Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aviciis liv blir bok – då kommer biografin

Den officiella biografin om Avicii kommer nästa år.Foto: Sean Eriksson
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Aviciis liv blir bok – den officiella biografin om Tim Bergling ges ut över hela världen nästa år.

Boken kommer att skrivas av journalisten Måns Mosesson.

– Jag träffade hans föräldrar och hade väldigt bra samtal. Efter det har frågan att skriva biografin kommit, säger han till Dagens Nyheter.

I helgen var det ett år sedan Tim ”Avicii” Bergling gick bort i Muskat i Oman, bara 28 år gammal.

Nu är det klart att hans liv kommer att bli bok. Avicii AB, som drivs av världsstjärnans familj, har givit Albert Bonniers förlag rättigheterna att ge ut den officiella biografin om Tim Bergling.

Stora Journalistpriset-vinnaren Måns Mosesson, som arbetar på Dagens Nyheter, kommer att skriva boken.

– Det är en otrolig ära att ha fått förtroendet att berätta om Tims liv. Jag vill skriva om en musikalisk visionär som genom sitt sinne för melodier blev älskad över hela världen, säger han i en kommentar.

”Uppriktig historia”

Men likt Levan Tsikurishvilis omtalade dokumentärfilm ”Avicii: True stories” från 2017 kommer biografin inte att blunda för de tuffa perioderna i Tim Berglings liv.

– Han var själv så öppen med att han var en introvert person som inte alltid trivdes i virvelvinden av stress och förväntningar han hamnade i, och med att ständigt vara varumärket Avicii. I och med att han själv var så ärlig kring sitt mående i den uppskruvade livssituation det innebär att vara världsstjärna så känns det viktigt att boken blir uppriktig i de frågorna, säger Måns Mosesson till Dagens Nyheter.

Boken kommer att ges ut under 2020 över hela världen. Avicii AB:s intäkter från biografin kommer att gå till stiftelsen Tim Bergling Foundation.

Berglings familj har startat stiftelsen för att stödja organisationer och individer som arbetar aktivt för att förebygga psykisk ohälsa och självmord.

”Tim ville göra skillnad – att vi startar stiftelsen i Tims namn är ett sätt att hedra hans minne och verka i hans anda”, sa familjen i ett uttalande när stiftelsen presenterades.

Expressen har sökt Måns Mosesson och Aviciis familj via presskontakten Ebba Lindqvist. De vill dock inte kommentera biografin ytterligare i nuläget.

Nytt Avicii-album

Den 10 april släpptes Avicii-singeln ”SOS”. Den första låten från det postuma albumet ”TIM” som släpps den 6 juni.

När Tim Bergling dog lämnade han efter sig en rad mer eller mindre färdiga låtar som skulle bli hans tredje Avicii-album – samt anteckningar, mejl och sms om hur musiken skulle låta.

Under året som har gått sedan dess har producenter och låtskrivare som Vincent Pontare, Salem Al Fakir, Carl Falk, Albin Nedler och Kristoffer Fogelmark arbetat med att färdigställa albumet.

Även intäkterna från ”TIM” kommer att gå till Tim Bergling Foundation. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.