Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barnstjärna som 9-åring – berättar om mörka åren

Gabriel Odenhammar blev "Håkan-Bråkan" och "Max" med hela svenska folket – efter succéerna med "Sunes Jul" och "Svensson Svensson". Foto: Privat.
”Svensson, Svensson”. Foto: SVERIGES TELEVISION AB
”Sunes sommar” Foto: SVT
Gabriel Odenhammar. Foto: Privat.

Gabriel Odenhammar blev "Håkan-Bråkan" och "Max" med hela svenska folket – efter succéerna med "Sunes Jul" och "Svensson Svensson". 

Men livet som barnstjärna kom med en baksida.  

I dag berättar han om problemen med alkohol och depression, men också om sin livsvändning och varför han valt bort offentligheten. 

–  Jag har kommit fram till att jag trivs med livet i dag,  säger han.

"Sunes jul" och "Svensson Svensson" är två av svensk televisions största klassiker. 

Gabriel Odenhammar, 34, var med i båda – och blev en av landets största barnstjärnor.

Men sedan tio år har Odenhammar lämnat offentligheten. Han är nöjd med sitt liv – men berättar att vägen till den insikten var lång. 

– Jag har kommit fram till att jag trivs med livet i dag, säger han och fortsätter: 

– Det var tre-fyra månader när jag var 23, 24 år som jag låg hemma, och hamnade i en riktig depression. Min favoritsysselsättning var att sova. De flesta ungdomar, eller i tidig vuxenålder går igenom det. I mitt fall kom jag på vad det var. Jag kom på att jag inte hade bestämt någonting i mitt liv själv. 

 

LÄS MER: Barnstjärna som nioåring – så ser han ut i dag

 

Jämför sig med Macaulay Culkin

Livet som ung tv-stjärna kom med en baksida.

– Jag gjorde ingen tonårsrevolt. Jag jobbade och gick i skolan och hade fullt sjå med det. Det kom när jag var 23 eller 24: Vad fan vill jag?

När Gabriel Odenhammar ser tillbaka på åren i tv-branschen, jämför han sig själv med "Ensam hemma"-stjärnan Macaulay Culkin, som blivit vida omskriven för sina skandaler åren efter livet som barnstjärna.

– Vi har väl haft lite samma problem han och jag. Man kan jämföra mina problem, lite med alkoholen, fast med förhållandevis lite pengar. Men på en skala så stämmer det nog rätt bra, säger Odenhammar. 

Några pengar kvar från rollerna har han inte. 

– Det är klart jag drog in pengar, men absolut inga större summor. Jag kan säga så här, jag har inte ett öre kvar från den tiden. Jag äger inte min lägenhet. 

 

LÄS MER: Så lever ”Svensson Svensson”-skådisarna i dag 

 

I dag har han ett jobb han älskar 

Men i dag har Gabriel Odenhammar ett jobb som han älskar, och som betalar bättre än skådespelarrollerna: flygledare.

– Jag har gjort det, i runda slängar, i sju år. Jag trivs jättebra med det. Flygledare har jag valt själv, det är ingen som har pushat. 

Gabriel Odenhammar bor i Norrköping, är gift och har två barn. Han säger att han inte skulle ha något emot att göra fler roller om han fick erbjudandet, men just nu är det inget han aktivt jobbar för. 

Skulle du låta dina barn bli skådespelare om de ville det?

– Jag brukar säga, de kommer få göra precis som de vill. Men jag kommer inte pusha dem, precis som mina föräldrar inte pushade mig. Jag tyckte det var skitkul, men jag har lärt mig att det är lätt att bli utnyttjad som barnskådis i branschen, säger Gabriel Odenhammar. 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!