Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beatrice Ask bakar med kändis–Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Förre justitieministern Beatrice Ask berättar att hon får sin inspiration till bakandet från barndomen.
Foto: /Ibl / /IBL
Dominika Peczynski deltar också i nya säsongen av Hela kändis-Sverige bakar.
Foto: Yessica Thor / STELLA PICTURES YESSICA THOR

Nu är det andra bullar som gäller för vår förra justitieminister Beatrice Ask.

Hon är nämligen en av deltagarna i den här säsongens Hela kändis-Sverige bakar.

– Man vill ju vara mitt i smeten, säger hon om sin medverkan i programmet och skrattar.

Bakning beskriver hon som ett billigt och barnsligt kul intresse som är avkopplande och även uppskattat av andra.

I den här säsongens avsnitt av Hela kändis-Sverige bakar får tittarna se Beatrice Ask tävla mot Klasse Möllberg, Karin Lasrow, Daniel Paris, Gladys del Pilar, Morgan "Mojje" Johansson, Rickard Herrey och Dominika Peczynski.

Ett härligt gäng, om vi får tro vår förra moderata justitieminister och numera ordförande i justitieutskottet. Det var tuff konkurrens – men tävlingsdjävulen flög i Beatrice Ask berättar hon.

– Tänk tävlingar kring midsommarstången. Någonstans där blir det allvar när man hoppar säck eller om man har en potatis på en sked, man vill ju vara med. Den nerven kom ju naturligtvis, säger hon och skrattar.

Ask: "Bra att baka bullar"

Faktum är att Beatrice Ask inte bara kan lägga att vara politiker, justitieminister och moderat på meritlistan – hon är faktiskt en hejare på att baka. Allra bäst blir hennes bullar.

– Har man varit själv som mamma så vet man att ska man pigga upp barnen när man är ledig så är det bra att baka bullar, berättar hon och inspirationen får hon från barndomen:

– Jag är uppvuxen i Härjedalen med många tanter som kom med kakor och annat så jag lärde mig ganska tidigt att ska det vara riktigt gott ska det vara hembakt. Och nu är många av de tanterna borta och då känner man att det också är kulturhistoria och glädjeämnen som behövs ta vara på, säger hon.

Bakar med barnbarnen

Som hårt arbetande politiker har hon varit duktig på att ta vara på tiden när hon är hemma och beskriver sig själv som "ganska så pysslig".

Ofta blev det en sockerkaka med barnen och i dag bakas det mest chokladbollar med barnbarnen.

– Även om man får hålla på med chokladbollar på längden och tvären så är det en början. Jag har ju två barnbarn och vi är på det stadiet just nu. Och vispa sockerkakssmet är ju också en grej som 2,5-åringar tycker är fantastiskt, säger hon och skrattar.

Bra med hembakt för den som vill ha koll

Dessutom är hembakt ypperligt om man bantar och vill ha någorlunda koll, tillägger hon.

– Man håller ju alltid på att banta, eller vi tjejer gör ju ofta det. Men då kom jag rätt snabbt fram till att om jag ändå ska äta något onyttigt så ska det inte vara något köpt. Att baka själv gör ju att man gör någonting och dessutom vet man vad det är i det som stoppar i sig.

Kommer svenska folket få se en annan sida av Beatrice Ask nu i programmet?

– Om det är så att någon tror att jag bara sitter och läser tunga skrifter och att jag är allvarlig jämnt så tror jag att de kommer se en annan sida. Men de som känner mig vet att det är en väldigt självklar sida också. Man har ju en viss bild av politiker som en viss typ av personer, men vi är också som vanligt folk och gör andra saker. Jag tycker det är bra att visa det ibland. Det är inte så märkvärdigt.

Vad var det mest nervösa?

– Jag är inte så nervöst lagd. Kliver man ut ur komfort-zoonen så är steget taget och det är ju inte hela världen om man misslyckas i det här sammanhanget. Det är ju värre om man gjorde det i riksdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.