BBC-profilen Terry Wogan har avlidit efter kort tids cancersjukdom. Foto: Clive Brunskill/All Over Press / Getty Images
BBC-profilen Terry Wogan har avlidit efter kort tids cancersjukdom. Foto: Clive Brunskill/All Over Press / Getty Images

BBC-profilen död – blev 77 år gammal

Publicerad

Tv-personligheten och före detta Eurovision Song Contest-kommentatorn Terry Wogan har dött, rapporterar BBC.

BBC-profilen var en av Storbritanniens mest omtyckta och blev 77 år.

– Sir Terry Wogan dog i dag efter en kort men tapper kamp mot cancern, står det i offentliggörandet.

Sir Terry Wogan är en av Storbritanniens mest omtyckta radio- och tv-personligheter. Han är ursprungligen från Irland men är sedan 1960-talet stationerad i Storbritannien där han framför allt arbetat för tv-kanalen BBC.

Wogan är framför allt känd för att ha lett det dagliga morgonprogrammet på BBC Radio 2 – ett radioprogram som länge var ett av Europas absolut största med flest lyssnare.

2005 blev Wogan adlad för sina insatser. I Sverige är han framför allt känd som brittisk kommentator i Eurovision Song Contest som han ledde fram till 2008. Samma år bidrog Terry Wogan till ett mycket viralt klipp som visar när den svenske komikern Björn Gustafsson läser upp de svenska poängen i schlagern.

Wogan, vars eget Storbritannien inte gjorde någon toppentävling, roade sig i stället åt den svenske komikerns insats och skrattade gott, vilket bidrog till klippets framgångar.

"Dog omgärdad av familjen"

Den legendariske kommentatorn med över 50 aktiva år i branschen ledde 1998 själv schlagerfinalen tillsammans med Ulrika Jonsson.

I ett offentligt uttalande från BBC skriver de att Wogan dog efter en kort tids cancersjukdom. Familjen har bekräftat det för BBC som också skriver:

– Han dog omgärdad av sin familj. Trots att de förstår att han kommer bli saknad av många önskar familjen att deras privatliv respekteras just nu.

Terry Wogan var under sin livstid också engagerad i Children in need, BBC:s brittiska välgörenhetsorganisation.

BBC-kollegan Bob Shennan har sagt så här om Wogan:

– Som programledare för "Wake up to Wogan" har Terry etablerad sig själv som en av de största och populäraste radioprofilerna det här landet någonsin har haft.

Terry Wogan blev 77 år gammal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag