Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beatles firar ett halv sekel: Något speciellt

Arlanda, 28 juli 1964. Så här trång var det när Beatles kom till Stockholm.
Foto: Larsåke Thuresson
"Drop in" med Beatles och Lill-Babs.
Foto: Lasse Svensson
Fixar håret inför Sverigespelningen.
Foto: Jan Ehnemark / Tt
Spelningen på Johanneshovs isstadion 1964.
Foto: Jacob Forsell / Tt /

Frisyrerna var uppseendeväckande, musiken enastående - fansens skrik öronbedövande.

Det är 50 år sedan Beatles invaderade USA och blev det globala fenomen som kom att dominera musikvärlden.

Det slutade inte lyckligt, men minnena från genombrottet lever vidare, inte minst i Sverige.

Hyllningskonsert i SVT

I kväll 20.00 sänds "Beatles i USA - hyllningskonserten" för att fira Beatles 50-årsjubileum i USA.

För 50 år sedan gjorde Liverpoolgrabbarna ett välkänt framträdande hos Ed Sullivan. Beatlarna är med, och snackar bland annat med David Letterman om minnen från dåtiden.

Dessutom hyllas bandet av artisteliten. Bland annat framträder Katy Perry, Stevie Wonder, Johhny Depp, Pharrell Williams, LL Cool J, Eurythmics återförenas för en kväll och Alicia Keys sjunger med John Legend.

Beatles blågula koppling

LEGENDARISK RADIOSPELNING

Klas Burling såg till att spela in en live-konsert med Beatles för Sveriges Radios räkning. Spelningen ägde rum i SR:s livestudio som låg på Karlavägen i Stockholm. Men det var 20 år senare som inspelningen blev aktuell, efter att ha legat orörd i ett arkiv hamnade den på nytt i Paul McCartneys händer. Både han och John Lennon ska ha uttryckt att live-inspelningen var den bästa som någonsin gjorts.

– Det hade ju att göra med att så många av deras spelningar överröstades av skrikande fans, säger Burling.

Fem av låtarna hamnade på bandets "Anthology"-samling.

FÖRSTA TURNÉN UTANFÖR STORBRITANNIEN

Bandet kom till Sverige 1963, på inrådan av radiojournalisten Klas Burling.

Bandet spelade i Stockholm, Göteborg, Borås, Karlstad och Eskilstuna under en turné som var deras första utanför hemlandet. Ett sätt för gruppen att se om deras musik skulle fungera utomlands.

– Jag hade sett dem i Bournemouth och träffade dem för en intervju. Vi satt från eftermiddag till midnatt, vi kom så bra överens, säger Burling i dag.

UPPTRÄDER MED LILL-BABS

Under Sverige-resan 1963 gjorde Beatles ett tv-framträdande i programmet "Drop in" som spelades in i Arenateatern på Gröna Lund. Även Lill-Babs fanns med i programmet. Spelningen ledde till en mindre hysteri även i Sverige när den sändes den 3 november 1963.

– Sverige hade aldrig sett något liknande, det var som att hela landet satt bänkade, minns Artillio Bergholtz, ordförande i Svenska Beatlesföreningen.

- Det kändes i ryggmärgen att de var något speciellt. Vi blev väldigt goda vänner, säger radioprofilen Klas Burling som introducerade John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr för Sverige 1963.

Det var höst och kallt att vara pop-pojke på Djurgården i Stockholm. Under en paus i repetitionerna inför inspelningen av tv-programmet "Drop in" hade Klas Burling tagit med sig John, Paul, George och Ringo från Arenateatern på Gröna Lund till ett litet kafé i närheten. Där åt de fem brända grillkorvar och pommes frites.

"Önskar jag haft en bandspelare"

Gruppen tydde sig till Klas av flera anledningar. Dels var de jämngamla och hade samma musikintresse, men också på grund av att deras officiella värdar från bokningsbolaget knappt kunde någon engelska.

"Jag åker med dig", hojtade John när det skulle köras bil någonstans, minns Burling.

"Hej, Klas!", ropade John och Paul när de kommit in på teatern igen. "Vi tänkte att det här skulle bli uppföljaren till 'She loves you' (en av de första tidiga hit-låtarna)."

De två började spela akustiskt för Burling, som för att testa låten på honom.

- Det var "I want to hold your hand" som de sedan blev som störst med i USA kommande vår, säger Burling till Expressen i dag.

- Jag önskar att jag hade haft en bandspelare med mig då.

Undrade om någon skulle bry sig

Det var inte självklart att det skulle bli en succé i USA, den där våren 1964.

Bandet hade blivit stort på hemmaplan och gjort en turné i Sverige som första utombrittiska försök att bredda sig (bortsett tidiga spelningar på en klubb i Hamburg).

De var redo att ge staterna ett försök. Det har berättats i efterhand hur de satt på flyget från London till New York och undrade om någon verkligen skulle bry sig om deras musik i USA.

74 miljoner tittare

Svaret kom redan före landning. Piloten var själv nyfiken och hade kontaktat flygplatsen för att höra efter.

- Säg till grabbarna att det är massor med folk som väntar på dem, hade han fått till svar, skriver Time Magazine.

De fyra unga männen, bara drygt 20 år, hade under sina dagar i New York svårt att lämna Plaza Hotel där de bodde - entrén var konstant fylld av skrikande fans.

Den 9 februari gjorde de sin första amerikanska spelning i tv-sända "Ed Sullivan Show".

Enligt mätföretaget AC Nielsen Co stod 60 procent av alla tv-apparater i USA på CBS vid tiden för Beatles framträdande.

74 miljoner människor såg det, skriver Time vidare.

Ett nästan bisarrt rekord som också stått sig sedan dess.

Det spelade ingen roll att recensionerna inte var enastående - "en jätteplacebo" skrev New York Times och "de fick visst inte med sig tonerna över Atlanten" skrev The Herald Tribune - för dagarna som följde jagades de fyra var de än befann sig, på ett aldrig tidigare skådat vis.

De blev nästan FÖR stora skulle vissa säga.

- Eftersom de slog igenom i USA slog de igenom i världen. Såsom i Australien och Japan, där de är stora än i dag, säger Artillio Bergholtz, ordförande i Svenska Beatlesföreningen.

Han minns själv det stora genombrottet, och det lilla;

- Jag såg dem när de var i Sverige. Både 1963 i Kungliga Tennishallen och när de kom tillbaka 1964 och spelade på Johanneshov. Det är något jag är väldigt glad för, säger han och tillägger;

- De är exceptionella i musikhistorien. Det finns inget band som kan motsvara vad de gjorde.

Kissade vid ambassaden

Klas Burling håller med. Han hade förmånen att träffa de unga männen bakom frisyrerna - förmånen att få kalla John, Paul, George och Ringo sina vänner.

- Det går inte att förstå för dagens ungdom. Det fanns en svart-vit kanal på tv och genomslagskraften i radioprogrammet "Tio-i-topp" var enorm. Vi hade tre miljoner lyssnare, och det bodde två miljoner färre människor i Sverige då, säger han.

Det var inte bara att han var ute och åt korv med Beatles, men det är sådant han tycker är kul i dag. "Det finns så många minnen", som han säger.

Som en kväll i Stockholm när radioprofilen satt sig i bilen med John och George och närmat sig Marieberg där John behövde stanna och kissa.

- Han fick inte komma in på restaurangen som låg i Svenska Dagbladets hus eftersom han inte hade slips. Expressenskrapan fanns inte just då, mitt emot den ryska ambassaden, så där ställde han sig där i några buskar. Så ja, John Lennon har kissat ungefär där Expressens entré ligger i dag, säger Burling.

Tappade lusten att spela

50 år senare blir han fortfarande glad av att prata om tiden då de umgicks. Att Beatles tid som grupp blev tämligen kort - de splittrades 1970 - lägger varken Bergholtz eller Burling så stor vikt vid.

- De tröttnade på att spela live, men det var mest på grund av att fansen skrek så mycket, säger Bergholtz som en av förklaringarna till att bandet upplöstes.

- Har du gjort en skiva som "Sgt. Pepper's..." , väldigt genomarbetad, och så kan du inte göra en konsert eftersom det ändå inte hörs på grund av att publiken skriker så mycket, då tappar man lusten att spela live, säger Burling.

FÖR stora, kanske?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.