Barnstjärnorna då och nu - så ser skådisarna ut i dag

Publicerad

Det finns ett uttryck i Hollywood som kallas för "Neville Longbottoming".

Det är när en barnskådespelare växer upp och blir minst sagt förändrad.

Här är 15 Hollywood-stjärnor som har genomgått förändringen.

 • 1Matthew Lewis


  Matthew Lewis är mannen bakom uttrycket "Neville Longbottoming". Givetvis är det han som spelade karaktären Neville Longbottom i "Harry Potter"-filmerna. Han var 12 år när första filmen hade premiär. Nu är han 25 och det har hänt mycket.

 • 2Emma Watson


  Den 11-åriga Emma Watson blev Hermione Granger med en hel värld när "Harry Potter & de vises sten" hade premiär 2001. Nu har hon hyllats för sitt samhällsengagemang. 2014 höll hon ett bejublat tal i FNs högkvarter i New York om jämställdhet mellan könen.

 • 3Abigail Breslin


  Den lilla tjejen med glasögonen från "Little miss sunshine" har vuxit upp. Hon blev Oscarsnominerad för sin genombrottsroll när hon var 10 år gammal. Nu är hon 18 år och har tidigare berättat att få känner igen henne nu för tiden.

 • 4Macaulay Culkin


  Culkin blev känd som Kevin McCallister i de två första "Ensam hemma"-filmerna. Efter en rad framgångsrika filmer under 90-talets början drog han sig tillbaka 1994 men gjorde comeback 2003 i filmen Party Monster. Nu är han 34 år och har ett liv med missbruk bakom sig.

 • 5Shia LaBeouf


  Hunken från bland annat "Fury", "Transformers" och "Lawless" började sin karriär som den irriterande och elaka Louis Anthony Stevens i Disney Channel-serien "Even Steven". Mycket har hänt sedan dess, han gjorde exempelvis ett antal nakenscener i kontroversiella "Nymphomaniac".

 • 6Nicholas Hoult


  25-åringen som spelar Beast i senaste "X-Men"-filmerna började som 12-åring i "Om en pojke". Där spelar han Hugh Grants unge vän och plastson Marcus.

 • 7Michelle Trachtenberg


  Michelle Trachtenberg var 11 år när hon började figurera i Nickelodeon-serien "The adventures of Pete and Pete". Sedan dess har hon varit med i bland annat "Buffy och vampyrerna", "Eurotrip" och "Gossip girl".

 • 8Lindsay Lohan


  Den skandalomsusade skådespelerskan fick sin första riktiga huvudroll i nyinspelningen av "Föräldrafällan", då var hon 11 år gammal. Men det stora genombrottet kom med "Mean Girls" och nu kanske hon är mer känd för sitt privatliv med drogberoende och fängelsestraff.

 • 9Mary-Kate och Ashley Olsen


  Tvillingsystrarna fick sitt stora genombrott i "Huset fullt". Då var de bara ett år och de alternerade i rollen som den yngsta dottern Michelle Tanner. Sedan dess har de haft en framgångsrik karriär med både tv och film - oftast tillsammans. De har även startat medieföretaget Dualstar Entertainment.

 • 10Melissa Gilbert


  Melissa Gilbert fick sitt stora genombrott i "Lilla huset på Prärien" där spelade hon Laura Ingalls. Flera årtionden har passerat sedan dess och Gilbert har bland annat släppt en präriekokbok.

 • 11Daniel Radcliffe


  Radcliffe var 10 år gammal när han inledde sin skådespelarkarriär i "David Copperfield". Men det var när han var 11 år som han tog på sig de runda glasögonen och blev Harry Potter med hela världen. Sedan dess har det hänt mycket, bland annat fick han stor uppmärksamhet när han kastade kläderna inför sin Broadway-debut "Equus".

 • 12Joseph Gordon-Levitt


  Flickfavoriten från "Inception" och "500 days of summer" fick sitt stora genombrott som tonåring i "Tredje klotet från solen". Där spelade han Tommy Solomon.

 • 13Hayden Panettiere


  Panettiere gjorde en stor roll i "Remember the Titans" när hon var 11 år. Mycket har hänt sedan dess, bland annat fick hon ett stort genombrott i serien "Heroes". I december förra året blev hon dessutom mamma.

 • 14Rupert Grint


  Hela världens Ron Weasley i "Harry Potter"-filmerna var 12 år när de populära filmatiseringarna började spelas in. Nu är han 26 år gammal och har gjort några roller efter filmserien - men är givetvis fortfarande förknippad med rollen som Weasley.

 • 15Jonathan Lipnicki

  Foto: Ryan Caliendo


  Jonathan Lipnicki var sex år när debutfilmen "Jerry Maguire" hade premiär. Han har sedan dess haft huvudrollen i "Stuart Little"-filmerna. Nu är han 24 och den lille killen med glasögonen från 90-talet är som bortblåst. Nu tränar han MMA

  – Jag vill verkligen göra någonting där jag kan visa upp min fysik, någonting med massa action, har Lipnicki tidigare sagt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag