Aviciis sista tid i livet – vännernas känslosamma ord

Den sjätte juni släpps Aviciis nya album ”Tim” – och på onsdagskvällen kom den första singeln ”SOS”.
Foto: Youtube
I en video på Aviciis officiella Youtube-kanal berättar nu hans vänner om skapandeprocessen, och artistens sista tid i livet.
Foto: Youtube
Aloe Blacc tycker att musiken har blivit som Avicii hade velat ha den.
Foto: Youtube
Foto: JOHN SHEARER / AP TT NYHETSBYRÅN

Den sjätte juni släpps Aviciis nya album ”TIM” – och på onsdagskvällen kom den första singeln ”SOS”.

I en video på Aviciis officiella Youtube-kanal berättar nu hans vänner om skapandeprocessen, och artistens sista tid i livet.

– Texten utgår ifrån hans svårigheter. Jag tycker att det är ett väldigt viktigt ämne att närma sig, säger sångaren Aloe Blacc.

Den svenska DJ-stjärnan Tim ”Avicii” Bergling lämnade en hel värld i sorg när han hittades död i april 2018, blott 28 år gammal. Vid sin bortgång var Avicii i slutfasen av att färdigställa ett nytt album med 16 låtar – ”TIM” som släpps i början av juni.

Musikproducenterna Albin Nedler och Kristoffer Fogelmark har komponerat tre av låtarna på den kommande skivan. Duon jobbade tillsammans med Tim Bergling redan för några år sedan när man gjorde låten ”Pure Grinding” – och det ledde till en nära vänskap.

I en video på Aviciis officiella Youtube-kanal berättar man om hur den nya låten kom till.

– ”SOS” var den andra låten vi skrev. När vi kände att vi hade det så började vi att sjunga melodier – och Tim var väldigt tydlig med hur man skulle sjunga vissa fraser, säger Kristoffer Fogelmarck.

– Han kunde låta dig sjunga samma fras vid 50 tillfällen. Om och om igen. I början förstod vi inte varför, men i slutändan så blev det tydligt varför han gjorde så, tillägger Albin Nedler.

Aloe Blacc – en lämplig sångare

Kompositörerna kom snabbt överens om att Aloe Blacc var en lämplig sångare till låten.

– Det var Tims vision. De har en historia sedan man gjorde ”Wake me up” tillsammans, säger Albin Nedler.

Aloe Blacc blir också intervjuad i Youtube-klippet. Den amerikanska sångaren berättar där om hans relation till Tim Bergling.

– Jag minns när vi gjorde ”Wake me up”. Det var stort. Det var ett moment som definierade hans inverkan på musiken, säger han.

Soul-sångaren kände inga tveksamheter kring att ställa upp för sin avlidne vän.

– Jag känner mig väldigt ärad över att han ville ha mig till den här låten. Jag känner att ”SOS” var en sång som var före sin tid när han skrev den. Texten utgår ifrån hans svårigheter. Jag tycker att det är ett väldigt viktigt att ämne att närma sig, säger Aloe Blacc.

”Allt ni hör var Tims vision”

Albin Nedler och Kristoffer Fogelmark berättar att musiken kan hållas nära Aviciis egna vision – på grund av den moderna tekniken.

– Det är tack vare teknikens under som vi fick tag på hans MIDI-information, säger Kristoffer Fogelmark och fortsätter:

– På så sätt så blir det aldrig fel. Det blir alltid på exakt samma sätt som han gjorde det.

Aloe Blacc instämmer i att musiken är som Avicii hade velat ha den.

– Allt ni hör på den här versionen var Tims vision, säger han.

Häromveckan berättade DN om hans arbete med att färdigställa albumet. Blott tre dagar före sin död skrev han följande rader i sin telefon.

”Sprid glädje genom min musik, i budskapet. Och njut av framgången, men inte den materialistiska framgången”.

https://www.youtube.com/watch?v=6jit18JpiXc

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.