Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnens fina gest för Frank på begravningen

Frank Anderssons barn kommer att hedra den folkkära brottningsstjärnan under fredagens begravningsceremoni.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Frank Andersson firar VM-silvret 1981 med svägerskan Anja, brodern Tommy och systern Lillemor.
Foto: SÖREN KARLSON
Jessica Andersson sjunget Sinatra-klassikern "My way".
Foto: Cornelia Nordström
Dogge Doggelito.
Foto: SANNA DOLCK / KVP
1 / 7

Frank Anderssons barn kommer att hedra den folkkära brottningsstjärnan under fredagens begravningsceremoni. Dottern Montana, 10, kommer hålla tal till sin pappa och sonen Isac, 21, ska sjunga. Kistan kommer att stå på en brottarmatta. 

– Det kommer att bli känslosamt, säger brodern Tommy

Brottningsframgångarna, barnen och Trollhättan kommer att vara teman under fredagens begravningsceremoni för Frank Andersson i Trollhättans kyrka. 

På den vita kistan kommer det att ligga endast fem rosor, en blomma för varje barn. Under akten kommer sedan dottern Montana Andersson, 10, hålla ett tal till sin pappa. Dessutom kommer sonen Isac Forsberg, 21, uppbackad av brorsonen Svante, sjunga Bon Jovi-låten "Wanted dead or alive" för att hedra brottarlegenden.
Kistan kommer att stå på en brottarmatta, efter en idé från begravningsentreprenören Peter Blixt. 

– Jag tycker att det var en fantastisk idé. Och jag är väldigt tacksam till Trollhättans AK, Franks moderklubb, som låna ut mattan, säger Frank Anderssons bror Tommy.

Två par brottarskor, ett som världsmästaren Bertil Antonsson bar och ett par från Frank Anderssons dotter Montana, kommer dessutom stå på kistan. Antonsson tävlade precis som Frank Andersson för Trollhättans AK. Båda blev världsmästare och stadens stolthet.

–  Bertil Antonsson var Franks förebild här i Trollhättan och Montanas skor är ett sätt att titta mot framtiden, förklarar Tommy Andersson. 

Under ceremonin kommer dessutom Jessica Andersson och Dogge Doggelito hylla sin vän. Andersson sjunger Frank Sinatra-klassikern "My way" och Dogge Doggelito rappar sin Latin Kings-låt "Borta i tankar". Lokala förmågor som Evelina Stenvall och Marcus Brander kommer också medverka. 

LÄS MER: Familjen berättar: Frank Anderssons dödsorsak 

Sonen och brottarstjärnan bär kistan

Kistbärare efter ceremonin blir brodern Tommy Andersson, sonen Isac Forsberg, brorsonen Svante Andersson, storebror Torbjörn Anderssons son Tobias Werngren, vännen och brottarkollegan Tomas Johansson samt vännen Peter Ryber. Kistan kommer därefter att föras bort i en Saab för att hedra Frank Anderssons uppväxt i Trollhättan. Efter begravningsceremonin, på mottagningen, kommer familjen och hans närmaste kunna välja mellan Frank Anderssons favoriträtter. 

– Han älskade husmanskost. Det blir köttbullar och potatismos med gräddsås och lingon eller knaperstekt falukorv med vitkål och stuvade makaroner. Vi har valt det i hans anda, säger Tommy Andersson. 

På grund av en tvist hålls två begravningsceremonier för den folkkära idrottsstjärnan. Tidigare i veckan höll hans ex-fru Jeanette Bouvin Nygren, som har två barn med Frank Andersson, en begravningsceremoni på Skogskyrkogården. Hon hävdar att han ville få sista vilan i Stockholm, där han bodde. Fredagens begravningsceremoni anordnas av Frank Anderssons familj som uppgett att Frank Andersson ville bli begravd i Trollhättan. 

– Kort före operationen kallade han till sig mig och sa: ”Tommy, jag vill begravas bredvid dig om jag inte vaknar”, har Tommy Andersson tidigare berättat.

Frank Andersson avled den 9 september på grund av komplikationer efter en hjärtoperation. Begravningsceremonin i Trollhättans stadskyrka anordnas på fredag klockan 13.
Ulf Blomberg var Frank Anderssons vän i 50 år. Han kommer hålla ett av talen.

– Det är ett hedersuppdrag. Jag ska berätta att han inte bara vann guldmedaljer, men att han också hade ett hjärta av guld, säger Ulf Blomberg.

LÄS MER: Frank Andersson - därför begravs han två gånger 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.