Bästa vännerna Oldsberg och Hellberg: "Har aldrig kivats"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Björn Hellberg och Ingvar Oldsberg fann varandra under en intervju. Genom åren har de blivit kända och omtyckta hos svenska folket. Och även hos norrmännen: under OS 1992 erkände de båda kommentatorerna sig besegrade av grannlandet – i direktsändning – vilket uppskattades mycket.

"På spåret" får ursäkta. 

Om Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg tvingas välja 

prioriterar de varandra framför den gemensamma tittarsuccén. 

- Vi lägger ner mer ambition på vänskapen än det yrkesmässiga, säger de. 

En medelålders kvinna kommer fram till oss på Hotell gothia towers i Göteborg. Hon slår sig ner i Ingvar Oldsbergs knä och ber fotografen ta en bild. Jag tror, i min enfald, att det är en gammal vän till ”På spåret”-programledaren.

 – Jag har ingen aning om vem det är, säger Oldsberg när kvinnan har lyft på stjärten.

 Lite senare kommer en man fram till Björn Hellberg, skakar hans hand alldeles för 

 ivrigt och undrar var de har träffats förr. När han får syn på Oldsberg låtsas mannen som att det hela är ett pinsamt misstag.

Är superkändisar

 Det är det inte. Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg är 

 superkändisar. Varje vecka får duon miljoner svenskar att bänka sig framför tv-apparaterna för att följa med på tuffande tågresor. Och folk som just varit på Lisebergs julmarknad rakt över gatan och fått 

 i sig en del spritdränkt glögg tar det modiga steget och går fram och hälsar. Ja, det händer många gånger under intervjun.

 – Första mötet var på en lokalradiostation i Halmstad. Jag gjorde en intervju med tennis-oraklet Björn som jag hade hört talas om. Intervjun skulle vara fem minuter lång. Den blev en timme, säger Ingvar Oldsberg.

 – Så började både den yrkesmässiga relationen och vänskapen på en och samma gång. Det var för 35 år sedan och har hållit i sedan dess, säger Björn Hellberg.

 – Men vi lägger ner mer ambition på vänskapen än det yrkesmässiga. Och vi har aldrig kivats med varandra. Vi har alltid samma uppfattning, säger Ingvar och de båda börjar skratta åt en artikel om det hemliga bråket som det skrevs om förra hösten. Verkligen inte sant, menar de.

”Bättre vara domare”

 Björn tävlade i ”På spåret” några år i slutet av 80-talet och början av 90-talet – en medverkan som ledde till vinst varenda gång och han togs ur tävlan. 1995 uppgraderades Björn till domare och side-kick.

 – Det gick inte att ha med 

 honom, han tog allt. Det fanns ingen konkurrens. Helt hopplöst, säger Ingvar.

 Tävlar ni mot varandra när ni åker tåg tillsammans?

 –  Jag tävlar inte mer. Jag har varit med i så fruktansvärt många frågesporter. Det är inte roligt längre. Det är bättre att vara domare och komma på ledtrådar när man reser i stället, säger Björn.

”Har mycket kvar att lära”

 Programmet, som har sänts sedan 1987, har runt tre miljoner tittare varje vecka. Tittarrekordet, från mars 1990, ligger på 3,7 miljoner.

 –  Vi har inte en majoritet av 40-plus längre, många unga upptäcker programmet. Vi slår ”Idol” 

 i deras egen målgrupp. Det är bevis på att man kan göra program utan att förnedra och trycka ner sin omgivning, säger Björn.

 – Det är faktiskt väldigt få programledare i svensk tele-

 vision. De flesta är påannonsörer som berättar vad som ska komma. Ett programledarskap innebär att du ska kunna styra ett program med dramaturgi, infall och övergångar och samtidigt ha koll på klockan, säger Ingvar.

 Hur mycket vet ni om populärvetenskap då? Robyn, vet ni vem det är?

 – Det är den där komikerkillen nere i Malmö, skrattar Oldsberg men visar sedan upp imponerande kunskap om den svenska popstjärnan som för närvarande gör internationell succé.

 – Ju äldre man blir desto mer inser man hur mycket man fortfarande har kvar att lära. När man är 15 år tror man att man kan det mesta. Nu när man nalkas hundra inser man att det finns oceaner av okunskap att täppa till, säger Björn.

Sketcherna tillbaka

 Vitaliteten och entusiasmen är stor, säger de samstämmigt. Planen är att hålla på tills de är 80 år. Och de populära sketcherna, som plockades bort häromåret, ska återvända.

 – Fruktansvärt dåligt skådespeleri och ohyggligt låg nivå, men blev trots det uppskattade. Eller kanske just därför, säger Ingvar.

 Men det roligaste minnet tillsammans är inte från ”På spåret”, utan från OS 

 i Albertville 1992. Duon var då OS-värdar hemma i Sverige.

 – Norge vann allt, vi hade bara Pernilla Wiberg som tagit ett guld. Vi åkte dit, stegade in och kapitulerade 

 i norsk direktsändning. Vilka proportioner det fick, det var helt osannolikt. Vi direktsände därifrån på kvällen och de ringde från norska hovet och sa att kungen inte kunde komma. Men utbildningsministern kom, berättar Björn.

Gata döptes efter Björn

 Norrmännen blev så förtjusta över tilltaget att de döpte om duon till Oldsmo och Hellbakken. När de återvände till Sverige fick Björn frågan från en lokaltidning hur staden kunde få honom att inte lämna Laholm för grannlandet. Skämtsamt krävde han en staty, ett torg eller möjligtvis en gata uppkallad efter sig.

 – Så nu löper Hellbakken ner mot 

 Laholms tennisanläggning, säger Ingvar och båda faller i skratt som två busiga småpågar.

 Och visst finns det en gata i Laholm uppkallad efter tennisoraklet.

FAKTA

Ingvar är dålig på att hålla tider - Björn har nyss lärt sig brygga kaffe


Namn: Ingvar Gunnar Oldsberg.
Ålder: 63.
Bor: Göteborg.
Familj: Barnen Staffan, 40, Karolina, 33 och Viktoria, 19.
Aktuell: Som program-
ledare för den 19:e upplagan av ”På spåret”. Har under hösten synts i ”Vem kan slå Filip och Fredrik?”.
Läser: Mestadels de där små häftena om aktuell historia och aktuell vetenskap. Dagstidningar. Inte mycket böcker nuförtiden.
Lyssnar: På våra utrikes-korrespondenter.
Favorituttryck: ”Tio poäng”.
Bästa egenskap: Flexibel.
Sämsta egenskap: Oordningsam. Dålig på att hålla tider.
Dold talang: Min sång. Märkligt bara att ingen
accepterar det.
Bästa julklapp: När jag var tre gav min far mig ett leksakståg. Vagnarna var så stora att jag kunde sitta
i dem. Grunden las tidigt om man säger så.
Sämsta julklapp: Mjuka paket är ingen höjdare.
Nyårs-löfte 2009: Börja röka igen.

Namn: Björn Henry Hellberg.
Ålder: 64.
Bor: Laholm.
Familj: Frun Inger. Sju barn och 11 barnbarn.
Aktuell: Som domare i den 19:e upplagan av ”På spåret”. Boksignering. Kom i somras med den sjuttonde boken om kommissarie Wall, ”Natt-vandraren”.
Läser: Kolossalt mycket. Deckare, historiska romaner, fackböcker.
Lyssnar: På svenska visor.
Favorituttryck: ”Ge aldrig upp”.
Bästa egenskap: Flitig. Jag jobbar jämt.
Sämsta egenskap: Skandalöst opraktisk.
Dold talang: Jag har äntligen lärt mig att brygga kaffe.
Bästa julklapp: När jag fick Gösta Knutssons ”Pelle Svanslös” av min mormor Hilda när jag var mycket liten. Den boken öppnade en ny värld för mig.
Sämsta julklapp: Kan inte komma på något.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.