Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnhemspojken som blev stjärna i Hollywood

Michael Nyqvist blev 56 år.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Michael Nyqvist under galapremiären av filmen "Så ock på jorden", uppföljaren till "Så som i himmelen", i augusti 2015.Foto: /ALL OVER PRESS / /ALL OVER PRESS

Michael Nyqvist var barnhemspojken som blev Hollywoodstjärna. Han plågades hela sin karriär av osäkerhet och tvivel – och av att ha blivit övergiven som barn. Men han blev en av våra mest framgångsrika skådespelare.

Vid 51 års ålder får skådespelaren Michael Nyqvist sitt stora internationella genombrott. Han slår igenom i Hollywood 2012 i filmen "Mission impossible – ghost protocol", där han spelar mot Tom Cruise.

Då har han redan bakom sig en lång och framgångsrik karriär inom svensk teater och film. Men nu blir han världsstjärna – och hans liv fylls under en period av galapremiärer och röda mattor, gigantiska filmbudgetar, vajande kaliforniska palmer och middagar med Hollywood-eliten.

I "Mission impossible - Ghost protocol" spelar Michael Nyqvist mot bland annat Tom Cruise.Foto: PHOTO CREDIT: DAVID JAMES / © 2011 PARAMOUNT PICTURES. ALL RIGHTS RESERVED.

Men innerst inne är han hela den tiden den lille övergivne pojken på barnhemmet. Han övergavs som ettåring och det leder till en livslång osäkerhet. En känsla av att aldrig duga – trots allt beröm och all lysande kritik. Varje filmpremiär blir en fasa för den uppburne och firade skådespelaren

– Jag vet ju inte hur filmen kommer att tas emot. Det finns en osäkerhet där. Jag är alltid rädd att jag ska svimma eller börja kräkas. Jag tycker att det är jättejobbigt, säger Michael Nyqvist till Hemmets i januari i år.

LÄS ÄVEN: Skådespelaren Michael Nyqvist är död 

Michael Nyqvist var extremt självkritisk

Han berättar att han är så extremt självkritisk att han undviker att se sina egna filmer.

– Jag tycker ofta att jag är dålig och pinsam. Jag ser bara de där detaljerna som inte blev bra. Jag läser inte recensioner heller… samtidigt vet jag att det är lärorikt att titta, säger han till Hemmets.

I samma intervju säger han att han är rädd för att varje ny roll ska bli den sista. Att oron över att inte räcka till, att inte "sätta rollen" fördunklar hans liv. Men till slut hittar han varje gång fram den rolltolkning som gör honom till en stor stjärna.

Det stora genombrottet kom 2002 i och med filmen "Grabben i graven bredvid" då Michael Nyqvist spelade mot Elisabet Carlsson.Foto: - - / FILMBOLAG

Michael Nyqvists stora publika genombrott i Sverige kommer 2002 med filmen "Grabben i graven bredvid". Han spelar den manliga huvudrollen bonden Benny och får en Guldbagge för sin prestation.

– Han blev jätteglad givetvis, som man blir när man får sin första bagge. Han är underbar att jobba med och har inga divalater, säger filmens regissör Kjell Sundvall till Expressen 2012.

Därefter är Michael Nyqvist en etablerad succéskådespelare.

2004 tar han på nytt den stora publiken med storm. Hans tolkning av rollen som dirigenten Daniel i "Så som i himmelen" leder till att filmen blir årets mest sedda.

Inför filmatiseringen av "Män som hatar kvinnor" 2007 surrar hela Sverige av rykten. Vem ska gestalta romanhjälten Mikael Blomkvist i Stieg Larssons "Millennium"-trilogi på vita duken?

LÄS ÄVEN: Sista bilden på Michael Nyqvist 

Uppmärksammas av Hollywood

När Michael Nyqvist får rollen är både den stora publiken och branschexperterna eniga. Han är rätt man på rätt plats. Filmerna blir framgångsrika och helt plötsligt kommer Hollywood och knackar på hans dörr.

– Ja, "Millennium" öppnade verkligen dörrar. Nu ringer folk från länder jag knappt visste fanns och erbjuder jobb, säger Michael Nyqvist till Expressen 2012.

Men vägen dit har inte varit spikrak eller självklar.

Under åren har Michael Nyqvist medverat i flera pjäser. Här i "Geten - eller vem är Sylvia" tillsammans med Suzanne Reuter.Foto: MARTIN SKOG / VASATEATERN STOCKHOLM

I många år är Michael Nyqvist främst ett namn inom teatern.

– Det största intrycket på mig gjorde han när han spelade Norén i sex timmar på Gamla Elverket på 1990-talet. Jag rörde mig inte på hela tiden. Det var så starkt, har goda vännen Alexandra Pascalidou sagt till Expressen.

Under 1990-talet ses Nyqvist också i "Beck"-filmerna tillsammans med Peter Haber och Mikael Persbrandt. Det är inte första gången Nyqvists och Persbrandts vägar korsas, fast förra gången var det inom ett helt annat yrke.

– Vi var faktiskt servitörer ihop på Tranan en gång i tiden och han var oerhört mycket bättre än jag! Han var väldigt balettig på den tiden. Jag var mer: "Öh, va, lite socker?". Vi har olika personligheter, säger Michael Nyqvist 2010.

LÄS MER: Michael Nyqvists roller genom åren - i bilder 

Michael Nyqvist adopteras som ettåring

Han föds den 8 november 1960 i Stockholm. Mamma är svenska och pappa är italienare. Mamman lämnar honom till S:t Görans barnhem i Stockholm. Som ettåring adopteras han av familjen Nyqvist på Lidingö. De ger honom namnet Michael.

Som sexåring får han veta att han är adopterad. Det sker under en familjesemester på en uteservering i Venedig. Föräldrarna säger att det ska förbli en familjehemlighet. 

Som sexåring fick Michael Nyqvist veta att han var adopterad. Det skedde under en familjesemester på en uteservering i Venedig.Foto: GUILLAUME COLLET

Avslöjandet blir en chock för den lille pojken i den borgerliga omgivningen i idylliska Lidingö.

– Jag trodde länge att Anita i barnprogrammet Anita och Televinken var min biologiska mamma, säger han senare i en intervju.

I själva verket har han en italiensk pappa som suttit i fängelse i Marocko i tio år och en farfar som blivit mördad av maffian.

Några år senare får Michael en ny traumatisk upplevelse. Efter att som ettåring ha blivit övergiven av sina biologiska föräldrar blir han som elvaåring övergiven på nytt. Han berättar för Expressen 2014 hur han springer efter en bil och ser sin pappa försvinna.

– Jag förstod direkt att han vänder inte, han kommer inte tillbaka till mig. Det var som att jag dog och blev hård, säger Michael Nyqvist 2014.

– Det sas på den tiden att om man adopterar någon så har man ett stort ansvar. Man lämnar aldrig det barnet. Så jag tog det som ett otroligt svek och försökte få tillbaka pappa hela livet. Vi hann i hamn på något sätt, bara några dagar innan han dog, säger han.

LÄS ÄVEN: Vännen: "Det var en kamp" 

Kontakt med biologiska föräldrarna i 30-årsåldern

Händelserna sätter djupa spår. Michael blir en ensam pojke med periodvis skör självkänsla och självförtroende. Han har svårt att känna förtroende och tillit.

Först många år senare, på scenskolan i Malmö, känner han för första gången hur alla bitar faller på plats. Då fattar han att han har hamnat rätt.

2000 Guldbaggenominerades Nyqvist för sin roll som Rolf i Lukas Moodyssons film "Tillsammans".Foto: - - / FILMBOLAG

Han gör stora roller i flera Lars Norén-pjäser, bland annat de uppmärksammade "Personkrets 3:1" och "Skuggpojkarna". Han filmdebuterar i Hans Alfredssons "Jim och piraterna Blom" 1987. Och han blir känd i rollen som polisen John Banck i sex Beckfilmer 1997-1998. Han får en Guldbagge-nominering 2000 för sin roll i Lukas Moodysons film "Tillsammans".

– Jag har aldrig sett det som ett val. Teatern är mitt språk, mitt sätt att uttrycka mig. Och man ska tvivla på sig själv! Det är i tvivel vi växer, säger han till Expressen 2014.

Först i 30-årsåldern får Michael Nyqvist kontakt med sina biologiska föräldrar. Han lyckas hitta sin mamma och träffar henne på ett kafé en gång. 

Hittar biologiske fadern

Sedan tar det flera år att hitta den biologiske fadern, apotekaren Marcello Lo Cicero i Florens, och dennes två barn som är Michaels halvsyskon. Relationen till dem gör att Michael Nyqvist blir mera harmonisk än tidigare.

– Känslan av att inte veta gör att man blir jävligt frustrerad, den är bedövande. Det är som att gå med solglasögon inomhus, säger han till Expressen 2014. 

LÄS ÄVEN: Gardell: "Kära Micke, jag kommer sakna dig!"  

– Därför fattade jag beslutet att ta reda på så mycket jag kan. Jag gick i analys och försökte hitta de föräldrar som faktiskt gjorde mig. 

– Men jag visste redan innan att jag inte kommer att få några svar. Däremot kommer jag veta att jag tar mig själv och mitt liv på allvar. Det var den viktigaste resan, säger han. 

Hans pappa Marcello är drygt 80 och de umgås in i det sista. Michaels italienska och svenska familjer träffas ofta i Italien.

Familjen viktig för Michael Nyqvist

Familjen är viktig för Michael Nyqvist. Han berättar för Hemmets i januari i år hur han genom åren försökt ha en nära relation till sina barn – trots att teater- och filmkarriären innebär sena kvällar på jobbet och många resor.

När han filmat utomlands har barnen ibland fått följa med. Och han har tackat nej till teaterroller för att kunna vara tillsammans med barnen. 

Familjen var viktig för Michael Nyqvist.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Ännu i januari i år är Michael Nyqvist full av framtidstro. Han säger till Hemmets att han njuter av den nya friheten när barnen flugit ut – och att han drömmer om att få medverka i en Bollywood-produktion i Indien.

Karriären går lysande. Han hyllas för rollen som redaktör Markel i Pernilla Augusts "Den allvarsamma leken" förra året och han har flera filmer på gång. Och han skriver mycket.

– Skrivandet är min ventil och ett sätt att låta min inre röst få komma till tals. Och så lyssnar jag på Sjörapporten, den invaggar mig i en känsla av trygghet, säger han till Hemmets i januari i år.

Michael Nyqvist blev 56 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.