Filip & Fredriks brytning med Robert Gustafsson

Mikael Persbrandt om familjens roll i Tårtgeneralen
I sin podcast berättar ni Filip Hammar och Fredrik Wikingsson om varför Robert Gustafsson hoppade av inspelningen av ”Tårtgeneralen”
Foto: STINA STJERNKVIST
Robert Gustafsson var mer förtjust i del två av boken – som Filip Hammar och Fredrik Wikingsson valde att inte fokusera på.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Fredrik Wikingsson berättar hur åsikterna gick isär.
Foto: OLLE SPORRONG
I stället blev det Mikael Persbrandt som spelade huvudrollen i filmen.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson gjorde succé med sin första långfilm ”Tårtgeneralen”, baserad på deras bok med samma namn.

Först var det Robert Gustafsson som hade huvudrollen som Hasse P i filmen, men efter meningsskiljaktigheter med Kanal 5-duon ersattes han av Mikael Persbrandt.

Nu avslöjar Fredrik Wikingsson anledningen till brytningen med Robert Gustafsson.

– Ärligt talat så var mycket av bråken vi hade med Robert Gustafsson om att han tyckte så mycket om del två, säger Fredrik Wikingsson i ”Filip och Fredriks podcast”.

Kanal 5-duon Filip Hammar, 44, och Fredrik Wikingsson, 46, släppte förra året sin första långfilm – ”Tårtgeneralen”.

Filmen, som utspelade sig i Hammars hemstad Köping, skildrar alkoholisten Hasse P som bestämmer sig för att sätta staden på kartan genom att göra världens längsta smörgåstårta. Rollen som Hasse P har Mikael Persbrandt, som har hyllats för sin prestation i filmen.

Men att det till slut blev Persbrandt som fick rollen var inte självklart – länge var det nämligen komikern Robert Gustafsson som skulle spela Hasse P, innan det skar sig mellan honom och duon Hammar och Wikingsson.

Nu berättar Fredrik Wikingsson sanningen bakom konflikten, i torsdagens avsnitt av radarparets podcast ”Filip och Fredriks podcast”.

Filmen ”Tårtgeneralen” baserades på deras bok med samma namn – men det är bara halva boken som blev film. Andra halvan av boken handlar nämligen om hur Hasse P försöker upprepa sin smörgåstårtesuccé men misslyckas.

– Vi var intresserade av det här. Man kommer från ingenstans, man blir en succéman, var tar man vägen sen, säger Fredrik Wikingsson i podcasten.

– Den andra delen av boken var ju det vi älskade att skriva, håller Filip Hammar med.

Berättar om mötet med Tomas Alfredson

I podcasten berättar de att de funderade på att göra film av boken redan när boken släpptes 2009, och tog ett möte med regissören Tomas Alfredson för att spåna kring en möjlig film.

– Han sa ju direkt att: ”Ja, om den här boken ska bli film, då borde ni göra film på första halvan”. Det vill säga, det här är en berättelse om en man som lyckas med någonting, berättar Fredrik Wikingsson.

Filip Hammar konstaterade att de inte hade räknat med den responsen.

– Fan vad chockade vi blev. Vi tänkte ju nästan att han skulle säga: ”Skit i triumfen, gör en film om en man som åker rätt ner i Hades”, eftersom det var Tomas Alfredson, säger Hammar.

Wikingsson: Åsikterna gled isär 

Fredrik Wikingsson avslöjar också att det var mycket det som låg i grund till att det skar sig mellan dem och Robert Gustafsson – komikern var nämligen också förtjust i den andra delen av boken, och ville ha med det i filmen.

– Ärligt talat så var mycket av bråken vi hade med Robert Gustafsson om att han tyckte så mycket om del två också. Vi tyckte ju om den, men kände väl att den här filmen ska få vara en varm upplyftande historia, och där gled väl våra åsikter isär litegrann, och så kan det ju vara, säger Fredrik Wikingsson.

Expressen har sökt Fredrik Wikingsson och Robert Gustafsson för en kommentar.

Filip och Fredrik vinner satirpriset ”Ankan”

Filip och Fredrik vinner satirpriset ”Ankan”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.