Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barnstjärnans kris – pressen för stor

Isa Tengblads kommande musikvideo spelades in i LA och regisserades av Nikeisha Andersson. Foto: Fotograf: Mattias Tengblad
Isa Tengblad Foto: Fotograf: Mattias Tengblad
Isa Tengblad Foto: Fotograf: Mattias Tengblad
Isa Tengblad Foto: Fotograf: Mattias Tengblad

Isa Tengblad var 15-åringen som debuterade i Melodifestivalen 2015 och gjorde succé – men strävan efter att alltid prestera på topp drev henne in i en depression.

Fem år senare är artisten aktuell med ny musik, nu berättar hon om sin förändring.

– När jag tittar tillbaka på gamla intervjuer för fyra år sedan känner jag knappt igen mig själv, säger hon.

Isa Tengblad, 21, gjorde succé inför hela svenska folket när hon medverkade i Melodifestivalen 2015 och 2016. Trots att Isa var en av de yngsta artisterna i musiktävlingens historia – bara 15 år – så var hon redan då en rutinerad scenartist. 

Efter några år under radarn är Isa nu tillbaka med ett kommande debutalbum och uppföljande sommarturné, första singeln släpps under fredagen. Musiken beskriver hon själv som en blandning mellan pop och R&B, bland inspiratörerna finns Ariana Grande, Post Malone och SZA.

– Albumet beskriver min resa både som privatperson och artist de senaste tre åren – från tonårsstjärna till nu, säger hon och fortsätter:

– Låtarna har skrivits sedan 2016, jag bestämde mig i höstas för att samla ihop och färdigställa dem. Det har blivit som en sammanställning av min känslomässiga resa. Det var egentligen ingen genomtänkt story, men utan att jag var medveten om det växte den röda tråden fram och blev tydlig.

Första singeln från det kommande albumet, ”Bye bye”, släpps den 26 april.

Förändringen – efter depressionen

Men efter Melodifestivalen och den intensiva tid som följde, så tog det stopp. Efter att ha drivit sig själv hårt i flera års tid orkade inte Isa längre. 

– När jag tittar tillbaka på gamla intervjuer för fyra år sedan känner jag knappt igen mig själv.

– Jag gick igenom en djup depression. Hela min drivkraft var baserad på prestation, jag har konstant tävlat i saker, varit duktig och på topp ända sedan jag var liten. Jag fick helt tänka om. I dag lägger jag mer energi på att tycka om mig själv, jag är den jag är. Det är jättesvårt ibland, jag får kämpa med att känna av varningssignalerna.

Trots den tuffa tiden menar artisten att hon fått med sig massor av erfarenheter efter sin uppväxt och Melodifestivalen.

– Det var jättekul, framför allt första året då jag fick vara med om det första gången. Men det är också en enorm press, och en bidragande faktor till att jag mådde dåligt, det blev väldigt intensivt. 

Isa Tengblad var en av låtskrivarna bakom Malou Prytz, som gick direkt till final i Melodifestivalen 2019. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Delar musiken med kärleken

Isa är sedan 2,5 år tillsammans med fotbollsspelaren och artisten Filip Martin, 23, som hon delar passionen för musik med.

– Det är jätteroligt att ha musiken gemensamt. Vi jobbar mycket tillsammans och skriver åt varandra, han är till exempel med på tre av mina kommande låtar, säger hon.

Första singeln från det kommande albumet, ”Bye bye”, släpps den 26 april, därefter kommer en singel i veckan under fem veckor. Den femte veckan släpps albumet, som har fått namnet ”Debut album”.

https://www.instagram.com/p/BmnV5xHl-qw/