Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barnstjärnans utspel: SVT berövade mig min barndom

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Han slog igenom som ”Håkan-Bråkan” och blev känd i hela Sverige. Men att vara barnstjärna för inte alltid bra saker med sig och i 20-årsåldern kraschade Gabriel Odenhammar totalt.
Foto: SVT
Gabriel Odenhammar.
Foto: Privat.
”Svensson, Svensson”
Foto: SVERIGES TELEVISION AB
Gabriel Odenhammar med Malin Persson.
Foto: EMIL NORDIN

Han slog igenom som ”Håkan-Bråkan” och blev känd i hela Sverige. 

Men att vara barnstjärna för inte alltid bra saker med sig och i 20-årsåldern kraschade Gabriel Odenhammar totalt. 

– Folk ser inte baksidorna. Jag går fortfarande igenom dem nu, säger han till Hänt. 

Han är känd som ”Håkan-bråkan” och ”Max” med hela svenska folket. Och på just jul ses hans karaktärer ofta – i ”Sunes jul” och ”Svensson, Svensson”. 

Gabriel Odenhammar har i dag fyllt 36 år, men slog igenom som sjuåring. 

Nu berättar han kändisskapets mörka baksida – och hur åren som barnskådespelare har format honom.

– När du jobbar som barn så fattar man det inte själv. Du blir instoppad i en produktion när du sju år. Du jobbar med de människorna i tre, fyra månader. Och eftersom du är så liten så är alla väldigt goa och rara runtomkring för att man ska må bra, vilket man ju gör. Men sen när de tre, fyra månaderna är slut. Då försvinner allt och finns inte kvar, förklarar han för Expressen.

Gabriel Odenhammar menar att han mitt i allt jobb aldrig fick möjlighet att ventilera vad han kände – mycket för att hans föräldrar blev tvungna att ägna mer tid åt hans två syskon när han väl inte jobbade. Något som han tror har påverkat honom.

Han berättar också hur det intensiva åren med skola kombinerat med bland annat inspelningar, framträdanden på Stadsteatern, scenframträdanden med Joe Labero och på Barncancergalan, gjorde att han aldrig fick möjlighet att göra någon klassisk tonårsrevolt.

– Under de åren hade jag en viss frisyr som jag var tvungen att hålla. För att jag skulle se exakt likadan ute hela tiden. För vi höll ju på att spela in ”Svensson” (”Svensson, Svensson”, reds. amn). Mellan 94 och 96 spelade vi in, och Max skulle se ut som Max.

Drack champagne som 7-åring

När Gabriel Odenhammar var 17-18 år började han må dåligt och fick ångest och började döva den med alkohol. 

– Jag drack mitt första glas champagne när jag var sju år och vi skulle fira en lyckad tid med ”Sunes jul”. Sen började jag dricka alkohol när jag var 13 år. Jag visste att det fanns anlag för alkoholproblem i släkten, samtidigt som jag själv har en beroendepersonlighet, säger han till Hänt.

För Expressen förtydligar han:

– Jag vet att jag smakade champagne på festen. Självklart fanns det alkoholfria alternativ. Det var inte så at jag drack champagne och blev full, men faktum är att jag smakade champagne.

– Så nej det var inte så att SVT gjort mig till att bli en beroendeperson med alkohol, nej. Men däremot har nog alla situationer jag varit med om hjälpt till att leda till att det blev just det för mig.

SVT-profilens krasch

När barnstjärnan var 21 år åkte han till Sydamerika och när han kom hem ville han satsa på skådespelaryrket – men fick ett nej på sin första casting. 

För Gabriel Odenhammar som var van med framgång, var beskedet tufft. För Hänt berättar han hur han mer eller mindre var sängliggandes i flera månader.

I dag har livet vänt för Gabriel Odenhammar och han är gift och har skolat om sig till flygledare. Men han ställer sig frågande till vad vuxenskådespelare  och producenter har för ansvar när de jobbar med barn.

– Jag har av statliga SVT blivit berövad hela min barndom, men jag ser ju givetvis inte på det på det sättet. Jag fick något annat som där och då var underbart och skitkul, men folk ser inte baksidorna. Jag går fortfarande igenom dem nu, säger han till Hänt. 

Han utvecklar resonemanget för Expressen:

– Med allt jag uttrycker nu vill jag inte ”blaema” någon. För jag har har haft en fantastiskt bra uppväxt egentligen. Men varför har jag då behövt bedöva med alkohol? Jag har gått och grubblat över sådana här saker jävligt länge.

I ett mejl till Expressen uppger SVT att man beklagar Odenhammars upplevelse.

”Det är såklart väldigt beklagligt att han känner så.  Han gjorde en oerhört fin rollprestation och bidrog till en historisk julkalender. Det här programmet producerades för 28 år sedan, därför är det svårt för oss att säga mer om omständigheterna kring inspelningen”, skriver SVT:s pressdesk. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.