Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bästa spellistan för arbetsdagen finns här

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Gareth Cattermole

Lyssnar du på musik när du jobbar?

Bra - det ökar nämligen produktiviteten, enligt en ny undersökning från Spotify och forskaren Anneli Haake.

Här är den ultimata spellistan för arbetsdagen.

Tillsammans med Anneli Haake, expert i musik på arbetsplatsen, vill Spotify visa att musik kan leda till ökad kreativitet och minskad stress under arbetsdagen.

I Spotifys egen undersökning säger 61 procent av de tillfrågade att de lyssnar på musik när de jobbar. Av de mest spelade artisterna är Adele i topp, medan Arctic Monkeys och Mumford and Sons också får stå på prispallen. Mer intressant är 36 procent av de tillfrågade menar att musik hjälper dem att ta sig igenom tiden på jobbet, medan 20 procent säger att musik är en välkomnad distraktion.

"Rytmiskt, pumpande och upbeat"

Anneli Haake har i sin forskning visat att att musik kan motverka stress och förbättra koncentrationen. Nu säger hon i pressmeddelande från Spotify:

- Belöna dig själv med ett av dina favoritspår efter att ha jobbat hårt. Hoppa ur din stol och rör på dig för att få blodet att cirkulera – det ökade flödet av endorfiner har en positiv påverkan i kroppen och motarbetar stress.

Anneli Haake föreslår exempelvis "Drunk in love" med Beyoncé för att öka koncentrationen och "We can’t stop" med Miley Cyrus för ökad motivation:

- Om du vill ha musik för motivation eller för att sluta dagdrömma, välj musik som du tycker om och gör dig glad – något rytmiskt, pumpande och upbeat.

"Kan se en förändring i attityden"

Angela Watts, Global kommunikationschef för Spotify, säger i pressmeddelandet:

- Vi använder och delar spellistor för att hålla humöret uppe på kontoret. På så sätt kan alla bidra med sina favoriter och ”guilty pleasures”.

- Något som är speciellt spännande i samband med den här undersökningen, är att vi kan se en förändring i attityden rörande musik på arbetsplatsen. Tidigare höjdes folks ögonbryn när man spelade musik under arbetstid, men nu är det bevisat att höja inte bara moralen, utan även kreativiteten och produktiviteten.

"Försiktiga med att inte störa varandra"

I Spotifys undersökning erkänner också 16 procent att de lyssnar på musik för att stänga ute högljuda kolleger. Tio procent har dessutom bedömt en arbetskamrat efter dennas musiksmak.

- En sak som var speciellt intressant för mig under studien, var på vilket sätt lyssnarna balanserade deras individuella musikbehov med kraven från arbetsplatsen. De anställda var väldigt försiktiga med att inte störa varandra eller uppföra sig oprofessionellt inför kunder, säger Anneli Haake.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.