Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnstjärnan har vuxit upp – syns i omtalad tv-serie

Skådespelaren Henry Thomas slog igenom 1982, men därefter försvann barnstjärnan under flera år.Foto: LEIF JACOBSSON
Den uppmärksamme kan ha noterat att det är barnstjärnan från 80-talet som syns i den nya Netflix-serien The Haunting of Hill House.Foto: Instagram

Henry Thomas, 47, slog igenom stort som nioåring. Men efter en intensiv tid i rampljuset följde år av tystnad.

Nu, 36 år senare, är den forne barnstjärnan högaktuell i skräckserien The Haunting of Hill House på Netflix, något som Daily Mail skrivit om.  

Känner du igen honom? 

Han slog igenom med dunder och brak över en natt när Steven Spielbergs storfilm E.T. gick upp på bio 1982.

Som karaktären Elliot blev den nioårige Henry Thomas bästa vän med utomjordingen E.T. som blivit strandsatt på jorden. 

Filmen blev en internationell succé och en tid i rampljuset med två Golden Globe-nomineringar följde. Men därefter lades Henry Thomas karriär på is under en längre tid.

Han flyttade tillbaka till sin familjs gård i södra Texas och fick fortsätta gå i den skola där han tidigare blivit utsatt för mobbning.

Henry Thomas var elva år när han gjorde rollen som Elliot i succéfilmen E.T. Foto: B.MCBROOM/UNIVERSAL STUDIOS / ALL OVER PRESS ZUMA PRESS

Att återuppta sin karriär krävde en hel del uppoffringar. Inte minst behövde den unge Henry Thomas övertyga sina föräldrar om att skådespelardrömmarna var värda att satsa på.

– Det verkade som att det var ett undantag att jag hade fått en roll i filmen och jag tror att mina föräldrar tänkte att det var så. För dem var det bara en lycklig slump, säger Henry Thomas till Daily Mail

Han förklarar att hans föräldrar, lantbrukarna Carolyn och Henry, var mycket hemkära och att han behövde kämpa en hel del för att slå sig fri. 

Men vid 17 års ålder flyttade han till New York för att förverkliga sina drömmar och därefter tog karriären fart igen. 

Aktuell i Netflix-serie

Genom åren har han bland annat synts i filmer som Höstlegender, Gangs of New York och Dear John. Han har också medverkat i flera tv-serier, däribland The Mentalist och CSI. 

I dag, 36 år efter sitt första genombrott i E.T., är Henry Thomas karriär på uppgång igen. 

https://twitter.com/KiSS925/status/1057967603266740224

Den uppmärksamme kan ha kopplat att det är den forne barnstjärnan som syns i skräckserien The Haunting of Hill House på Netflix. 

Serien, som har sagts vara så läskig att flera tittare svimmat, bygger på Shirley Jacksons skräckroman från 1959 med samma namn. 

Tittaren får följa en problemförföljd familj i nutid och dåtid, och Henry Thomas spelar en version av pappan Hugh Craine. 

Har jobbat länge med Flanagan 

The Haunting of Hill House är regisserad av Mike Flanagan, som Henry Thomas redan har jobbat med i flera filmer.

– Jag är inte direkt en skräckfantast, jag tycker om att se dokumentärer och historiska draman, men jag är väldigt tacksam för att Mike Flanagan har fortsatt att anlita mig de senaste åren, säger Henry Thomas till Daily Mail. 

”Det är fint att många fortfarande minns E.T. med värme”, säger Henry Thomas.Foto: UNIVERSAL STUDIOS / ALL OVER PRESS ZUMA PRESS

Även om Henry Thomas på sätt och vis sedan länge har lagt E.T. bakom sig, händer det fortfarande att han besöker E.T.-evenemang tillsammans med några av de andra skådespelarna.

– Det håller minnet av E.T. vid liv. Det är inte som att jag tänker ”herregud, det är mitt förflutna, jag tänker trycka bort  det”, säger han och tillägger:

– Det är fint att många fortfarande minns E.T. med värme 36 år senare. Men det definierar inte mig oavsett vad någon annan tror. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.