Beck-författaren Maj Sjöwall död

Har avlidit efter en tids sjukdom – lämnar efter sig tre barn
Maj Sjöwall blev 84 år gammal.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN
Maj Sjöwall har avlidit efter en lång tids sjukdom.
Foto: Johan Nilsson / TT NYHETSBYRÅN
Maj Sjöwall är mest känd för att, tillsammans med sin make Per Wahlöö, ha skrivit böckerna om kommissarie Martin Beck.
Foto: Johan Nilsson / TT NYHETSBYRÅN
Maj Sjöwall hade tre barn. Två söner med Wahlöö och en dotter från ett tidigare förhållande.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN
Maj Sjöwall.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Peter Haber.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Mikael Persbrandt som Gunvald Larsson och Peter Haber som Martin Beck.
Foto: FOTO: NORDISK FILM/TV4 / TV4
1 / 8

”Beck”-författaren Maj Sjöwall har dött, uppger TT.

Författaren avled efter en lång tids sjukdom – 84 år gammal.

– Hon var en av de klokaste människor jag någonsin träffat. Hon såg precis hur saker och ting låg till och hon hade ett jättestort, varmt, gott hjärta, säger dottern Lena.

Även Beck-stjärnan Peter Haber berättar om känslorna efter hennes bortgång.

”Naturligtvis så sörjer jag min goda vän Maj väldigt mycket och känner stor saknad”, skriver han i en kommentar.

Författaren Maj Sjöwall har avlidit efter en lång tids sjukdom, uppger förlagschefen Ann-Marie Skarp för TT. Maj Sjöwall blev 84 år gammal.

Maj Sjöwall är mest känd för att, tillsammans med sin tidigare partner Per Wahlöö, ha skrivit böckerna om kommissarie Martin Beck – böcker som också filmatiserats flera gånger. Per Wahlöö gick bort 1975.

Den första boken om Beck – ”Roseanna” – kom ut 1965. Fram till 1975 gavs ytterligare nio böcker om kommissarien ut.

– Det är klart vi inte kunde förutse det här. Vi skrev ju mest för att det var kul och för att det var mitt yrke, har Maj Sjöwall sagt om succén.

Flera folkkära skådespelare har gestaltat Beck genom åren. De mest framträdande rolltolkningarna gjordes av Carl-Gustav Lindstedt, Gösta Ekman och Peter Haber. Hennes egen favorit bland filmerna är ”Mannen på taket” från 1976.

Maj Sjöwall: ”Skjut Gunvald då”

I flera av filmerna medverkade Maj Sjöwall själv i småroller. Någon större inblandning hade hon emellertid inte vad gäller filmerna om Beck. Men, har hon berättat: Det var hon som fick filmskaparna att göra sig av med den folkkära karaktären Gunvald Larsson, spelad av Mikael Persbrandt.

– Ja, alltså de löste ju det genom att ringa upp mig. De sa att de hade problem med Mikael Persbrandt och att de inte visste om de kunde fortsätta och att de måste lösa det på något sätt. Då var det jag som sa skjut Gunvald då, har hon berättat.

I böckerna dödades karaktären inte. Maj Sjöwall har berättat:

– Nej, nej för sjutton. Han var vår hjälte. Det är skillnad på böcker och tv-serier förstår du. Jag har inte blandat mig i det här särskilt mycket. De har på något sätt köpt våra karaktärer för att göra en lång radda filmer. Så jag är inte så involverad i det.

Så sent som i januari i år kunde Expressen berätta att TV4 beställt fyra nya ”Beck”-filmer, med bland andra Haber och Jennie Silfverhjelm i rollerna.

”Nu har vi på några få dagar förlorat två stora svenska författare, P O Enquist och Maj Sjöwall. Naturligtvid då sörjer jag min goda vän Maj väldigt mycket och känner stor saknad. Jag tror att de kommer att ha många intressanta samtal med varandra i himlen”, skriver Peter Haber i en kommentar efter beskedet om författarens bortgång. 

Böckerna om Martin Beck (”Roman om ett brott”)

”Roseanna” (1965, filmad 1967 och 1993)

”Mannen som gick upp i rök” (1966)

”Mannen på balkongen” (1967, filmad 1993)

”Den skrattande polisen” (1968)

”Brandbilen som försvann” (1969, filmad 1993)

”Polis, polis, potatismos!” (1970, filmad 1993)

”Den vedervärdige mannen från Säffle” (1971, filmad 1976 som ”Mannen på taket”)

”Det slutna rummet” (1972)

”Polismördaren” (1974, filmad 1994)

”Terroristerna” (1975, filmad 1994 som ”Stockholm Marathon”)

”Jag saknar honom”

Maj Sjöwall hade tre barn. Två söner med Wahlöö och en dotter från ett tidigare förhållande. Dottern Lena Sjöwall säger om saknaden efter sin mor:

– Hon var en av de klokaste människor jag nånsin träffat. Hon såg precis hur saker och ting låg till och hon hade ett jättestort, varmt, gott hjärta. 

2016 sommarpratade hon i Sveriges Radios P1. I programmet berättade hon bland annat om barndomen i Stockholm under andra världskriget.

”Det är med ett romantiskt skimmer hon beskriver uppväxten mitt inne i Stockholm – i de nu rivna Klarakvarteren – där barnen fick leka helt fritt i staden. Det är en svunnen tid som skildras medryckande. Hon tar också upp de mörkare sidorna – som hur barnen agades både i skolan och hemmet med björkris, mattpiskor och käppar”, sammanfattade Expressens Malin Collin

Vidare berättade hon om hur idén till romanerna om Beck väcktes, och om Per Wahlöös sjukdom som sen också tog hans liv. Om kärleken sa hon kortfattat i programmet:

– Jag saknar honom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.