Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Becker: Det är första gången jag berättar det

"Jag tilldelades ett kön när jag föddes som jag inte tycker passar in på vem jag var", säger Becker. Foto: All Over Press/Pelle T Nilsson
Foto: Christer El-Mochantaf
Foto: Patrik Österberg

Saga Becker växte upp som äldst av tre bröder, men kände alltid att det inte var hennes rätta jag.

I fredagens "Sommar i P1" berättade hon ärligt om sin smärtsamma och bitvis destruktiva väg mot att bli den Guldbaggebelönade skådespelare och förebild för transpersoner hon är i dag.

– Det är första gången jag berättar för någon om vissa saker. Och det känns så himla befriande att kunna lämna det bakom mig, säger hon om programmet.

"I bland har livet kanter, vassa taggiga kanter som man kan skära sig på. Och jag skar mig hela tiden. För det är svårt att leva i en värld om man inte finns. Att förneka sig själv för att passa in är påfrestande både för kroppen och för psyket. Att inte kunna vara sig själv, kan innebära slutet. Jag orkar inte ljuga längre. Det här är min sanning."

Så inledde Saga Becker, 26, sitt "Sommar i P1" som sändes i Sveriges radio på fredagen. Hon blev i januari historisk när hon som första transidentifierade person vann en Guldbagge för bästa kvinnliga skådespelare. Det för sin roll som Sebestian/Elle i filmen "Nånting måste gå sönder", en roll som hon provspelade för efter att ha känt igen sig i historien.

 

LÄS MER: Saga Becker historisk på Guldbaggen.

 

Sommarpratet handlar till viss del om kvällen på Guldbaggegalan och filmen, men än mer om Sagas egen historia. Om hennes kamp för att accepteras som den hon är, den hon alltid har känt att hon är. Bara ett år innan filmen spelades in hade hon kommit ut som transperson för familjen och resten av omgivningen. Det var 2009, och hon hade just fyllt 20.

Hon är uppvuxen i skogen utanför Ronneby som äldst av tre bröder.

– Men jag visste alltid att jag var annorlunda. Jag tilldelades ett kön när jag föddes som jag inte tycker passar in på vem jag var. Den personen jag såg i spegeln var inte vad andra såg, säger hon i "Sommar i P1".

Hon fortsätter att berätta om en uppväxt där hon skapade en drömvärld där hon var tjej, om hur hon blev kär i en kille, hur hon kallades bögjävel på skolan. Om mobbning och dödshot under högstadietiden. Hur hon blev allt mer destruktiv, började dricka och svälta sig själv. Började skära sig själv.

"Jag är ingen bögjävel - jag är en tjej. Smärtan är det enda som finns i mitt liv nu. Jag vill inte leva. "

Till slut försökte hon, som många andra transpersoner, att ta sitt liv. Men hon hoppade aldrig från balkongen.

"Jag vill inte dö, men jag vet inte hur jag ska leva. Jag gick längre och längre ner i mitt självhat. Det började bli allvarligt nu. Jag festade vilt och tog emot droger från främmande människor ute på klubbar."

Efter en längre tid av destruktivt liv, sexuellt våld med okända män och flera jobbiga händelser kom en brytpunkt. Det gick inte längre.

"Jag var tvungen att vara sann mot mig själv. Att våga leva. Att välja bort våldet och komma fram som Saga. Och det är fanimej det bästa jag har gjort i hela mitt liv", säger hon i sommarpratet.

 

LÄS MER: Becker riktade hård känga till politikerna.

 

Saga Becker säger att meningen med sommarpratet var att beröra.

– Jag hade kunnat sitta och prata om sommaren och sol och värme i en timme som vissa gör, men det känns inte som jag att göra det. Inte när man har chansen att kunna dela med sig av ens egna innersta tankar och förhoppningsvis kunna hjälpa någon.

För henne var arbetet med programmet som terapi.

– Det har det faktiskt varit väldigt mycket. Jag går ju igenom en hel del jobbiga grejer och det är första gången jag berättar för någon om vissa saker. Och det känns så himla befriande att kunna lämna det bakom mig. Bara lämna min barndom och ungdom bakom mig och inte låta det gamla påverka var jag är i dag.

Vad tror du att du kommer att få för reaktioner på din berättelse?

– Så länge jag kan få en ensam människa att känna sig mindre ensam så är jag nöjd. Så som vissa sommarprogram har påverkat mig, så vill jag att mitt ska påverka någon. Då är jag nöjd.

Programmet går att lyssna på i efterhand på sverigesradio.se och i deras app.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.