Barack Obamas önskan – på väg in i Hollywood

Foto: MICHAEL SOHN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Han överraskar Denzel Washington och ska ta sig in på Netflix huvudkontor via en underjordisk tunnel som börjar i husets parkeringsgarage.

För mer än ett år sedan skrev Barack och Michelle Obama ett exklusivt och mångårig avtal med streamingjätten – snart har deras första projekt som producenter premiär. 

Så här hoppas det tidigare presidentparet blir maktspelare även i Hollywood.

Denzel Washington hade efter många om och men gått med på ett möte med Netflix innehållschef Ted Sarandos.

På Sarandos kontor den där höstdagen förra året väntade ytterligare en person: Barack Obama, 58.

Denzel Washington har länge beskrivits som tv-allergiker och som en skådespelare helt utan intresse att medverka i något som inte får stor spridning på vita duken.

Efter mötet med Sarandos flyttade Denzel Washington, 64, filmen ”Ma Rainey's Black Bottom”, som han producerar, från HBO till Netflix, något som blev offentligt först i juni i år.

Överraskande bakgrund

Denzel Washington har däremot tackat nej till alla erbjudande att spela huvudrollen i filmen, som har börjat spelas in med Viola Davis och Chadwick Boseman i de bärande rollerna.

Att Barack Obama medverkade vid mötet kan naturligtvis tyckas underligt, förutsatt att man inte är medveten om att Ted Sarandos fru Nicole Avant i tre år var USA:s ambassadör på Bahamas under Barack Obamas tid som president och att ett vänskapsband mellan parterna funnits längre än så.

Än mer självklart blir Obamas närvaro på mötet om man minns att Netflix för mer än ett år sedan offentliggjorde att Barack och Michelle Obama skrivit på ett exklusivt och mångårigt avtal med streamingjätten.

I samband med att dealen bekräftades stod också klart har paret Obama startat produktionsbolaget Higher Ground Productions.

I ett pressmeddelande från Netflix berättade Barack Obama att en av de saker han tyckte bäst om som president var att ”möta så många fascinerade människor och hjälpa dem att dela med sig av erfarenheter till en större publik”. Den tidigare presidenten fortsatte:

”Det är också därför Michelle och jag ser fram emot vårt samarbete med Netflix – vi hoppas kunna lyfta fram de talangfulla, inspirerande och kreativa röster som kan främja empati och förståelse mellan människor och hjälpa dem att dela med sig av sina berättelser.”

Obamas första projekt

Den 21 augusti har ”American Factory” premiär på Netflix. Dokumentären är Barack och Michelle Obamas första projekt som producenter. Den amerikanska branschtidningen Hollywood Reporter rapporterar att Higher Ground Productions bland annat jobbar med en filmadaption av David W. Blights Pulitzerprisade bok ”Frederick Douglass: Prophet of Freedom”, serien ”Listen to your vegetables & eat your parents” samt en realityserie baserad på ”The Fifth Risk: Undoing Democracy” av Michael Lewis.

Till skillnad från många andra produktionsbolag är Higher Ground Productions tack vare avtalet med Netflix närmast garanterad att deras innehåll kan ses av 150 miljoner användare, även om satsningarna sägs vara väl avvägda.

Samtidigt, menar en uppgiftslämnare, har världen ännu inte sett exakt vad Barack och Michelle Obama kan åstadkomma i Hollywood.

– Han är engagerad, och tillbringar mycket tid med det här, men han skriver också klart sin bok, säger uppgiftslämnaren till Hollywood Reporter, medan andra personer som branschtidningen pratat med uppger att den tidigare presidenten kommer ägna än mer tid åt produktionsbolaget det kommande året.

Michelle Obama, 55, har däremot redan börjat skifta fokus från sin världsomspännande bokturné till Higher Ground. Hon ska vara särskilt intresserad av att ”Listen to your vegetables & eat your parents” blir av, då serien linjerar med hennes engagemang kring att unga ska motionera mer och leva sundare.

Framtida projekt

Det går att alltså att förvänta sig fler film- och tv-projekt från paret Obama, och för de som jobbar på Netflix väntar än mer överraskande möten.

Barack Obama ska enligt uppgiftslämnare inne på Netflix ta sig in på företagets huvudkontor via en underjordisk tunnel som börjar i husets parkeringsgarage. Väl inne är det vanligt att Obama inleder spontana konversationer med de som jobbar på Netflix.

– Han är överraskande normal, säger en person om den tidigare presidenten.

FAKTA /// TILLÄGG

# Enligt Netflix senaste kvartalsrapport har tjänsten 151,6 miljoner användarkonton världen över. Under andra kvartalet 2019 tillkom 2,7 miljoner ny användarekonton, vilket är färre än de fem miljoner som Netflix räknat med och även färre än ökningen under samma kvartal 2018, som landade på 5,5 miljoner. Netflix skriver att den missade prognosen beror på att företaget har ökat priset på tjänsten i flera regioner, samt att den gäller i alla områden där Netflix finns tillgängliga. Netflix prognos för tredje kvartalet 2019 är 7 miljoner nya användarkonton.

# I slutet av maj 2018 offentliggjordes att Barack och Michelle Obama ska producera film och tv-serier för Netflix och att presidentparet skrivit på på ett mångårigt avtal med streamingtjänsten. ”American Factory” av Julia Reichert och Steven Bognar är det första projektet som presidentparet producerar för Netflix. Dokumentären har premiär 21 augusti.

# Barack och Michelle Obamas produktionsbolag Higher Ground Productions utvecklar också en filmadaption av David W. Blights Pulitzerprisade bok ”Frederick Douglass: Prophet of Freedom”, en dramaserie skriven av Callie Khouri, en antologiserie med titeln ”Overlooked” som baseras på New York Times dagliga artiklar om personer som nyligen gått bort, barn- och ungdomsserien Listen to your vegetables & eat your parents” samt en realityserie baserad på Michael Lewis bok ”The Fifth Risk: Undoing Democracy”.