Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aviciis föräldrar skänker fem miljoner till sonens stiftelse

En stiftelse startas i Aviciis namn med syftet att stötta organisationer som jobbar med psykisk ohälsa hos unga, klimatförstöring samt biståndsarbete. Foto: AMY SUSSMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Handling från länsstyrelsen..
Tim Berglings föräldrar Klas Bergling och Anki Lidén skänker fem miljoner till stiftelsen.Foto: JACKELINE PEREZ

Tim ”Avicii” Berglings föräldrar Klas Bergling och Anki Lidén har nu ansökt om att registrera stiftelsen Tim Bergling Foundation – och skänker samtidigt fem miljoner kronor till den.

I handlingarna som inkommit till länsstyrelsen framgår det att stiftelsen ska stötta organisationer som jobbar med psykisk ohälsa hos unga, klimatförstöring samt biståndsarbete.

”Vi ber ödmjukast om skyndsam handläggning av registreringen av stiftelsen dels pga. familjeskäl hos stiftarna”, skriver Klas Bergling i ett brev till länsstyrelsen.

Nu har föräldrarna skickat in en ansökan om att registrera stiftelsen hos länsstyrelsen, och önskar att den ska godkännas snabbt – då flera personer och organisationer vill bidra till stiftelsen redan.

”Vi ber ödmjukast om skyndsam handläggning av registreringen av stiftelsen dels pga. familjeskäl hos stiftarna och dels då vi redan har blivit kontaktade av personer och organisationer som vill skänka medel till stiftelsen och påbörja olika samarbeten”, skriver Klas Bergling i ett brev till länsstyrelsen.

Aviciis föräldrar går till att börja med in med fem miljoner kronor i stiftelsen.

Satsar på psykisk ohälsa och klimatet

I handlingarna som har skickats in till länsstyrelsen framgår det att Stiftelsen Tim Bergling Foundation ska ha som ändamål att stötta verksamheter som jobbar för att förebygga och motverka att barn, ungdomar och unga vuxna mår dåligt. 

– Vi vill även stödja arbetet kring det som kommer efter ett självmord: det finns ju föreningar som hjälper folk som hamnat i situationen som vi är i just nu, har Klas Bergling tidigare sagt i en intervju med Dagens Nyheter.

Men Tim Bergling Foundation kommer inte bara fokusera på områden kring psykisk ohälsa hos unga. I handlingarna framgår det också att de kommer ge pengar till organisationer som ”arbetar för att rädda och skydda utrotningshotade djurarter och skydda och vårda hotad natur och förebyggande mot negativa klimatförändringar”. Även organisationer som bedriver biståndsverksamhet kommer kunna ansöka om pengar från Aviciis stiftelse.

Den sjätte juni släpps Aviciis postuma album ”Tim”, som har färdigställts av hans tidigare kolleger. I en intervju med Dagens Nyheter förklarade Klas Bergling hur det har tröstat honom att sonen lämnade ny musik efter sig.

– Han visste att han var på väg att göra någonting riktigt bra, han var så stolt. Att han har lämnat efter sig musik som så många vill höra, det värmer faktiskt, säger han.

Tim "Avicii" Bergling

– Tim Bergling blev känd som DJ:n Avicii världen över, och ligger bakom låtar som ”Hey brother” och ”Wake me up”.

– Den 20 april 2018 avled Tim Bergling under en resa i Oman. Han blev 28 år gammal.

– Den 6 juni släpps artistens sista album ”Tim”.

Arvet efter Avicii

Tim Bergling lämnade hela sin förmögenhet åt sina föräldrar Klas Bergling och Anki Lidén.

2017 tog Avicii ut en aktieutdelning på 250 miljoner kronor. Efter utdelningen hade Avicii fortfarande kvar mer än 246 miljoner kronor i sina två svenska bolag. 

 

Avicii Holding AB

Bokslut 2017

Koncern:

Nettoomsättning: 46 371 000 kronor

Resultat efter finansiella poster: -992 000 kronor

Eget kapital: 141 307 000 kronor

Moderföretag:

Nettoomsättning: 0 kronor

Resultat efter finansiella poster: - 8 423 000 kronor

Eget kapital: 25 961 000 kronor

Avicii Music AB

Bokslut 2017

Nettoomsättning: 45 895 000 kronor

Resultat efter finansiella poster: 9 863 000 kronor

Eget kapital: 101 975 000 kronor

Avicii AB

Bokslut 2016

Omsättning: 5 903 000 kronor

Resultat efter finansnetto: 37 035 000 kronor

Eget kapital: 45 088 000 kronor