Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beatles tysta kamp kommer upp till ytan

Fans har spenderat år med att identifiera mannen
I nya dokumentärserien visas aldrig tidigare material med de fyra medlemmarna i Beatles.
Foto: Disney
I nya dokumentärserien visas aldrig tidigare material med de fyra medlemmarna i Beatles.
Foto: Disney
I nya dokumentärserien visas aldrig tidigare material med de fyra medlemmarna i Beatles.
Foto: Apple Corps
I nya dokumentärserien visas aldrig tidigare material med de fyra medlemmarna i Beatles.
Foto: K09 / ALL OVER PRESS ZUMA PRESS
I nya dokumentärserien visas aldrig tidigare material med de fyra medlemmarna i Beatles.
Foto: MIKE MITCHELL / AP CHRISTIE'S

Privata samtal som ”The Beatles” stoppade för mer än 50 år sedan. 

Aldrig tidigare visat material med de fyra medlemmarna.  

I Peter Jacksons dokumentärserie ”The Beatles: Get back” kommer allt upp till ytan. 

– När Paul McCartney fick se serien sa han att: ”Det var så där vi var”. Och det var viktigt för Paul, att den där ärligheten ändå fanns med, säger han. 

John Lennon och George Harrison var irriterade. 

De insåg båda vad som skedde. I stället för att säga något, drog de upp förstärkarna så högt de kunde och började stämma sina gitarrer. 

Det är januari 1969 och regissören Michael Lindsay-Hogg gör sitt bästa för att fånga så många ögonblick som möjligt med de fyra medlemmarna i The Beatles. Senare, när kvartetten splittrats, förbjöds Lindsay-Hogg från att ta med mycket av det inspelade materialet i dokumentärfilmen ”Let i be”. 

Icke så ”Sagan om ringen”-regissören Peter Jackson, 60.  

”Materialet har varit inlåst”

Under närmare fyra år har Jackson gått igenom, katalogiserat och parat ihop de cirka 60 timmar som filmades med uppemot 130 timmar inspelat ljudmaterial. Resultatet: ”The Beatles: Get back”, en tredelad dokumentärserie som har svensk premiär på streamingtjänsten Disney Plus i dag. 

– Det som är fantastiskt med filmen som jag har gjort är inte vad jag har gjort utan vad Michael Lindsay-Hogg spelade in för 52 år sedan. Majoriteten av det materialet har varit inlåst sedan dess, säger Peter Jackson. 

När man ser materialet i sin helhet, säger Jackson, blir det uppenbart att Michael Lindsay-Hogg och The Beatles-medlemmarna befann sig i ett slags tystnadens kamp under hela inspelningen. 

Problemet, så som Jackson beskriver det: Lindsay-Hogg ville fånga uppriktiga konversationer mellan John, Paul, George och Ringo, men eftersom de var medvetna om kamerorna trodde Lindsay-Hogg att ärligheten skulle bli lidande. 

Visste att deras privata samtal spelades in

Lösningen: Kamerorna sattes på, sedan gick kameramännen och drack te, samtidigt som tejp sattes på knappen som lyste rött när kamerorna var i gång. Dessutom gömde Michael Lindsay-Hogg mikrofoner lite varstans i Twickenham Studios som han trodde att Beatles-medlemmarna inte vara medvetna om. 

– Men John och George visste. De visste att deras privata samtal spelades in, säger Peter Jackson och fortsätter: 

– Därför började de stämma sina gitarrer på det där sättet, så att det som spelades in var meningslösa gitarrljud. Det vi har lyckats göra är att ta bort gitarrerna och därmed avslöja vad de pratade om. Vissa delar av filmen innehåller privata samtal som de försökte dölja. 

Det lustiga, menar Peter Jackson, är att The Beatles vill bli filmade – de betalade trots allt för inspelningen – samtidigt som de i stunder närmast motarbetar regissören Michael Lindsay-Hogg, nu 81 år gammal. 

Både Paul McCartney och Ringo Starr har sett ”The Beatles: Get back”. 

– Paul sa att: ”Det var så där vi var”. Och det var viktigt för Paul, att den där ärligheten ändå fanns med, säger Peter Jackson. 

”The Beatles: Get Back”

# Dokumentärserie på tre avsnitt regisserat av Peter Jackson som berättar om när John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr planerar och repeterar inför The Beatles första livekonsert på över två år. ”The Beatles: Get Back” har premiär 25 november. Avsnitt 2 och 3 blir tillgängliga 26 respektive 27 november på Disney Plus. 

# Dokumentären innehåller också - för första gången någonsin - hela takkonserten på Londons Savile Row, där låtar från ”Abbey Road” och ”Let it be” framfördes. 

# Peter Jackson har fått tillgång till 60 timmars filmklipp och 130 timmar av ljudinspelningar för dokumentärserien. Merparten av materialet har tidigare aldrig visats.  

Ur arkivet: Beatleslegenden berättar om sin döda mamma

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.