Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Barn och kvinnor utsätts för fruktansvärda saker”

Daniel Hallberg, Farah Abadi och Miriam Bryant är årets programledare för Musikhjälpen i Sveriges Radio.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

”Sex är inte ett vapen” är temat för Musikhjälpen 2019.

Årets programledare Miriam Bryant, Daniel Hallberg och Farah Abadi känner starkt för ämnet och hoppas kunna samla in en stor summa pengar till Radiohjälpen.

– Min mormor flydde från från andra världskriget till Sverige och har berättat fruktansvärda saker som hon och hennes familj utsattes för, så det är ett tema som ligger nära på flera plan, säger komikern Daniel Hallberg.

När programledarna för Musikhjälpen 2019 avslöjades stod det klart att P3-profilen Farah Abadi, 31, leder den veckolånga insamlingen för tredje året i rad.

Hon beskriver det som en ära.

– Veckan efter Musikhjälpen är man alltid helt slutkörd och tänker att ”det här ska jag aldrig göra igen”. Men så går det någon vecka och så är man i gång igen, säger hon.

– Jag har ju ett vanligt underhållningsprogram på P3 annars där man babblar på och så är det lite roligt. Men en gång om året får man göra något som verkligen spelar roll och betyder något för någon annan. Det är viktigt.

Den här gången får hon sällskap i glasburen, som i år står på Stora torget i Västerås, av artisten Miriam Bryant, 28, och komikern Daniel Hallberg, 32.

– Jag har fått frågan flera gånger så nu kändes det som att det var dags, jag tänkte att ”den här gången gör jag de bara”, säger Miriam Bryant och fortsätter:

– Just den här programledarbiten har jag varit osäker på om jag skulle vara bra på. Men när någon annan tänker att man skulle passa har man väl själv laddat upp på något sätt. Det kändes som ett bra läge att testa, det är en stor ära och väldigt viktigt.

Artist, komiker och programledare leder insamlingen

Miriam Bryant, 28, artist som albumdebuterade 2013 och fick sitt breda genombrott 2015 då hon medverkade i ”Så mycket bättre”. Har sedan dess bland annat toppat Svensktoppen och prisats på P3 Guld-galan.

Daniel Hallberg, 32, komiker som slog igenom på Instagram 2015 och som sedan medverkat i Ruben Östlunds ”The square”, lett Grammisgalan och i höst synts i SVT:s ”Luuk & Hallberg”. 

Farah Abadi, 31, började på Sveriges Radios Malmökanal Din gata och har sedan dess lett program som ”Relationsradion” och ”Morgonpasset”. Har numera det egna programmet ”Farah i P3”.

”Frågade om man fick fuska”

De tre programledarna känner inte varandra sedan tidigare men har träffats några gånger i olika sammanhang.

– Jag har festat med Miriam, vi var i Göteborg och härjade omkring på en nattklubb för några år sedan. Hon är en extremt rolig person så det känns härligt och Farah är också rolig och härlig, hon har dessutom gjort det här förut. Det känns skönt att ha någon som vet vad vi har tackat ja till, så vi inte bara är som tre vilsna astronauter i rymden, säger Daniel Hallberg. 

Farah Abadi säger att det inte går att förbereda sig på att leda Musikhjälpen samtidigt som hennes nya programledarkolleger inte riktigt vet vad de gett sig in på.

– Det är svårt att sätta sig in i hur det känns att vara inlåst i en hel vecka, utan fast föda, med lite sömn, sända radio live hela tiden med en kamera i fejset, säger Miriam Bryant.

– Vi får se om de andra står ut med mig efter det här. Jag är som en bebis, jättekänslig med sömn och mat. Jag är nervös och hade hundra, hundra frågor till producenten, jag frågade om man fick fuska och smuggla in mat men det fick man inte göra, säger Daniel Hallberg. 

”Mycket om ämnet är tabu”

Men oron kring praktikaliteterna vägs upp av engagemanget för årets tema ”sex är inte ett vapen”.

– Det handlar ju om sexuellt våld i krig och det är våldtäkter och barn och kvinnor som utsätts för fruktansvärda saker, som säljs och köps och gifts bort, säger Miriam Bryant. 

I Musikhjälpen vill de lyfta fram ämnet i ljuset och skildra det ur flera aspekter.

– Mycket om själva ämnet är tabu, man pratar inte om det. Det är inte bara ett våldsbrott, att bli våldtagen i krig, utan det finns många fler lager. Först själva våldtäkten som är fruktansvärd, men sedan kanske man blir utstött från sin familj eller samhäller för att man har blivit våldtagen eller tvångsgift. Det finns så många lager och det förföljer en långt efter brottet, säger Farah Abadi.

Daniel Hallberg har en personlig koppling till temat då hans mormor flydde från andra världskriget och har berättat om fruktansvärda saker som hon och hennes familj utsattes för.

– Det känns superviktigt att sprida kunskap om och förhoppningsvis dra in så mycket som det bara går, säger han.

Musikhjälpen sänds i sin helhet den 9–15 december i P3 och SVT Play. Delar sänds också i SVT2.

Piken till Kodjo Akolor – efter Musikhjälpen-rekordet 2017

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.