Genom falska konton i sociala medier skapar bedragarna kontakt med intet ont anande kvinnor, och får dem att skicka stora summor pengar, när de lärt känna de påhittade männen.
SVT-dokumentären ”Lurad på kärlek och miljoner” berättar om flera svenska kvinnor som gått på bluffen. Men där deltar också polisen Martin Melin, med över 100 000 följare på Instagram.
Han utsätts för en annan del av bedragarnas verksamhet, när de stjäl hans bilder och använder dem i profiler på Facebook, Instagram och Tinder, vilket SVT var först med att berätta.
– Men de utger sig inte för att vara mig, utan för någon annan, med annat namn och så vidare. Det är olika yrken och de kommer från olika länder, säger han.
20–30 nya konton i veckan
Han säger att det här har pågått de senaste fyra åren, men att det har eskalerat den senaste tiden. Nu får han ett tiotal mejl varje vecka från utländska kvinnor som förstått att de blivit lurade av någon som använt hans bild.
– Jag fick senast i går ett mejl från en kvinna som skrev att hennes mamma hade blivit lurad på 4 000 euro, som hon hade betalt till en person som sagt att hans pappa var döende, säger Martin Melin.
Många av kvinnorna vill att han ska få stopp på bedrägerierna och han säger att han ständigt anmäler nya konton som tagit hans bild.
– Men det kan vara 20-30 konton som dyker upp varje vecka och ibland så orkar jag bara inte ta tag i det, säger han.
Irritationen mot Facebook: ”Ingen kostnad”
Även om Instagram och Facebook plockar bort de falska kontona hade Martin Melin önskat att de gjorde mer för att varna användarna.
– De skulle kunna lägga ut varningsinlägg. Det är ju ingen kostnad för dem, säger han.
Han har inga stora förhoppningar om den här typen av brottslighet ska försvinna snart. Ofta sitter bedragarna i ett land och brottsoffren i ett annat.
– Gränsöverskridande brottslighet är väldigt svår att komma åt, men det här omsätter miljoner om året, det är en industri.