Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aviciis pappa: Tim gick i terapi redan som tonåring

CNN TALK: Klas Bergling om året efter Tim ”Avicii” Berglings bortgång
Tim Bergling dog den 20 april 2018.
Foto: AMY SUSSMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Klas Bergling berättar också hur Tim Bergling gick i terapi redan i tonårem.
Foto: Expressen TV
Klas Bergling berättar i CBS News om saknaden efter sonen Tim ”Avicii” Bergling.
Foto: DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK / DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Avicii.
Foto: JOHN SHEARER / AP TT NYHETSBYRÅN

I april 2018 dog Tim ”Avicii” Bergling under en resa i Oman, och hela världen sörjde den svenska superstjärnan.

Nu berättar hans pappa Klas Bergling öppet om sorgen efter sonen, vikten av att orka prata om självmord, och hur han försökte hjälpa Tim Bergling redan som tonåring.

– Vi gick till en psykolog när han var 14 eller 15 år tror jag. Och han lugnade ner Tim lite, berättar Klas Bergling i en intervju med CBS News.

Den 20 april 2018 kom nyheten som chockade fans över hela världen – Tim Bergling, känd som Avicii, hade gått bort under en resa i Oman, bara 28 år gammal.

I ett uttalande från familjen framgick det att Tim Bergling hade kämpat med ångest under lång tid och pressats för hårt, även om det inte skrevs ut att sonen hade tagit sitt eget liv.

I en intervju med CBS berättar nu Aviciis pappa, Klas Bergling, att han hade svårt att säga ordet självmord i samband med sin son i början.

– Ja, verkligen. Att uttala det är också att erkänna att man är en del av det ödet, så att säga.

Tim Bergling kämpade med psykisk ohälsa under en stor del av sitt liv, och redan i tonåren fick han hjälp av en psykolog, berättar Klas Bergling i CBS.

– När man har ett barn som inte mår bra så försöker man allt möjligt för att vända situationen rätt. Och man försöker förstå vad som händer. Vi gick till en psykolog när han var 14 eller 15 år tror jag. Och han lugnade ner Tim lite, säger han i CBS.

Pratade om svåra ämnen med sonen

När Avicii var ute på turnéer världen över höll han kontakt med sin familj med hjälp av telefon, och Klas Bergling skydde inte de svåra ämnena med sin son.

– Vi pratade ofta om djupa saker, säger han

– Pratade ni om hans ångest, undrar CBS-reportern Anthony Manson.

– Oh ja. Jag har själv erfarenhet av det från när jag var ung. Om man har varit med om det själv, så vet man att det finns sätt att få ett mer balanserat liv, säger Bergling.

2016 slutade Avicii att turnera, och Tim Bergling började vända sitt liv och sitt mående.

– Han var mycket mer hälsosam och han började träna. Och det verkade verkligen röra sig i en bra riktning. Självmordet kom som en chock för oss. Vi trodde verkligen att han var på bättringsvägen, säger Klas Bergling.

”Det går upp och ner”

Nu när det gått mer än 1,5 år sedan Tim Bergling begick självmord, så ser hans pappa på livet som ett före och ett efter.

– Det går upp och ner. Det är ett liv innan, och nu är det ett liv efter. Det är det bästa sättet att beskriva det på.

Med hjälp av den stiftelse de har skapat i Tim Berglings namn och minne vill nu familjen lyfta psykisk ohälsa, och hjälpa fler att ta sig ur det.

– Vi försöker få bort stigmat kring att prata om psykisk ohälsa och självmord. Vi hoppas att vi kan vara en röst genom Tim. För Tim har så många miljontals fans. Man måste prata om det. Och man ska inte vara rädd för att be om hjälp.

Expressen har sökt Klas Bergling

CNN TALK: Klas Bergling om året efter Tim ”Avicii” Berglings bortgång

Klas Bergling: ”Det har varit väldigt tufft”

Självmordstankar? Hit kan du vända dig

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.


Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.


En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.


Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.


BRIS vuxentelefon 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111.

www.bris.se

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.


Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.