Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Axel Schylström: ”Var för feg för att berätta”

Axel Schylström om mötet med brännskadade pojken
Axel Schylström vill att fler ska våga prata om psykisk ohälsa.
Foto: SVEN LINDWALL
Tillsammans med Jon Henrik Fjällgren släppte han nyligen singeln ”En sång till dig”.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
2015 deltog Schylström i ”Idol”, han slutade på fjärde plats.
Foto: OLLE SPORRONG
Jon Henrik Fjällgren i Melodifestivalen 2019.
Foto: OLLE SPORRONG

Axel Schylström och Jon Henrik Fjällgren har båda brottats med psykisk ohälsa.

Med nya låten ”En sång till dig” vill artisterna lyfta ämnet – och få andra att våga prata.

– När jag mådde som sämst agerade jag precis tvärtom. Jag var för feg för att berätta, säger den tidigare ”Idol”-deltagaren Axel Schylström. 

Under pandemin satt Axel Schylström, 28, hemma och skrev en personlig låt som berörde ämnen som självkänsla och mentalt mående.

När ”Idol”-deltagaren från 2015 fick kontakt med den ideella organisationen Aldrig Ensam, som verkar för mer öppen dialog kring psykisk ohälsa gick det snabbt – och plötsligt var den folkkäre artisten Jon Henrik Fjällgren, 34 med på tåget.

– När jag hörde det från första början var jag lite så här: ”Jaha var fan ska vi lägga in jojk liksom? Hur ska han komma in?”. Men jag blev väldigt positivt överraskad när vi satte i gång.

”Mådde väldigt dåligt”

Samarbetet ledde till singeln ”En sång till dig” som släpptes i september – en sång som till stora delar bygger på egna erfarenheter.

– Så är det absolut. Med tanke på att jag var med om en olycka och genomgått en väldigt stor förändring med brännskadan så fanns det en tid när jag mådde väldigt dåligt. Och jag upplevde då att det är jävligt svårt att berätta det. Det finns en väldigt stor skam många gånger, säger Axel Schylström.

Kanske särskilt bland killar och män, tror han.

– Det sitter så långt inne. Det finns någon slags machokultur bland män. Jag tror att det är mer påtagligt hos killar, att det är svårare för dem att säga hur man faktiskt mår. Det är någon slags djup inpräntad grej som kommer långt bakifrån.

Har du och Jon Henrik själva pratat om detta med varandra?

– Först när vi skulle ses blev det bara att vi skulle fokusera på låten. Sen öppnade vi upp i samtal efteråt. Det som är intressant är att man kan må dåligt på så jävla många olika sätt, av så sjukt många olika anledningar. 

Fick hjälp av personer i sin närhet

2012 fick Axel Schylström svåra brännskador efter att ha klättrat upp på ett tåg där han fick 16 000 volt i sig. För honom väntade både en fysisk och en mental kamp. Men han hade själv svårt att prata om det.

– Jag fick hjälp på grund av att det var personer i min närhet som lyckades se att jag mådde så dåligt och hjälpte mig.

I dag säger artisten, som medverkade i Melodifestivalen 2017, att han har mindre utseendekomplex än någonsin och att ”Idol” på sätt och vis var en viktig del i den resan.

– Det var häftigt på många sätt på grund av att jag ett par år tidigare skämdes så mycket över mig själv att jag inte ville gå ut. Sen finner man sig själv stående på scen framför miljontals tittare ett par år senare.

Efter mer än femtio operationer – Axel Schylström opereras igen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.