Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aviciis pappa: ”Ett samtal kan rädda liv”

Tim ”Avicii” Bergling blev 28 år.
Foto: AMY SUSSMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Klas Bergling, Aviciis pappa.
Foto: DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK / DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

På torsdagskvällen hyllas Tim ”Avicii” Bergling på en utsåld – 55 000 personer – Friends arena.

Han tog sitt liv 20 april 2018; endast 28 år gammal.

Nu står det klart att Tim Bergling Foundation ska samarbeta med organisationen Mind för utbyggnad av deras så kallade självmordslinje.

– Vi vet att ett medmänskligt samtal kan rädda liv, säger Aviciis pappa, Klas Bergling, i ett pressmeddelande.

Kygo, Aloce Blacc, Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike, Adam Lambert och David Guetta är några av de som på torsdagen intar Friends arena i Solna för att hylla den bortgångne stjärnan Avicii. 

Konserten, som går under namnet ”Avicii Tribute Concert for Mental Health Awareness” skänker alla intäkter till initiativ som verkar för förebyggande mot psykisk ohälsa. 

I ett pressmeddelande berättar nu Klas Bergling, pappa till Avicii, att Tim Bergling Foundation presenterar sitt första samarbete. 

Stiftelsen ska tillsammans med den ideella organisationen Mind utöka sin självmordslinje, Sveriges enda stödlinje för personer med självmordstankar. 

Målet är att Självmordslinjen skall kunna ta emot fler samtal från människor i kris 24 timmar om dygnet 365 dagar om året, mot i dag 18 timmar per dygn.

Klas Bergling: ”Samtal kan rädda liv”

”Vi vet att ett medmänskligt samtal kan rädda liv och Mind gör ett mycket viktigt arbete när det gäller att förebygga självmord. Behovet är väldigt stort och organisationen behöver öka sin kapacitet genom att självmordslinjen får långsiktigt ökade resurser och kan ta emot fler samtal på telefon och chat hela dygnet, 365/24/7. Vårt ändamål med stiftelsen är bland annat att förhindra självmord och psykiskt lidande hos barn, unga och unga vuxna. Vi ser att självmordslinjen gör en livsviktig insats i det avseendet”, säger Klas Bergling i ett pressmeddelande.

Samtal till självmordslinjen är anonyma, kostnadsfria och besvaras av utbildade volontärer varje dag mellan 06.00 och midnatt. De allra flesta som tar kontakt är unga vuxna.

Mind: ”Vi är oerhört tacksamma”

”Självmordslinjen finansieras endast till 20 procent av offentliga medel och vi är därför helt beroende av gåvor och bidrag från stiftelser, företag och allmänhet. Vi har inga garantier för finansiering från år till år av denna viktiga verksamhet. Det är så klart högst oroande med tanke på det ökande behovet av suicidpreventiva insatser. Därför är vi oerhört tacksamma för stödet från Tim Bergling Foundation och vi ser fram emot samarbetet som vi planerar för kommande tre år”, säger Karin Schulz, generalsekreterare på Mind, i samma pressmeddelande.

För att möjliggöra en väl fungerande utbyggnad av självmordslinjen ska Tim Bergling Foundation i ett första steg garantera ett bidrag på tio miljoner kronor per år de närmaste tre åren.


SJÄLVMORDSTANKAR? HIT KAN DU VÄNDA DIG

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111.

www.bris.se

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.