Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Bachelor”-tjejernas ilska mot TV4 – efter kanalens mörkande

Foto: / doff.se
Alexandra Nord.
Foto: Sjuan
Rebecca Carlsson.
Foto: Sjuan

Under måndagen var det säsongspremiär för "Bachelor" i Sjuan.

Men vad varken tittarna eller de kvinnliga deltagarna vet är att huvudpersonen i realityserien, 32-årige Niclas Lij, är dömd för misshandel.

Nu växer kritiken mot att TV4 mörkat hans bakgrund.

– Jag tycker att det är dåligt av produktionen, säger Nadia Dagelin, 28.

Klockan 21.00 var det säsongspremiär för TV4-gruppens realityserie "Bachelor - när leken blev allvar" i Sjuan. Årets "Bachelor" är entreprenören Niclas Lij, 32. Nyligen kunde Expressen berätta att Niclas Lij är dömd för misshandel efter att ha gått emellan i ett krogbråk i Stockholm 2014.

Det är dock inget som TV4 har berättat för tittarna – eller ens för de 21 kvinnliga deltagarna som tävlar om att vinna Niclas Lijs hjärta.


LÄS MER: "Bachelor"-Niclas mörka förflutna


Flera av deltagarna i "Bachelor" har reagerat starkt på att TV4 valde att mörka misshandelsdomen och nu växer kritiken.

– Jag tycker att det är är väldigt viktig information som produktionsbolaget har undanhållit oss. I en amerikansk produktion hade det här aldrig kommit på fråga och jag tycker att det är ganska dåligt skött. För vissa kan ju det här vara väldigt viktig att det kommer fram, säger Nadia Dagelin, 28 och fortsätter:

– Jag är besviken över att de inte sa något till oss.

Alexandra Nord, 25, fick informationen om misshandeldomen först när en annan deltagare läst Expressens artikel.

– Vi blev väl alla chockade skulle jag tro. Vi har ju blottat våra liv, känslor och allt på tv och programmet bygger ju på att man ska öppna upp sig så jag tycker att det hade varit självklart för produktionens håll att berätta för oss, säger hon och fortsätter:

– Det är ju ganska självklart att en sådan här sak skulle komma fram och det tror jag att produktionen var medveten om. De borde ha varit transparenta från början.

"Alla tjejer borde haft en chans att välja"

Hade det här påverkat ditt beslut att vara med i "Bachelor"?

– Det hade åtminstone fått mig att tänka till och det tror jag gäller flera av tjejerna. Jag känner att det hade varit viktigt för oss att få reda på informationen för det hade kunnat förändra saker. Det här fråntar inte Niclas rätten att vara med i programmet men det hade gjort att vi tjejer kan välja om vi vill vara en del av det. 

Rebecca Carlsson, 26, är av samma åsikt.

– Det är klart för oss att det hade varit bra för oss att vet hur det låg till. Det är klart att alla tjejer borde haft en chans att välja. Niclas är ändå dömd för misshandel och det är inte alla som vill dejta någon som har ett kriminellt förflutet, säger hon och fortsätter:

– Det här är inget emot Niclas utan utan mer kritik mot produktionen, de ska inte hålla en sådan sak ifrån oss. Det är bara logiskt, vi vill ju veta om personen vi söker kärleken hos är dömd för ett brott.


LÄS MER: Han är årets nya "Bachelor"


Jenniyfer Aydogyeva, 27, riktar samtidigt kritik mot hur programmet klippts.

– Allting är väldigt skevt klippt, mycket saker framstår som något helt annat än vad det var i verkligheten. Jag är lite besviken.

TV4 försvarar beslutet

TV4 slår dock tillbaka mot kritiken:

– Incidenten Niclas var med om inträffade för flera år sedan. Han har avtjänat sitt straff och visat vid flera tillfällen hur han vuxit av vad han gått igenom. Han är öppen med vad som hänt och har tydligt visat sin ånger på flera sätt. Vad Niclas gått igenom bedömde vi inte var av den art att vi var skyldiga att informera om. Det är upp till Niclas när och hur han vill berätta det för sin framtida kärlekspartner, säger Hans Abrahamsson, exekutiv producent för "Bachelor" och fortsätter:

– "Bachelor" är inte en kontrollinstans. Vi ger vare sig Niclas eller tjejerna fullständig info och bakgrundscehck på varandra. Det är upp till dem själva att ta reda på det under romantiska dejter och andra äventyr. Vi erbjuder våra deltagare sagolika dejter i en paradismiljö och inte en fullständig registerkoll.

"Bachelor – När leken blev allvar" sänds måndagar och tisdagar i Sjuan och TV4 Play.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.