Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bandet Ghost – spöklikt likt Avicii

Ghosts sångare Cardinal Copia (Tobias Forge). Foto: Micke Eriksson
Foto: SEAN ERIKSSON / SEAN ERIKSSON

Vad har Ghost och Avicii gemensamt?

Mer än vad man först kan tro.

Det är bara att lyssna efter.

Ghost är en av Sveriges mest framgångsrika musikexporter just nu.

För två år sedan tog bandet emot en Grammy, i Los Angeles.

Stort. Abba har till exempel aldrig vunnit en Grammy, Avicii var nominerad ett par gånger - men kammade noll – och så vidare.

Svenskarnas efterföljande tacktal var därför väldigt kul på flera plan, eftersom de drog en liknelse som garanterat flög över de flesta amerikaners huvuden.

- Det känns som att ha vunnit fotbolls-VM i Italien, mot Italien, med italienska domare. Vi är oerhört stolta och glada.

Succé i USA

Senaste albumet "Meliora" nådde en åttondeplacering på den amerikanska albumlistan. Producenten hette Klas Åhlund, som jobbat med svenska popexporter som Robyn och Tove Lo samt internationella storstjärnor som Katy Perry och Madonna.

Trots linköpingsbandets hårdsminkade heavy metal var det inte så att popinfluenserna låg begravda under alla riff. Lika mycket som "Meliora" var ett rockalbum var det en popskiva.

Nästa fredag släpper Ghost sitt fjärde album, "Prequelle".

Man kan lugnt säga att det är ytterligare ett kliv i samma riktning.

Jobbar med Aviciis hitmakare

En delförklaring är de internationella låtskrivarpartners vars meritlista rymmer bland andra Nicki Minaj, Justin Bieber och Britney Spears.

En annan är Vincent Pontare och Salem Al Fakir. Duon som bland annat producerat Veronica Maggio och Seinabo Sey - men framför allt duon som ligger bakom några av de största svenska edm-hitsen. Som Aviciis "Hey brother", "Without you" och "You make me". Som Swedish House Mafias "Save the world" och Axwell & Ingrossos "More than you know".

- Vi är stora Ghost-fans sedan tidigare och har velat få till ett samarbete en tid, säger Vincent Pontare till Expressen.

Ska erövra världen

- När man jobbar med dem finns ett enormt stort kreativt utrymme – utöver den magiska visuella biten, som adderar ännu en dimension.

Senaste singeln "Dance macabre", skriven ihop med just Pontare/Al Fakir borde bli bandets största hit så här långt.

- Det har varit otroligt inspirerande att få jobba med en så väloljad och välpolerad maskin som Ghost. Vi är verkligen supernöjda med slutresultatet och faktiskt helt säkra på vi bara sett början av Ghosts världserövrande, säger duon.

Öppnar för mer rock

Lyssnar man på hela albumet – som recenseras nästa fredag – är det tydligt att omfamnandet av det melodiösa låtsnickrandet fortsätter att utvecklas.

För Salem Al Fakir och Vincent Pontare har samarbetet med Ghost vidgat låtskrivarperspektivet.

- Vi är båda gamla rockfans som harvat i replokaler tidigare och kommer alltid att ha en liten rockräv bakom örat. Vi skulle gärna göra mer rock.

3 svenska rockalbum med hitmakarinslag

1) Refused "Freedom"

Hitmakarpolaren Max Martin har jobbat med Bon Jovi. Shellback själv klev in och producerade flera nyckelspår på Refuseds comebackalbum 2015.

2) The Hives "The black and white album"

Den amerikanska storsatsningen på The Hives 2007 innebar att hitproducenterna Pharrell Williams och Timbaland klev in i ljudbilden.

3) Europe "Last look at Eden"

Väsbygängets listetta från 2009 hade låtskrivarhjälp från "Idol"-bekante Andreas Carlsson, som tidigare jobbat med Britney Spears och Katy Perry.