Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

BBC-profilen död – blev 77 år gammal

BBC-profilen Terry Wogan har avlidit efter kort tids cancersjukdom.
Foto: Clive Brunskill/All Over Press / Getty Images

Tv-personligheten och före detta Eurovision Song Contest-kommentatorn Terry Wogan har dött, rapporterar BBC.

BBC-profilen var en av Storbritanniens mest omtyckta och blev 77 år.

– Sir Terry Wogan dog i dag efter en kort men tapper kamp mot cancern, står det i offentliggörandet.

Sir Terry Wogan är en av Storbritanniens mest omtyckta radio- och tv-personligheter. Han är ursprungligen från Irland men är sedan 1960-talet stationerad i Storbritannien där han framför allt arbetat för tv-kanalen BBC.

Wogan är framför allt känd för att ha lett det dagliga morgonprogrammet på BBC Radio 2 – ett radioprogram som länge var ett av Europas absolut största med flest lyssnare.

2005 blev Wogan adlad för sina insatser. I Sverige är han framför allt känd som brittisk kommentator i Eurovision Song Contest som han ledde fram till 2008. Samma år bidrog Terry Wogan till ett mycket viralt klipp som visar när den svenske komikern Björn Gustafsson läser upp de svenska poängen i schlagern.

Wogan, vars eget Storbritannien inte gjorde någon toppentävling, roade sig i stället åt den svenske komikerns insats och skrattade gott, vilket bidrog till klippets framgångar.

"Dog omgärdad av familjen"

Den legendariske kommentatorn med över 50 aktiva år i branschen ledde 1998 själv schlagerfinalen tillsammans med Ulrika Jonsson.

I ett offentligt uttalande från BBC skriver de att Wogan dog efter en kort tids cancersjukdom. Familjen har bekräftat det för BBC som också skriver:

– Han dog omgärdad av sin familj. Trots att de förstår att han kommer bli saknad av många önskar familjen att deras privatliv respekteras just nu.

Terry Wogan var under sin livstid också engagerad i Children in need, BBC:s brittiska välgörenhetsorganisation.

BBC-kollegan Bob Shennan har sagt så här om Wogan:

– Som programledare för "Wake up to Wogan" har Terry etablerad sig själv som en av de största och populäraste radioprofilerna det här landet någonsin har haft.

Terry Wogan blev 77 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.