Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Badhotellet” – en dansk ”Vår tid är nu”

Anders Björkman rekommenderar ”Badhotellet”.

Mitt i det hysteriska serieträsket skimrar en liten dansk pärla.

”Badhotellet” är tillbaka i kväll.

Nästan varje dag får jag mejl om att nya serier ska spelas in för HBO, Netflix, Viaplay, Cmore… Jag behöver bara läsa några rader av uselt skrivna pressmeddelanden för att tänka: den vill jag inte se.

”Vita skjortor”, säger en gammal kollega. Han ser bara serier med vita skjortor. Och jag förstår vad han menar. Maktspel, spioneri, politik, thriller.

Vita skjortor innebär framför allt att det inte förekommer spöken, drakar, superhjältar och enorma lösskägg.

”Badhotellet” är en dansk dramaserie som i kväll har premiär på sjätte säsongen. 

Det är en sorts ”Vår tid är nu” med lite mer komediton. 

Välgjord, underhållande, stor succé i Danmark, ungefär en tredjedel av danskarna tittar.

Har ni inte sett ”Badhotellet”, så handlar det om personal och stamgäster på ett sommarhotell vid Jyllands långa sandstränder. Relationer och affärer, problem och glädjeämnen, bröllop och begravning. Samtidigt speglar serien vad som händer i Danmark och världen. Första sommaren var 1929, nu är det sommaren 1939.

Har ni sett ”Badhotellet” så är det roligt att återse alla välbekanta karaktärer, spelade av utmärkta danska skådespelare, och man undrar vad som hänt sedan sist. 

Amandas reklamfirma går inget vidare, grosshandlare Madsen vill göra affärer med Nazi-Tyskland, änkan fru Frigh har själv tagit över tobaksfabriken, herr Weyse, den komiskt självupptagne skådespelaren, har scenskräck och i köket, hos nyfikna Edit, finns nya kökspigan Nana, som direkt tar ett långt kliv in i handlingen. 

Apropå köket, så serveras det god mat på badhotellet. Läckra närbilder på välfyllda fat eftersom kockar faktiskt lagar dåtidens klassiska rätter på riktigt.

Att året är 1939 och en mörk tid väntar Europa, det påminns man om här och där. Amanda jobbar till exempel med turistreklam som ska ”locka tyskar till Danmark nästa sommar”. Och nästa sommar – då kommer Danmark vara ockuperat av Hitlers trupper.

En sak till. Ni som följt ”Badhotellet” upptäcker snart att en av huvudpersonerna saknas.

Jag säger inte mer än så……