Foto: CORNELIA NORDSTRÖMFoto: CORNELIA NORDSTRÖM
 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES - SWEDEN MAGNUS LILJEGRENFoto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES - SWEDEN MAGNUS LILJEGREN
 Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES - SWEDEN MAGNUS LILJEGREN

Bard petas –  efter kritiken

Publicerad
Uppdaterad

Alexander Bard nominerades till Årets digitala influencer på en gala anordnad av ett IT-företag. 

Men efter profilens kontroversiella uttalanden om #metoo-upproret petas han nu från nomineringen och galan. 

– Jag har aldrig bett om nomineringen och jag vill inte ha med dem att göra överhuvudtaget, jag tycker de är amatörer, säger Alexander Bard. 

Samtidigt reagerar nu flera kvinnliga kändisar mot Alexander Bards ord. 

IT-företaget Consid utser Årets digitala influencer vid en gala i slutet av november. 

Alexander Bard, Frida Boisen och Per Holknekt nominerades till priset – men nu har företaget beslutat att Alexander Bard petas, på grund av hans kontroversiella uttalanden angående #metoo-upproret. 

– Han har varit en viktig påverkare när det gäller digitalisering under många år, och många av de framtidsspaningar han har gjort har verkligen slagit in. Sedan har han gjort uttalande kopplat till metoo-kampanjen som vi tar starkt avstånd ifrån. De ligger inte alls i linje med våra värderingar och det vi står för, säger Consids vd Peter Hellgren till GP

https://www.instagram.com/p/BbpaY0VlSRP/?taken-by=acewilder

"Ett stort jävla skämt" 

Alexander Bard säger att han inte bryr sig det minsta om att han nekas chansen att vinna utmärkelsen. 

– Jag vet inte ens vilka Consid är. Jag vet inte vad det där är. De har nominerat mig till ett pris som jag aldrig har bett om, sedan har de tagit bort nomineringen när det började blåsa lite runt mig. Och det säger väl allt om hur jävla löjliga de är. 

Alexander Bard menar att bolaget inte förstår den digitala världen.

https://www.instagram.com/p/BbozS6JB7Jv/?hl=sv&taken-by=rebeccafiona

– Det är töntar. Supertöntar. Jag tar inte det där på allvar överhuvudtaget. Herregud, de fattar inte alls hur den digitala världen fungerar. Vad är det där, någon liten PR-byrå som säljer grejer till tanttidningar. Det är ju bara ett skämt. Ett stort jävla skämt, säger han.

– Jag har aldrig bett om nomineringen och jag vill inte ha med dem att göra överhuvudtaget, jag tycker de är amatörer, fortsätter Alexander Bard. 

Kvinnliga kändisar reagerar 

Flera kvinnliga kändisar har reagerat mot Bards uttalanden kring #metoo.

Bard har bland annat twittrat att kampanjen är resultatet av "150 miljoner neurotiska kvinnor som läst #fiftyshadesofgrey". 

I svallvågorna av #metoo har Alexander Bard även attackerat artisten Zara Larsson – som han påstår har män att tacka för sin framgångsrika karriär. 

Alexander Bards ord om kvinnor har fått många kändisar att rasa – bland annat dj-duon Rebecca och Fiona har gått ut på Instagram och kritiserat Bard. 

"Den här mannen har fått betalt för att bedöma ungdomar i talangtävlingar? ... Bard borde ta del av resan mot jämlikhet och en bättre värld", skriver Rebecca och Fiona via Instagram. 

https://twitter.com/kwidewitt/status/931665768588234753

Men Alexander Bard säger att han inte bryr sig om kritiken. På frågan om vad han tycker om Consids vd:s ord om hans uttalanden svarar Bard:

– Herregud, då skulle de ju inte ha nominerat mig. Varför nominerar man Alexander Bard för, man vet ju hur Alexander Bard är, jag talar ju alltid sanning i alla lägen. Jag bryr mig inte om att vara diplomatisk. Det är inte min grej. Det tror jag man vinner på i längden. Och jag har så mycket trovärdighet och de har ingen alls, säger Alexander Bard. 

– Jag har fler följare någonsin i alla sociala medier så uppenbarligen har jag gjort någonting rätt. Jag är en större digital influencer utan att bli nominerad av dem. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag