Ayaan, 21, spelar Nala i Snabba cash: ”Får grabbarna på tå”

Snabba cash mest rappkäftiga langare skulle heta Musse. Men Ayaan Ahmed, 21, lät inte det avskräcka henne från att ställa sig i castingkön bland killarna. 

Och så blev Musse till Nala – och Ayaan fick sitt livs första skådespelarroll.

– Jag har utvecklats så mycket som person under den här resan, säger hon. 

Netflix

Det har gått några veckor sedan premiären av Netflixserien Snabba cash och serien har gjort succé. 

Serieversionen utspelar sig tio år efter händelserna i filmtrilogin som baserades på Jens Lapidus böcker, men med helt andra karaktärer. 

Rollbesättningen är en blandning av välkända svenska skådespelare och några som står framför kameran för första gången. Som 21-åriga Ayaan Ahmed som spelar den intensiva Nala. 

För henne har all uppmärksamhet varit svår att ta in. Snabba cash är hennes skådisdebut.

– Det har varit blandade känslor. Det är ju första gången jag är med om något sånt här men jag är glad, jag förväntade mig inte så bra respons så det gör mig lycklig, säger hon. 

Och det har hänt att hon blivit igenkänd på gatan, trots munskyddet. 

– Haha ja, men vissa saker vet jag inte hur jag ska hantera, när folk ger mig komplimanger är det samma svar till alla: tack tack det värmer, tack, säger Ayaan och fortsätter skratta. 

Snabba cash

Premiär: 7 april på Netflix. 

Manus: Jens Lapidus har utvecklat serien med huvudförfattaren Oskar Söderlund. 

Regi: Jesper Ganslandt. Måns Månsson regisserar två avsnitt.

Producent: Nicklas Wikström Nicastro, SF Studios.

Urval medverkande: Evin Ahmad, Alexander Abdallah, Ali Alarik, Ayaan Ahmed, Dada Fungula Bozela.

Kom till Sverige 2008

Ayaan Ahmedi är född i Somalia och kom till Sverige tillsammans med sin mamma 2008. Just nu bor hon hemma hos mamman i Tensta i västra Stockholm.

Av skådespelarkollegan Evin Ahmad, som spelar Leya och som är med under intervjun, är Ayaan raka motsatsen till hur Nala skildras i serien.  

– Jag skulle beskriva Ayaan som jättemjuk, omtänksam, väldigt målmedveten, jätterespektfull, ödmjuk och jätterolig, säger Evin. 

”En kvinna i en mans värld”

Att själv bo i en förort tror Ayaan hjälpte henne i rollen som Nala, den rappa, målmedvetna gängmedlemmen med ett vokabulär där slangen flödar lika självklart som hon alltid ställer upp för bossen Ravy (spelad av Dada Fungula Bozela reds anm).

– Jag försökte lära mig manuset så klart, men sen försökte jag förstå mig på karaktären och under processen tog jag inspiration från killkompisar jag vuxit upp med här. En del slang har jag fått lära mig, men mycket tog jag från dem, säger hon. 

Men det var egentligen en lång väg till rollen, för Nala fanns inte ens i manuset från början. 

Rollen var tänkt till en kille

Egentligen letade man efter en manlig skådespelare att spela karaktären ”Musse”. Men när produktionen fick Ayaan Ahmeds ansökan blev Musse Nala.

– Jag har alltid brunnit för skådespeleri. Människor i min omgivning har alltid vetat att jag är jätteinsatt i skådespeleri och min nära vän rekommenderade mig en dag att vända mig till nordcasting, de castade en karaktär som heter Musse på en fritidsgård här i Tensta.

– Det var många i kö, fullt med bara killar. Jag ville backa först men min tjejkompis sa 'jag har inte åkt hela vägen hit för att du ska vända'. Så jag klev in i rummet och några månader senare hörde de av sig och skickade manus. Och i dag sitter jag här med dig och har intervju.

Ayaan fick beskedet om att hon fått rollen när hon var på jobbet på Mediamarkt där hon jobbar som försäljare. 

– Jag kände mig ju stekhet när jag fick veta att jag fått rollen, ville bara säga till chefen hejdå och springa ut.

Snabba cash var Ayaan Ahmeds seriedebut.
Foto: Expressen

Hur skulle du beskriva Nala?

– Nala är en väldigt självsäker, lojal person med mycket ambition och huvudet på axlarna. Hon är typen som får grabbarna på tå. 

Vad var svårast med att spela henne?

– Det var roligt men samtidigt utmanande att spela Nala. Det var tufft att hålla hennes attityd på heltid, jag är ju lite raka motsatsen i verkligheten som du kanske märker, lite blyg och tillbakadragen. Nala är nog medveten om att hon är en kvinna i en mans värld just därför har hon alltid varit tvungen att stå på sig och vara två steg före. 

– Vissa kan känna igen sig i henne och andra inte alls. Men byter vi miljö på Nala och placerar i en mer accepterad miljö undrar jag vad det hade gjort med hennes attityd. 

skjutningar, drogleveranser och hämndaktioner, Nala är den lojala gängmedlemmen som ställer upp på allt.
Foto: Netflix

Nala är en av karaktärerna i serien som använder mest slang. Och i diskussioner i sociala medier är det någonting som verkar störa många. Hela Nalas karaktär verkar vara någon man antingen hatar eller älskar. 

Evin Ahmad reflekterar:

– Jag tycker det är intressant med Nala-karaktären att man antingen älskar eller så har man supersvårt för karaktären, men jag tror det är bara för att det är en kvinna. Just för att man ser en kvinna vara hård och svära och jag tror man bara stör sig för det är en kvinna. För det är hur många grabbar som helst som beter sig så, använder slang. 

Ayaan fyller i: 

– Ja, så är det. Vissa känner sig nog hotade att se en kvinna ta plats.

Scenen som var svårast

Nala är med i händelsernas centrum under serien. Det är skjutningar, drogleveranser, hämndaktioner och rekryteringar av langare, där karaktären ständigt hörs och syns. Men en särskilt tuff scen att spela in var den där en rivals flickvän skrikande fick sin knäskål sönderslagen – av Nala.

– Det var lite utmanande att slå med en fejkhammare och samtidigt få det att se äkta ut, det var rätt jobbigt att spela in, säger Ayaan.

Hur var stämningen på set?

– Vi kände ju inte varandra i början men under tiden växte vår kemi och under inspelningsdagarna påminde vi varandra att ”teamwork makes the dream work” och det kändes som vi fick ut de bästa sidorna ur varandra. Nu känns det som att vi är en liten stor familj. Dada Bozela (som spelar gängledaren Ravy reds. anm.) var en stor inspirationskälla.

Några av dem har även börjat umgås på fritiden.

– Vi är några som umgås mycket på fritiden Jag hänger med Alí (Alí Alarik, spelar Tim reds anm) Khalil (Khalil Ghazal, spelar Osman reds anm), har träffat Alexander (Adballah, Salim reds anm) några gånger och Robin (Robin Nazari, spelar Ari reds anm). 

Ayaan om stödet från Alexander Abdallah

”Han är en bra kollega, fick en alltid att känna sig jättebekväm under inspelningsdagarna. Han var lite som en mentor, lärde en mycket, tipsade om olika metoder, vägledde och välkomnade oss nya skådisar med öppna armar. Han tog inte bara mig utan många av oss under sina vingar. Man kunde alltid vända sig till honom och prata med honom om det var något eller någon scen man var nervös över och ville ha råd. Alexander var den man kunde vända sig till.” 

Det är ju en ständig debatt om att skildra våld och droger i förortsmiljö. Vad tänker du om det och hur det framställs i Snabba cash?

– Om man kollar på Snabba cash märker man ju att gatuvåldet, knark och snabba cash inte är något man glorifierar, och det syns ju svart på vitt att det finns två vägar ut ur en sådan livsstil: finkan eller döden, som det också slutade för två av karaktärerna.

Alexander Abdallah spelar sångaren och gängmedlemmen Salim.
Foto: Netflix
Alí Alarik spelar nyrekryterade Tim.
Foto: Netflix
Jozef Wojciechowicz (även känd som rapparen Z.E) spelar konkurrenten Dani.
Foto: Netflix
Evin Ahmad som huvudrollen Leya, ensamstående mamman som försöker ta sig fram i start-up-världen.
Foto: Netflix
Dada Fungula Bozela spelar gängledaren Ravy.
Foto: Netflix
Olle Sarri som entreprenören Tomas Storm.
Foto: Netflix

Vill jobba bakom kameran

Om det kommer en säsong två eller inte av Snabba cash säger Ayaan att hon inte vet än. Men just nu är hon för det mesta hemma och skriver manus då hon planerar för att kunna jobba även bakom kameran i framtiden. 

– Det är verklighetsbaserade saker, saker händelser från mitt liv jag tar inspiration från, både roliga och hemska saker som hänt, från att bli jagad mitt i natten av nån skum gubbe till första gången vi åkte till Gröna Lund, campade ute i skogen. 

– Det handlar också om människor som känner sig mindre representerade i samhället. Jag gillar att prata med personer som har mycket att berätta, jag gillar att lyssna på deras känslor och berättelser och ta inspiration därifrån så om det går bra för mig att jag kan upphöja dem i framtiden så att fler människor i samhället får fler röster. 

Men trots att jobb bakom kameran lockar är det skådespelarkarriären hon brinner för just nu.

– Nu när jag fått en fot in i branschen hoppas jag få in andra foten också och att svenska folket ska se mig på tv-rutan igen. Det är mina förhoppningar i alla fall!

Ayaan Ahmed

Ålder: 21.

Bor: För tillfället hos sin mamma i Tensta.

Familj: Mamma i Sverige, och fem syskon som bor hos sin pappa i Somalia. 

Aktuell: Spelar karaktären Nala i Netflixserien ”Snabba cash”.

Jesper Ganslandt, Olle Sarri och Alexander Abdallah om arbetet bakom nya serien Snabba cash.