Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bandet: "Folk började falla till golvet – döda"

<p>Eagles of Death Metal på konserten i Bataclan precis innan terroristerna började skjuta.</p>Foto: Agence / Bestimage
<p>Publiken på Bataclan innan terrordådet.</p>Foto: Agence / Bestimage
<p>Bandets sångare Jesse Hughes säger nu: "Vi kommer att ta oss igenom det här och vi gör det tillsammans".</p>Foto: Danny Payne/Rex Shutterstock
<p>Skadade tas om hand efter terrordådet vid Bataclan.</p>Foto: Thibault Camus

Bandet spelade i konserthallen Bataclan i Paris den 13 november när beväpnade män tog sig in i konsertlokalen och öppnade eld rakt ut i publikhavet.

Nu bryter medlemmarna i Eagles of Death Metal tystnaden och berättar om de fruktansvärda händelserna som utspelade sig i konserthallen där 89 personer miste livet.

– Folk började falla till golvet, skadade, döda. Det fanns ingenstans att ta vägen, berättar bandets ljudtekniker Shawn London för Vice.

Den 13 november ställde sig bandet Eagles of Death Metal på scen i konsertlokalen Bataclan i Paris. Men en vanlig konsertkväll som skulle bli en glädjefylld musikfest avbröts när beväpnade män gjorde entré och började skjuta skottsalvor rakt ut i publikhavet.

89 personer miste livet.

Nu bryter bandmedlemmarna i Eagles of Death Metal för första gången tystnaden efter den fruktansvärda upplevelsen och i en känslosam intervju med Vice berättar de om sina upplevelser och de vänner och fans som tragiskt gick bort i attacken. Eden Galindo, bandets gitarrist, berättar hur han trodde att de första skottsalvorna var ljudtekniken som inte fungerade som den skulle. Men snart förstod han att någon sköt och började springa av scenen tillsammans med bandets sångare Jesse Hughes. De lyckades ta sig ut genom en sidodörr i lokalen.

Barrikaderade rum

Men basisten Matt McJunkins, var tvungen att söka skydd i ett litet rum på ena sidan av scenen för att inte bli träffad av skotten. Fler människor samlades i rummet för att söka skydd. Matt berättar hur dramatiska scener utspelade sig när människor blödde och började barrikadera dörren med stolar.

– Skottsalvorna kom närmare, de höll på i 10, 15 minuter. Det stoppade bara inte. Sen stoppade de och då kom en känsla av lättnad. Sen började det igen. Sen var det en explosion som skakade rummet, förmodligen hela huset. Självklart förstod vi inte vad det var, berättar Matt som senare fick veta att det var en av självmordsbombarnas bomber de hört, säger Matt McJunkins.

Var nära att bli träffad

Bandets ljudtekniker Shawn London befann sig längst bak i rummet när attacken startade. Han beskriver hur en kväll av glädje, där fans kom för att lyssna på musik, förvandlades till en mardröm. Så hörde han hur någon började skjuta bakom honom.

– Folk började falla till golvet, skadade, döda. Det fanns ingenstans att ta vägen så människor började springa mot mig och hoppa ner bakom min konsol. Jag stod fortfarande upp och såg en av de beväpnade männen. Han såg rakt mot mig och han sköt mot mig, men han missade.

Shawn la sig på marken och gömde sig bland skadade, blödande personer som låg där. När angriparen laddade om sitt vapen lyckades han och några andra springa genom lokalen och ta sig ut.

Samlar in pengar

Alla i bandet klarade sig oskadda. Men Nick Alexander, som sålde merchandise för bandet, var en av de som dog i attacken. Jesse Hughes berättar, nära till tårarna, hur han förblödde när han försökte skydda andra.

Bandet är skakade och sörjer alla de som mist livet. Men tackar för allt stöd de fått av fans och alla som hört av sig. Nu vill de att andra artister spelar in deras låt "I love you all the time" för att samla in pengar till alla de som blivit offer för attackerna i Paris. Till människor i frankrike och hela välden säger sångaren Jesse Hughes:

– Jag älskar er alla väldigt mycket och vi kommer att ta oss igenom det här och vi gör det tillsammans. Jag vill tacka alla för allt de gjort för oss. Jag tror inte att jag skulle kunna ha gjort det utan stödet, speciellt från våra franska ... de som var där. För mig känns det som att vi står i det här tillsammans, speciellt nu. Och jag är väldigt tacksam för det, säger sångaren Jesse Hughes.

Han säger också att han vill att bandet ska vara det första som spelar i konsertlokalen Bataclan när den öppnar igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.