Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bah Kuhnke: "Det är osmakliga uppgifter"

Alice Bah Kuhnke (MP)Foto: Patrik C Ã Sterberg / STELLA PICTURES
Nattklubben VIP Room i Cannes
Svenska filminstituets vd Anna SernerFoto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP
Lyxjakten Naughty by Nature kostar en halv miljon i veckan att hyra
Jonas ForsFoto: / FOTOGRAF PETER JOENSSON
Rolf Lassgård som Ove i "En man som heter Ove"Foto: Johan Bergmark

"Det är osmakliga uppgifter som kommit till allas kännedom", skriver kulturminister Alice Bah Kuhnke, MP, i en kommentar till Expressen efter kritiken mot SF Studios-chefernas vilda festande i Cannes.

På Filminstitutet, som gett SF Studios 40 miljoner i stöd sedan 2013, är man upprörda.

– Våra pengar ska inte bidra till det, säger Anna Serner, vd på Svenska Filminstitutet

SVT Kulturnyheternas avslöjande om produktionsbolaget SF Studios hyrda lyxyacht och champagnekvällar på en sexklubb i Cannes slog ner som en bomb.

Bolaget har fått 40 miljoner i stöd, skattepengar, av statliga Filminstitutet.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke säger i ett sms till Expressen att hon räknar med en fortsatt granskning av rutinerna:

"Det är osmakliga uppgifter som kommit till allas kännedom under kvällen. Jag ser fram emot att Filminstitutet nu ser över om det behövs ytterligare regler för att säkerställa att samhällets pengar går till dom som faktiskt gör film", skriver ministern.

Anna Serner, vd på Filminstitutet, säger att man nu måste se över hur mycket av en filmbudget som får gå till administrativa kostnader. SF Studios ska enligt regissören Hannes Holm har tagit 30 procent av budgeten innan hans film ens hade börjat spelas in.

– Man har inte råd att hyra en båt med namnet "Naughy by nature", om man inte har ganska gott om pengar. Våra pengar ska inte bidra till det. Det är det enda vi kan säkerställa, uppger Anna Serner.

Hon beklagar att Filminstitutets jämställdhetsarbete inte nått djupare in i lagren "än till våra pengar".

Samtidigt är man ingen uppfostringsanstalt, slår hon fast.

– Vi kan inte säkerställa att de pengar vi ger till ett produktionsbolag inte går till ett bolag som har en grabbig, sexistisk miljö. Det kan inte vi kontrollera.

– Vi är inte en moralens väktare för hur bolagen bedriver sin verksamhet. Tyvärr är det väl så att den företagskultur som SF Studios har är inte ovanlig i någon del av näringslivet, säger Anna Serner.

Hon hoppas att mediernas granskning av SF Studios kan bidra till någon form eftertanke och självsanering.

– Jag vill gärna veta hur de ska gå vidare nu. SF Studios är ett av Sveriges mest anrika och viktiga produktionsbolag och distributionsbolag, och vi är alla otroligt måna om att de ska finnas kvar, förklarar Anna Serner.

Var allt det är helt nytt för dig?

– Det har snackats om det här sedan Cannes, men det har varit rykten och skvaller. Jag var själv inte med och var inte där nere när det här ska ha inträffat.

– Jag vill inte dra några slutsatser av skvaller, men nu känns det ju som att SVT ändå fått människor att kliva fram, om då får man hoppas att de står för det, säger Filminstitutets vd.

 

LÄS MER: "Filmbranschen lider av en grabbig kultur"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.