Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bagges stora sorg efter hundens död: ”Bottenlös”

Förberedelserna inför tävlingen – tvingas ta hjälp av läkare
Anders Bagge och Johanna Lind Bagges hund Selma gick bort förra veckan efter att ha spenderat tid på intensiven.
Foto: Instagram.
Anders Bagge.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Anders Bagge med hustrun Johanna Lind Bagge.
Foto: /IBL / /IBL
Anders Bagge gör debut i årets ”Mello” med bidraget ”Bigger than the universe”.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anders Bagges uppladdning inför den stora debuten i Melodifestivalen har varit allt annat än enkel.

Vid nyår drog profilen på sig en halskatarr som han fortfarande kämpar med. 

Förra veckan dog också familjens hund Selma.

– Den är obeskrivlig, det är en obeskrivlig sorg, säger Anders Bagge.

Nu har han tvingats ta hjälp av en läkare för sin hals och ska ta sin första sånglektion någonsin.

Att Anders Bagge, 54, kan musik tvivlar ingen på, inte minst de som sökt till ”Idol” under alla de år profilen suttit i juryn. 

Det var 14 år sedan nu som han klev in i ”Idol”-juryn, bakom sig då hade han en lång internationell karriär som producent och låtskrivare.

Anders Bagge kan alltså både skriva och producera musik, men att han vid en ålder av 54 skulle kliva in och satsa – och vara med i ”Melodifestivalen” – kom som en överraskning för många. Tidigare i höstas stod det klart att Anders Bagge nämligen är en av de som kommer att tävla med bidraget ”Bigger than the universe”.

Nu är den 19 februari och deltävling tre, då Bagge tävlar, inte mer än ett par veckor bort. Men förberedelserna har hittills inte gått som planerat.

– Den är lite halvrisig, min röst. Jag åkte på en halskatarr vid nyår. Jag har haft någonting som har suttit där, jag har testat mig för covid och allt sånt där, men nej inget sånt. Det kan ju vara för att jag har börjat sjunga igen.

– Jag har försökt att skjuta på det: ”Melodifestivalen, ja det är långt borta,” men det är det inte.

För att råda bot på den dåliga halsen har han träffat en läkare.

– Jag fick lite olika tips, jag hade svårt att sjunga. Så jag sjöng för första gången i går (söndag reds.anm). I vanliga fall hade jag nog inte tänkt på det, men just nu när jag börjar sjunga så märkte jag att fan, det gör ont i min hals.

Sorgen efter dödsfallet

Men en dålig hals är långtifrån det värsta som drabbat Bagge.

Förra veckan gick en av hans och hustrun Johanna Linds hundar, Selma, bort vid en ålder av 15. Det var den andra hunden familjen förlorat på bara tre månader.

– Det är bara en stor, bottenlös sorg som är svår. Det finns inga ord som hjälper egentligen. Det gör ont att se ens hustru vara så otroligt ledsen för det är hennes hundar från början och hon har haft dem i 15 år. Och nu dör båda inom loppet av tre månader.

– Vi har ganska hårda trägolv, och så fort jag gick någonstans så hörde man deras klor som gick efter en. Det är helt tyst. Det är som att mina barn har flyttat ut, det låter ingenting. Det har varit jäkligt tufft. Det är någonting som så många människor går igenom, man förstår deras saknad. Den är obeskrivlig, det är en obeskrivlig sorg. En hund gör ju sällan någon illa, den ger ju bara en massa kärlek. Det är skitjobbigt.

Anders Bagge: ”Just nu är jag lite i töcken”

För Anders Bagge är medverkan i Melodifestivalen inte något som lindrar sorgen, men det ger honom möjligheten att tänka på annat för en stund.

Det att det är första gången han ska stå på en stor scen och uppträda själv. Trots uppladdningen varit allt annat än munter håller han sig ganska lugn.

– Jag har inte ringt runt efter så mycket råd, jag har ganska bra med folk runt mig som skriver låtar och så där.

Och hur låter det?

– De säger ungefär att jag ska ta chansen och njuta av det här. ”Tyck att det är kul, Anders. Förbered dig nu med sången så den sitter.” Men de vet ungefär vad de ska säga.

Känner du av några nerver, eller är du för luttrad för sånt?

– Just nu är jag lite i töcken, lite: ”hmm”. Det här skarpa läget, det har inte nått mig liksom.

– Jag har svårt att komma in i ett ”Mello”-tänk och nervositet innan tävlingen har börjat. På något sätt är jag så glad att jag fick deltävling tre, fortsätter han.

Anders Bagge tillsammans med sina ”Idol”-jurykolleger, som han berättar har kommit med vissa tips, men framför allt glada tillrop.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Hur har det varit med tips och tricks från vänner och bekanta, har du fått några?

– Jag har kommit så långt i min ålder så att jag inte tänker lyssna på alla tusentals råd, det är ingen idé att jag gör det. Jag vet mina begränsningar, annars hade jag inte tackat ja, säger han och fortsätter:

– Det är ingen idé att jag försöker vara någonting jag inte är.

Annars har du ju rätt kontaktbok för att ringa in lite tips tänker jag och närmast till hands måste ju ändå kollegerna i juryn vara. Stöttar de eller har du fått motta några gliringar?

– Jag pratade med Alexander i går, och han sa: ”Fan vad det ska bli kul, Anders. Fan vad det är stort”. Och Kishti är ju bara så här: ”Nu kör vi”. Jag får inga negativa grejer, jag kan inte kasta in någon brasklapp. Det kanske kommer efter första uppträdandet, säger han och skrattar.

Också från familjen får Bagge ett viktigt stöd.

– Jag har en jäkla häftig familj som tycker det här ska bli mer roligt än jag själv. Min fru tycker det är jättekul. Hon säger att hon ska stå längst fram och ”Heja på min man. Längst fram!”

Frun Johanna hejar på sin make i tävlingen.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

”Det är först då jag vet om jag kommer fixa det”

Anders Bagge har varit öppen med sin scenskräck och berättat om hur mycket han än i dag ångrar att han tackade nej till att sjunga en duett med Celin Dion för 15 år sedan. När han fick frågan om att vara med i ”Masked singer” bar han med sig det – och väl där gjorde han succé. I somras stod han dessutom på scen med Robert Wells.

Så, hur är det med scenskräcken?

– Nej, jag har inte det så mycket längre. Jag har inte scenskräck för att gå ut och prata eller vinka till en publik eller att stå och bli intervjuad, men hur pass allvarlig min scenskräck är det vet jag när jag tar första tonen. Det är först då jag vet om jag kommer fixa det eller om det bara säger stopp, men det tror jag inte att det gör.

Trots att han haft långtifrån optimala förberedelser hitintills är Anders Bagge lugn. Och trots att han inte tagit en enda sånglektion i livet hittills så känns det bra, säger han. 

På måndag ska han träffa körsångaren och ”Mello”-experten Lars Säfvström.

– Då ska jag få min första sånglektion ever. Det är roligt. Jag har många haft trumpet- och pianolektioner, men jag har aldrig fått en sånglektion i hela mitt liv. Å andra sidan vet jag hur man sjunger, men jag kan också göra en jäkla massa fel. Men just hur jag ska tänka så att den håller.

”Ett spännande äventyr”

Känner du någon typ av rädsla, eller ska det bara bli roligt?

– Det som kommer bli lite läbbigt för mig och när jag kommer att förstå allvaret, det är när jag kommer se första tävlingen. Då kanske det kommer i gång en tävlingsnerv, då kanske det kommer i gång en sån här grej ”Vad gör jag här?”. Jag vet inte.

Du har ju tidigare sagt att du gärna tar dig vidare från deltävlingen till final. Hur ser drömmen egentligen ut?

– Efter att jag har gjort första deltävlingen kan du komma fram och fråga vad som händer nu. För jag kan inte så långt framför mig, jag ser det inte som att jag tävlar mot de andra, den jag tävlar mot är mig själv. Kunna sjunga och komma ihåg mina steg. Men ska jag börja vara nervös för att gå in i tävlingen och tänka att jag ska dansa bättre än Klara Hammarström, och sjunga. Det är jättekonstigt för någon som är 54, säger han.

– Jag går in för att det här är ett spännande äventyr, bära eller brista, gör så gott jag kan och sedan vänder jag blad. Jag är liksom ingen drömmare. Kommer jag fixa det här? Kan jag checka av det här från min bucketlist?

Anders Bagge säger att det får bära eller brista.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Tudela känslorna

För Melodifestivalen har den senaste tiden varit en kamp mot klockan och pandemirestriktionerna. För ett par veckor sedan ställdes den planerade turnén in på grund av smittspridningen och man meddelade att alla tävlingar kommer hållas i Stockholm. En besvikelse för många, men känslorna för Bagge är tudelade.

– Jag tycker det är skönt, jag har mina hundar här, mina studios, jag har mitt jobb här och massa annat. Det är klart att det för mig personligen är skönt. Samtidigt så var det tråkigt, det är ganska kluvet. Jag skulle sjungit i Linköping, där bor svärmor och svärfar och massor av människor skulle kommit. Så det var lite tråkigt, men det är tudelat.

– Det är ju lite av grejen att det ska vara en folkfest, så det är lite tråkigt, tillägger han.

De återstående två veckorna kommer Anders Bagge ägnas åt träning.

– Jag ska börja sjunga stenhårt fram till den 19:e. Jag sjunger ju inte hela tiden, jag sjunger när det väl är skarpt läge och jag har skrivit en låt, okej då behöver man sjunga upp sig lite.

Anders Bagge berättar om stora sorgen

I ett känslosamt avsnitt öppnar han upp om sorgen att inte kunna skaffa barn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.