen

Hade Bengt Alsterlind velat sluta arbeta hade han dock kunnat göra det utan problem. Programledaren har nämligen säkrat pensionen tack vare klipp på börsen.

– Jag har råd att gå i pension, det är inga problem med det. Ganska tidigt gjorde jag ett val att stanna kvar på SVT och ha fast lön utan att behöva fjäska och vara inställsam. Jag har alltid kunnat säga vad jag tycker.

– I stället handlade jag en del på börsen under en period och skaffade mig ett kapital. För att kunna vara fri från det där.

Har du gjort många klipp på börsen?

– Nja men man får ju ett litet sparkapital som gör att man kan vara ganska fri.

Hur ser dina dagar ut annars när du inte jobbar?

– Jag brukar gå ut i trädgården. Just nu håller jag på och klipper mina fruktträd och så småningom ska jag börja gödsla och reparera gräsklipparen som ska användas i sommar.

– Sedan har jag en gammal moped från 1953 och den behöver lite omvårdnad. Sedan odlar jag min egen potatis tillsammans med en kompis från Kil.

Du saknar inte tiden på SVT?

– Nej det gör jag faktiskt inte. Jag kände att jag gjorde det tillräckligt länge. Det är bra att få lite variation på grejerna. Under lång tid hade vi en idé om att vi skulle göra ”Vuxenhajk” som skulle gå mellan tio och elva på kvällen men vi fick aldrig igenom det.

Varför inte?

– SVT hade väl inte samma humor som oss. Sven-Erik (Magnusson, reds anm.) skulle bland annat visa sensuell film tio i elva. Och så gjorde vi om ”Sommar och sol” till en snapsvisa där han sjöng om doften av alkohol. Men som sagt, de hade inte samma humor som oss.

 

LÄS MER: Så här gick det sen för barnprogramledarna 

 

Du har inga ålderskrämpor?

– Nej inte värre än att jag spelar innebandy och fortfarande platsar i laget varje lördag. Jag tränar flera gånger i veckan för att kunna vara med där.

Den senaste tiden har många ur Bengt Alsterlinds generation gått bort. Förra året gick Sven-Erik Magnusson bort i sviterna av cancer och för bara en dryg vecka sedan gick även Barbro ”Lill-Babs” Svensson bort. Men Bengt Alsterlind tänker aldrig på döden och han har inte skrivit något testamente.

– Jag räknar med att bli 130 år så jag har inga sådana tankar utan det är full fart framåt. När jag börjar bli gammal och känna att jag är på väg åt det hållet tänker jag starta en kurs i hur man bygger sin egen kista. Det är bra att få en personlig kista eller hur? Det är ett bra hajktips, säger han och tillägger:

– Mitt valspråk är ”lev livet levande”. Lite humor ska man ha.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag