Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Belinda Olssons kritik mot SVT – efter uppropet

Belinda Olsson, programledare för ”Opinion live”. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Programledare har vittnat om att de pressats att inte ta föräldraledighet.
Och ett stort antal medarbetare på SVT Kultur har skrivit ett upprop där de kräver bättre arbetsvillkor.

Nu riktar även ”Opinion Live”-programledaren Belinda Olsson kritik mot SVT. 

– Folk ska absolut inte känna sig utnyttjade och manipulerade, säger hon.

Ett stort antal medarbetare på SVT Kultur har gått ut i ett upprop för att kräva bättre arbetsvillkor. 

”Flera av oss har känslor av att ha blivit utnyttjade, manipulerade, förbisedda, slutkörda och rädda för att ta olika beslut i livet – till exempel att skaffa familj.”, skriver man i uppropet.  

”Babels” programledare Jessika Gedin, den hyllade producenten Agnes-Lo Åkerlind och ”Kulturnyheternas” Jenny Nordlander tillhör några av undertecknarna.

Nu får de stöd av Belinda Olsson, programledare för SVT:s debattprogram ”Opinion Live”. 

– Jag tycker det är jättebra att folk höjer sina röster om det här, säger hon. 

– Det är bra att vi får en debatt om hur det ska vara. Folk ska absolut inte känna sig utnyttjade och manipulerade. Det är bra att man adresserar det här.

Belinda Olsson kan på nära håll, på sin egen redaktion, se hur osäkra arbetsförhållanden och visstidsanställningar påverkar arbetskamrater. 

– Det är en stark majoritet som inte är fastanställda som jobbar med det här programmet. Det tycker jag är ett problem för vi vet ju ändå att vi är ett projekt som pågår. Vi är inte ett korttidsprojekt, säger Belinda Olsson.

LÄS MER: SVT-upprop: ”Slutkörda, rädda och manipulerade”

”Inte mänsklig rättighet vara programledare”

Författaren Daniel Sjölin, tidigare programledare för SVT:s ”Babel” och i dag på Expressens kulturredaktion, fick nyligen stor uppmärksamhet för en text där han beskriver hur SVT pressade honom till att inte ta ut föräldraledighet. Han jämförde företagets personalpolitik med en rovdrift på utsatta frilansare. Tidigare har även ”Kobras” Lina Thomsgård uppgett att hon pressades av SVT Kultur att välja mellan jobbet eller föräldraledigheten. Och i GP har programledarna som Carin Hjulström, Janne Josefsson, Rickard Olsson och Kristina Hedberg ifrågasatt hur de visstidsanställda på SVT behandlas. Under torsdagens ”Opinion live” ledde Belinda Olsson en debatt mellan Andreas Bedinger, divisionschef för allmän tv på SVT, och Daniel Sjölin. Enligt Bedinger måste man arbeta med olika anställningsformer, men planerar en intern analys av förhållandena på arbetsplatsen. 

– Det gäller ju att samtidigt som man ser det här problemet själv ge alla en fair chans att säga vad de tycker, säger Belinda Olsson, för det finns ju en annan sida av det också. Jag tänker på programledare som har varit ute. Det är ju inte en mänsklig rättighet att vara programledare heller, säger Belinda Olsson

– Vi har ändå en ganska stora plattform även efter att vi slutar vara programledare så vi klarar oss ganska bra skulle jag säga, men det är viktigt att de medarbetare som inte har de stora plattformarna får komma till tals. Och det sker nu, säger hon.